grzegorz77 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Witam mam na imię Grzegorz i zamieszkuję miasto Nowy Sącz.Noszę się z zamiarem założenia małego 30l akwarium morskiego.Od wielu lat mam u siebie akwarium z biotypem jeziora Malawi,ale nachodzi mnie chęć wypłynięcia na dużo głębsze wody .Niestety możliwości finansowe nie pozwalają mi na założenie dużego akwarium morskiego.Oczywiście uważnie czytam forum,ale i tak zapewne będę potrzebował waszej pomocy.Dlatego byłbym wdzięczny o waszą pomoc,a zwłaszcza osób z Nowego Sącza i okolic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Znaczy co .. robimy "zrzutkę" ? bo nie załapałem tematu ... zaczynając od zera szykuj koło 1 - 1,5 tyś a jak tyle nie masz to sobie daruj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 1,5 tyś na kostkę 30l?Myślałem że trzeba mniej wyłożyć na 30l kostkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Filtr RO+DI+miernik TDS, do tego testy wody i już jest 300-400zł (no chyba że będziesz "latał" do jakiego sklepu po wodę i robienie testów - jak masz blisko to czemu nie) zbiornik jaki ? robiony czy 30L AQUAEL (350zł) a gdzie sól skała ryby czy korale ? siądź na spokojnie i policz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Akurat pracuje w laboratorium i woda RO/DI nie stanowi problemu,woda ma około 0,170 uS.Więc urządzenie i miernik odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Września 2016 no to odlicz +/-200zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Co do zbiornika to sobie kupie szkło 30l ,do tego zakupie oświetlenie led,filtr przelewowy,falownik jvp 110.To tyle jeżeli chodzi o sprzęt.Skały to do takiej solniczki z 3kg.Co do zwierząt to pewno cudów za dużą kasę i tak do takiego maleństwa niewiele zmieszczę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Września 2016 odradzam jvp 110 - raz za mocna do 30l , dwa lubi startować do tyłu - znaczy ssa wodę zamiast pchać lepsza koralia nano 900 , w dodatku mocowanie na magnesie a nie przyssawkach więc nie odpadnie od szyby zawsze też możesz poszukać używanego np coś jak tutaj http://nano-reef.pl/topic/87795-aqua-el-nano-reef-30l-rybnik/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Kupienie coś małego w moich okolicach graniczy z cudem.Prędzej zakupisz większy zbiornik niż mały.Co do jvp to rzeczywiście dobra rada i pewno skusze się na koralię.Blisko mnie ma swą siedzibę aquaforest więc pewno będę musiał się do nich wybrać.Opinie o tej firmie na tym forum są różne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 (edytowane) Po zsumowaniu koszty mogą odstraszać ale trzeba być na nie przygotowany . Mimo że większość ( zbiornik ,oświetlenie,sterowanie,głowica ,grzałka,chłodzenie ,dolewka,ceramika) miałem w domu a życiem na start zostałem obdarowany przez forumowiczów (Dziękuję i pozdrawiam) 40L szklanka wyniosła mnie 520 pln .(plus 50 paliwko) A jeszcze dojdą testy ,korale. http://i.imgur.com/uZS5hou.png Licząc zakupy od zera na dzień dzisiejszy przekroczył bym 1200pln .A z tego co widzę znacznie przekroczę 1,5 tyś i wcale nie mam na myśli drogich korali .Jak by nie liczyć małe nie oznacza tanie i spokojnie można mieć na względzie kwotę do 2,5 tys/bańka . .Paradoksalnie dwukrotnie większy zbiornik może kosztować podobnie Edytowane 23 Września 2016 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Moim zdaniem cyrkulację sobie daruj, daj dużą kaskadę fzn3 albo coś podobnych gabarytów. Będziesz miał i cyrkulację i miejsce na media. Kostkę kup używaną, często się pojawiają po różnych forach i portalach. Oświetlenie LED albo Power compakty, co tam uważasz. Ją wodę kupuję do takiej kostki i daje radę tak prowadzić zbiornik, szczególnie mierząc siły na zamiary i hodując niewymagające korale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Września 2016 jezeli chodzi o koszty lepiej sie zastanowic czy na pewno za jakis czas nie przejdziesz na wiekszy zbiornik. w takim przypadku nakupisz tylko zbednego sprzetu ktory sporo kosztuje. jezeli mazy ci sie wiekszy moze lepiej stopniowo cos dokupowac i poczekac dluzej. najdrozszy jest start. obsluga biezaca jest do przelkniecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Polecam lekture: http://reefhub.pl/piko-rafa/ Temat idealnie dla Ciebie Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 23 Września 2016 silvia, nie strasz chłopaka takimi kosztami bo się zniechęci. Są jeszcze na tym świecie ludzie co żyją skromnie i się liczą z groszem , tylko co tacy jak ty mogą o tym wiedzieć akwarium - 40zł filtr aqua nowa 600 -65zł wejdzie odpieniacz i absorbenty grzałka - 25zł cyrkulator - można sobie odpuścić, ta kaskada nieźle daje są to ceny sklepowe nowego sprzetu, jechałem na takim zestawie przez rok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 No ja gdzieś tyle wydałem (jakiś 1000 zł) przez te 3 lata co ma swoją kostkę. Volf - dobrze prawi - tylko z doświadczenia - zrezygnowałbym jeszcze z odpieniacza i nawet kaskady - podmianki co tydzień wystarczą - takie moje zdanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Siemka, widzę że też z Nowego Sącza. Co do cen to zależy na jakim sprzęcie chcesz startować. Ja u siebie na 30l wydałem już około 1500zł (nie licząc soli, testów, skały, życia) wszystko zależy co chcesz tam władować. Np. Dolewka 200-300zł możesz lać ręcznie a możesz się wyręczyć. Ro/di i tds to kolega wyżej już napisał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Dziękuje wszystkim za rady.Oczywiście wiem że w akwarystyce,czy to słodkowodnej czy słonowodnej nie warto na wszystkim oszczędzać.Co do większego zbiornika to oprócz kasy,po prostu nie mam już miejsca na coś większego.Z moich co nie ukrywam troche pobieznych obliczeń: filtr FZN-3 około 120 zł akwarium około 40 zł oświetlenie około 100 zł sól aquaforest 4 kg 64 zł wodę RO/DI mam za free żywą skałe w aquaforest zaproponowano mi za 50 zł za kg,czyli u mnie powiedzmy między 150 a 200 zł piasek,tu niestety nie sprawdziłem ceny grzałka powiedzmy 30 zł bakterie nitryfikacyjne to też nie majątek a życie to mogę dodawać powoli a nie wszystko od razu,więc może być rozłożone na dłuższy czas , a ceny mogą być różne no i jeszcze chemia którą trzeba dodać do wody,i tu naprawdę nie wiem ile w sumie będzie mnie to kosztowało. W sumie liczę się z tym że może mnie ono kosztować z 1000 zł,na start bez życia pewno w granicach miedzy 600 a 700 zł,ale mogę się mylić.Jeszcze dużo czytania przede mną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pajutoja Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Masz cały dział dla nowicjuszy, reefhub więc wiedzy jest naprawdę dużo i warto poczytać. Piasek zależy czy żywy czy suchy. Ale suchy powinien być okej to około 6zł/kg + wysyłka Sól AquaForest ale która? Jeżeli masz w domu za ciepło np. w lecie to warto pomyśleć też o chłodzeniu Dodatkowo jeżeli bywa że wyjeżdżasz na kilka dni i nie ma kto się tym zająć to dolewka by się sprzydała Przy zakładaniu pamiętaj że najpierw skała potem piasek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Września 2016 żywa skała z frachtu 44zł http://sklep.skrzydlica.pl/pl/c/Skala/39 żywa skała 39,99zł http://www.aquario.pl/134-skala oświetlenie sam będziesz robił ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Masz cały dział dla nowicjuszy, reefhub więc wiedzy jest naprawdę dużo i warto poczytać. Piasek zależy czy żywy czy suchy. Ale suchy powinien być okej to około 6zł/kg + wysyłka Sól AquaForest ale która? Jeżeli masz w domu za ciepło np. w lecie to warto pomyśleć też o chłodzeniu Dodatkowo jeżeli bywa że wyjeżdżasz na kilka dni i nie ma kto się tym zająć to dolewka by się sprzydała Przy zakładaniu pamiętaj że najpierw skała potem piasek W lecie to u mnie może być gorąco,w mojej 200l słodkowodnej z 26 dochodzi nawet do 32C ale rybą to nie przeszkadza.Nie wiem jaka jest bezpieczna granica w morskim?Ale przecież nie będę do 30l coolera kupował za kilka tysi.O dolewce automat też zapomnij. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Września 2016 (edytowane) dolewkę można zrobić samemu za 50zł http://magu.pl/aqma-...atyczna-dolewka a wentylator za 15-20 np. taki a cyfrowy termostat/regulator temperatury na ebayu kosztuje niecałe 10$ (38zł) http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2053587.m570.l1313.TR8.TRC2.A0.H0.TRS0&_nkw=STC-1000&_sacat=0 Edytowane 23 Września 2016 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarccom Zgłoś Napisano 23 Września 2016 noo właśnie albo wygląd i koszt ok 2 tys porzadne szkło OW subtelna lampa Led wkłady do kaskady porzadna skała i piach cyrkulator sól i róznoraka chemia noo i co najwazniejsze i najkosztowniejsze życie albo DIY i taniosc kosztem wygladu powiem tak sam purigen to 60 zł ktoś powie po co? A ja powiem bo naprawde robi robotę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Ale bez tych wszystkich bajerów i dodatków taka kostka spokojnie będzie funkcjonować wg mnie wystarcza tylko podmiany - regularne a i wygląd - to kupujemy "tubond" lub spienione pcv i robimy piękna koronę i tam montujemy sobie oświetlenie czy "DIY" czy kupione. Do środka mała turbinkę (ja mam jakaś aquaela za 40 zł i hula wszystko jak talala) Ciągle nie rozumiem tych kosztów kolo 2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 dolewkę można zrobić samemu za 50zł http://magu.pl/aqma-...atyczna-dolewka a wentylator za 15-20 np. taki a cyfrowy termostat/regulator temperatury na ebayu kosztuje niecałe 10$ (38zł) http://www.ebay.com/...C-1000&_sacat=0 Wentylatorki nie maja większego sensu bo ja w lecie potrafię mieć w pomieszczeniu powyżej 30C.Więc wentylatorek będzie tylko obracał szybciej powietrze o temp.powyżej 30C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 23 Września 2016 Wentylatorki nie maja większego sensu bo ja w lecie potrafię mieć w pomieszczeniu powyżej 30C.Więc wentylatorek będzie tylko obracał szybciej powietrze o temp.powyżej 30C. słuchaj kolegów - podczas upałów takie wiatraki uratują Ci życie w akwa;) http://nano-reef.pl/topic/9920-wiatraczki-i-chlodzenie/ do poczytania przede wszystkim Piotr Jan Roigalski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach