bober6662 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 (edytowane) No to ja bym na start się tam doszukać dwóch mega ważnych dla spsow czynników które u ciebie są bardzo mocno podwyższone. kh prawie 10. po4 0,07 zabójcze. Zresztą to nie temat o twoim akwarium, ale sądzę że nie powinieneś nakłaniac innych do stosowania jodu obarczajac jego niedobór pomorem spsow. Ja bym szukał w temacie autora jednak innej ścieżki. Edytowane 24 Stycznia 2018 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 6 minut temu, bober6662 napisał: No to ja bym na start się tam doszukać dwóch mega ważnych dla spsow czynników które u ciebie są bardzo mocno podwyższone. kh prawie 10. po4 0,07 zabójcze. Kh obecnie mam nadal 9,5 i liczę na to że zacznie spadać a po4 obecnie mam 0,02 i nie było efektu. Dopiero po dodaniu jodu zauważalna jest poprawa. Dlatego się trzymam tych wskazówek. Czas pokaże. Za miesiąc porównam wyniki i jeśli będzie dalej poprawa to potwierdzi się diagnoza profesorka, który mi to zalecił. A z takimi parametrami wczesniej bujałem się prawie rok, z czego po4 okresowo bylo na zero i też nie było żadnej poprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 No to ja bym na start się tam doszukać dwóch mega ważnych dla spsow czynników które u ciebie są bardzo mocno podwyższone. kh prawie 10. po4 0,07 zabójcze. Zresztą to nie temat o twoim akwarium, ale sądzę że nie powinieneś nakłaniac innych do stosowania jodu obarczajac jego niedobór pomorem spsow. Ja bym szukał w temacie autora jednak innej ścieżki. PO4 - 0.07 z icp jest niewiarygodne bo przeliczaja z fosforu. A jeżeli mi wyszło z fosforu (fosforany 0.08) wg icp to żaden sps nie powinien żyć, wg małej hanki po4 mam 0. A te rosną włącznie z acrami.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 8 minut temu, laszek napisał: PO4 - 0.07 z icp jest niewiarygodne bo przeliczaja z fosforu. A jeżeli mi wyszło z fosforu (fosforany 0.08) wg icp to żaden sps nie powinien żyć, wg małej hanki po4 mam 0. A te rosną włącznie z acrami. Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka To skąd wiecie że jod jest wiarygodny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 Mała hanka mi potwierdzała te wyniki. Testy w sklepie z morszczyzną również to pokazały. Obecnie utrzymuje po4 na poziomie 0,02 a no3 w okolicach 2. Jak icp wyszło po4 0,07 mi hanka pokazała 0,06 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 Co do jodu to ja nie leję na pałę tylko robie pomiary ICP - raz lałem 3 krople AF jod codziennie - plus balling z jodem i było dużo za dużo, to przestałem lać dodatkowy jod zupełnie i teraz mam dużo za mało to kolejna próba jest po 2 krople i zobaczę ile wyjdzie trzeba skompensować sobie odparowywanie jodu. A zaczynal go podawać z prostej przyczyny, marniejące wymagające Zoa i Palythoa jak wcześniej sprzedawałem szczepki na forum i wymieniałem na inne korale to teraz miałem w odwrocie kolonie - ale chyba zmniejsze do jednej kropli dziennie - w sumie mam test na Jod Colombo wiec mogę sprawdzać, teraz mniej więcej wiem jaki ma błąd pomiaru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diodon Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2018 Pieknie to wyglada a szczegolnie ten nagi sprzet.......ktory pracuje dla calej zyjacej obsady...to tak jak sportowe auto z czesciowo odkryta maska silnika. SUPER T Cytuj ttttttttooooooooo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 5 Września 2018 dzięki właśnie o to chodziło by osoby nie wtajemniczone nie myślały sobie że to tak zalejesz wodą słoną i działa że jednak trochę sprzętu i wiedzy musi być Dodaje aktualizację zdjęciową, trochę lipna jakość bo telefon, ostatnio podwiesiłem lampki Etheral na linkach KanLux trochę musiałem przerobić ale wygląda OK, wiszą wyżej i lepiej oświetlają zbiornik no i nie szpecą już mocowaniami. Trochę mało miejsca na korale przydało by się większe akwarium zresztą obsługa trochę mi się zaczyna nudzić, muszę coś dodać do obsady albo co bo przestaje cieszyć powoli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Września 2018 Niezła bimbrownia:)Czy te linki są z płynną regulacją. Wrzuć jakieś foto z bliska koniecznieWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 6 Września 2018 19 godzin temu, zipke napisał: Niezła bimbrownia:) Czy te linki są z płynną regulacją. Wrzuć jakieś foto z bliska koniecznie Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Trochę bimbrownia to fakt ale rurki fajne silikonowe i nie obrastają glonem w środku. Co do regulacji to tak mają płynną regulację góra dół, na wygodnej takiej zapadce, tylko nie wiem jak się zwalnia blokadę, ale jest śruba to pewnie tym, no i prawo lewo z śrubką kontrującą, fajnie to działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 14 Września 2018 W dniu 6.09.2018 o 11:38, Ura napisał: Trochę bimbrownia to fakt ale rurki fajne silikonowe i nie obrastają glonem w środku. Co do regulacji to tak mają płynną regulację góra dół, na wygodnej takiej zapadce, tylko nie wiem jak się zwalnia blokadę, ale jest śruba to pewnie tym, no i prawo lewo z śrubką kontrującą, fajnie to działa. Pokaż jak tam koraliki ode mnie, ponoć acra fajnie polipuje? Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 10 Marca 2019 (edytowane) Bardzo dawno nie dawałem update oj dawno po prosu z braku czasu nie robiłem zdjęć, akwarium śmiga nawet stabilnie, testy robię raz w miesiącu, podmianka raz na dwa tygodnie albo i mniej, czasami korekty zasolenia. Dodam trochę zdjęć przesłona f1.4 więc głębia ostrości jak papier. Korale porosły już się prawie nie mieszczą, będę musiał chyba zacząć sprzedawać szczepki. EDIT : No nic chciałem dać więcej fotek ale forum nie pozwala 1000kb max i nie da się post pod postem. Edytowane 10 Marca 2019 przez Ura (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pavulon Zgłoś Napisano 11 Marca 2019 To ja przysłuże się jako przecinek, wklejaj następne Piękne zdjęcie tak w ogóle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 11 Marca 2019 Hej... Ja bym tez z checia zobaczyl wiecej, wiec zmieniam sie w trzykropek... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Marca 2019 Też proszę o więcej fotek. Strzel jakieś zdjęcie całości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 11 Marca 2019 (edytowane) W dniu 24.01.2018 o 13:06, dla syna napisał: Mała hanka mi potwierdzała te wyniki. Testy w sklepie z morszczyzną również to pokazały. Obecnie utrzymuje po4 na poziomie 0,02 a no3 w okolicach 2. Jak icp wyszło po4 0,07 mi hanka pokazała 0,06 To nie potwierdza wiarygodności. Zgodność jednego , 2 , 3 parametrów nie potwierdza poprawności. Musiał byś zmierzyć za pomocą tego samego spektrometru stężenie jodu we wzorcowej próbce i dopiero wtedy możesz ocenić poprawność pomiaru. W jaki sposób sprawdzić stężenie jonów PO4 w plazmie RF o wysokim stopniu jonizacji która z większości cząsteczek robi atomy? Edytowane 11 Marca 2019 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.p Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 @Ura czy mozna prosic o jakas aktualizacje?,baniaczek petarda,zaluje ze wczesniej przeoczylem ten temat,fajnie ze coraz wiecej ludzi udowadnia ze sump mozna zastapic panelem albo nawet bez,brawo,serdeczne pozdrowka Cytuj bez morskiego akwa tez mozna zyc, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 Dobre pytanie,bo @Ura coś knuje...nic się nie chwali a czas leci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 Godzinę temu, @Beti napisał: Dobre pytanie,bo @Ura coś knuje...nic się nie chwali a czas leci... dzięki za zainteresowanie, czy knuje może tylko tyle że próbuje jakoś pogodzić koralowce które ciągle się rozrastają i zastanawia się czy proste SPS typu Montipora to jednak był dobry pomysł do takiego płytkiego zbiornika wyczyszczę szyby zasiadę za aparatem i zrobie aktualkę - tylko muszę jakoś opanować balans bieli by było OK na zdjęciach nie za niebiesko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 Też chętnie bym zobaczył jak aktualnie wygląda zbiorniczek.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 18 Października 2019 Kamil pokaż jak wygląda teraz Twoje akwarium po przycinkach korali! Bo szczepki od Ciebie mają się u mnie bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 18 Października 2019 (edytowane) 2 godziny temu, waldek123blau napisał: Kamil pokaż jak wygląda teraz Twoje akwarium po przycinkach korali! Bo szczepki od Ciebie mają się u mnie bardzo dobrze. Cieszę się że rosną zdrowo i się przyjęły, u mnie trochę się dzięki temu zluzowało, a ciasno jest bardzo. Postaram się zrobić fotki i dodać tutaj tylko szyby trzeba wyczyścić. No i fotki : Mangrowca dawno już niema fotki telefonem bo nie mam czasu za wiele na obróbkę zdjęć i zdjęcia lustrzanką, masę mam pracy przed urlopem do zrobienia. Quadri wyrosło na giganta, muszę jakiegoś mieszkańca do niego kupić bo jak narazie to siedzą tam 2x Thor Aboniensis - sexy shrimp i ledwo je tam widać. Edytowane 18 Października 2019 przez Ura (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 18 Października 2019 Jeszcze masz gąszcz! Quadri siedzi w jednym miejscu czy czasem wędruje? W takim gąszczu jak gdzieś pójdzie to straszne spustoszenie zostawi! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 18 Października 2019 @waldek123blau od dwóch lat tak siedzi w tym miejscu i nie chodzi nigdzie, i tak popalił Echinophyllie i Montiporę po prawej, no ale trudno ważne by nie łaził, trzeba tylko pilnować podziałów, bo jak się dzieli to maluchy już idą, a czasami dzieli się nawet na 3 części więc są dwa maluchy które trzeba szybko łapać i do kotnika Gąszcz jest wielki, Euphyllie ostatnio porobiłem małe drzewka z wielkiej kuli i zrobiłem lasek bo kula się nie mieściła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 18 Października 2019 U mnie quadri siedzi w doniczce no i ma w symbiozie błazenki i też się nie rusza z miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach