waldek123blau Report post Posted October 16, 2022 W nocy w ukwiale spał tylko jeden biały błazenek ale po zapaleniu światła do ukwiału wchodzą wszystkie po kolei. Znaczy że operacja przyuczania błazenków do ukwiała zakończyła się powodzeniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted October 19, 2022 Symbioza błazenków z ukwiałem tak zadziałała że ukwiał pompuje się codziennie coraz mocniej a w jego mackach 7 Nemo zamieszkało Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted October 19, 2022 Witam Piękny widok. Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Laszek Report post Posted October 19, 2022 2 godziny temu, waldek123blau napisał: Symbioza błazenków z ukwiałem tak zadziałała że ukwiał pompuje się codziennie coraz mocniej a w jego mackach 7 Nemo zamieszkało Piękne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted November 27, 2022 Od zalania akwarium solanką minęło już 5 lat i 7 miesięcy! Jak ten czas leci! Poniżej filmik nagrany dziś o godz 10.00. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Beti Report post Posted November 27, 2022 To tylko pokazuje jak szybko czas leci… zbiornik petarda, czy coś się zmieniło w piwnicy ? Sump media etc.. wykonujesz jakieś czyszczenia sumpa itd czy tylko dolewka i reszta się lata kręci Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted November 27, 2022 3 minuty temu, Beti napisał: To tylko pokazuje jak szybko czas leci… zbiornik petarda, czy coś się zmieniło w piwnicy ? Sump media etc.. wykonujesz jakieś czyszczenia sumpa itd czy tylko dolewka i reszta się lata kręci Beti wszystko samo się kręci - Od 2 lat nie lałem żadnych bakterii i nie robiłem testów wody. Sump zarośnięty solą, Jedyne co, to syn wymienia włókninę w rollermacie jak się kończy i od czasu do czasu przetrze przednią szybę w akwarium. Podmiany wody kiedyś robiłem co tydzień, obecnie są robione co miesiąc lub dwa. Ja żyję na 2 domy : praca w De od poniedziałku do piątku a życie w PL od piątku do niedzieli - czasem muszę zostać w pracy przez miesiąc - dwa i nie przyjeżdżam do kraju. Dla akwarium najlepiej jak się rąk zbyt często nie wkłada do wody! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Beti Report post Posted November 27, 2022 2 godziny temu, waldek123blau napisał: Dla akwarium najlepiej jak się rąk zbyt często nie wkłada do wody! Zgadza się święte słowa, tak pomyślałam ze tak jest ale potwierdziłeś, akwarium ma się kręcić i tak go trzeba zaplanować na początku by później przynosił radość i pozytywne efekty a nie grzebanie w nim nonstop wielkie gratki Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted December 6, 2022 Ukwiały quadri i rainbow w symbiozie Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted December 21, 2022 Dziś - trochę wcześniej przyszedł do mnie święty Mikołaj!!! Do zbiornika doszły: - 2 sztuki parka doktorków ( Labroides dimidiatus ) - 2 sztuki przepięknych ustniczków ( Apolemichthys trimaculatus - Flagfin Angel ) - 1 sztuka ustniczka ( Chaetodon rafflesi ) Obecnie po podróży od Pani Jadwigi Morskiej aklimatyzują się. Akwarium przedzielę siatką aby w pierwszych dniach moje stare ryby nie niepokoiły nowych i dopiero wtedy nowe ryby wpuszczę. Jak to zrobię zamieszczę kilka fotek a może i filmik! Te dwa ustniczki jak podrosną dostaną niebieskich ust i będą wyglądać tak: Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted December 21, 2022 Akwarium przedzielone Ryby wpuszczone tylko nie wiedziałem że centropyge bicolor będzie zaczepiać nowych! Niepotrzebnie ją zostawiłem razem z ustnikami z prawej strony akwarium. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Aquaman Report post Posted December 21, 2022 Super rybki Kurde, że też mam takie małe akwarium i nie mogę sobie pozwolić na taką obsadę Quote Akwarium VIV 100x50x50 250L + Sump 74L | Zetlight QMAVEN 6600 200W | Pompa Jebao DCP 3500 | AquaNova NVM-4000 Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted December 21, 2022 17 minut temu, Aquaman napisał: Super rybki Kurde, że też mam takie małe akwarium i nie mogę sobie pozwolić na taką obsadę Zawsze można zmienić na większe! Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted December 22, 2022 Nowe ryby przeżyły noc i prezentują swoje wizualne walory o wschodzie oświetlenia przepięknie! Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted December 22, 2022 1 minutę temu, waldek123blau napisał: Nowe ryby przeżyły noc i prezentują swoje wizualne walory o wschodzie oświetlenia przepięknie! Piękne , ale musiałeś ja odgradzać ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted December 22, 2022 1 minutę temu, JerzyB napisał: Piękne , ale musiałeś ja odgradzać ? Są dużo mniejsze od moich pokolców i bałem się że xanthurum czy żółtek potraktują je brutalnie! Siatka zginie za 2-3 dni i wtedy zobaczyma. Dałem im czas na zaaklimatyzowanie się w nowym akwarium i poznanie wszystkich skrytek! Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted December 22, 2022 1 minutę temu, waldek123blau napisał: Są dużo mniejsze od moich pokolców i bałem się że xanthurum czy żółtek potraktują je brutalnie! Siatka zginie za 2-3 dni i wtedy zobaczyma. Dałem im czas na zaaklimatyzowanie się w nowym akwarium i poznanie wszystkich skrytek! Pokolce raczej nie interesują się ustnikami , ale można na zimo dmuchać . Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted December 22, 2022 (edited) 7 minut temu, JerzyB napisał: Pokolce raczej nie interesują się ustnikami , ale można na zimo dmuchać . Mój Xanthurum ganiał ustnika rafflesi przez kilka dni bo wyglądem przypominał mu żółtka ale ten ustnik był większy od nowych ustników i bardziej wytrzymały zobacz filmikj. Dał sobie radę dlatego teraz dmucham na zimne! w drugiej sekundzie filmu widać atak Co prawda nie zrobił mu krzywdy ale go przez kilka dni nękał No i też nie wiem jak dwa razy większy ustnik rafflesi zareaguje na mniejszego brata! Edited December 22, 2022 by waldek123blau (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted December 22, 2022 54 minuty temu, JerzyB napisał: Pokolce raczej nie interesują się ustnikami , ale można na zimo dmuchać . Oj mój Ctenochaetus dostałszału jak wpuściłem bispinosę. Wszystko płaskie, wąskie i wysokie to wróg. @waldek123blauryby super. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted December 22, 2022 2 godziny temu, katani napisał: Oj mój Ctenochaetus dostałszału jak wpuściłem bispinosę. Wszystko płaskie, wąskie i wysokie Zgadza się, - ale bispinosa to centropyge Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted December 31, 2022 Dziś jeszcze w starym roku obsada wzbogaciła się o Heniochusa Właśnie dojechał do mnie PKP i się aklimatyzuje: Quote Share this post Link to post Share on other sites
jkk Report post Posted December 31, 2022 Daj znać jak z nim bo też on nim myśle ale podobno gustuje w koralach... Quote Share this post Link to post Share on other sites
JerzyB Report post Posted December 31, 2022 (edited) 2 godziny temu, waldek123blau napisał: Dziś jeszcze w starym roku obsada wzbogaciła się o Heniochusa Właśnie dojechał do mnie PKP i się aklimatyzuje: Wiem od mojego kolegi gustuje , w koralowcach. Ale masz dużo więc sxkód nie zauważysz. Edited December 31, 2022 by JerzyB (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
jar2789 Report post Posted December 31, 2022 U mnie lobo i caulastrea szarpał jak reksio szynkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites