Skocz do zawartości
Kamas

Proszki do ballinga - ktorej firmy najlepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie

Jestem na etapie przymierzania sie do metody Ballinga.

O samej metodzie duzo juz poczytalem natomiast nie spotkalem w miare swiezych informacji nt tego jakie proszki wybrac. Interesuja mnie same firmowe. Ktorej firmy produkty polecacie?

Fajnie gdyby oprocz samej firmy byly argumenty dlaczego te, a nie inne :)

333375eadbb608d26a4bf0cc0be7a994u1584a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem:

Jeśli dana firma nie skompromitowała się na rynku to nie ma znaczenia gdyż te proszki o czystości cz.d.a. są przesypywane do ich pojemników; ewentualnie jakiej firmy już produkty kupujesz to takie pewnie warto kontynuować.

Edytowane przez Arturro (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O skutecznosci Ci nic nie powiem, mnie kupili dobrym marketingiem.

Ja wybralem RedSea glownie przez to, jak maja podzielone i zorganizowane produkty.

Dla zielonego morszczaka jest to bardzo zrozumialy podzial. Po wizycie na ich stronie dokladnie wiedzialem co i jak mam uzywac, jesli chce osiagnac zamierzony efekt. U konkurencji jest masa roznych testow i preparatow, a zorientowanie sie czego ja konkretnie potrzebuje zostawili mojej przenikliwosci.

Jestem z natury leniwy, a RedSea odrobilo za mnie prace domowa z chemii, dlatego mnie kupili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do autora tematu: np. stanlab
Sam stosuję czystość techniczną przy Mg, Spożywczą przy KH i "spożywczą" przy Ca. wyszedłem z założenia iż nie warto przepłacać za marketing. Dodatkowo stosuję Trace dla ubogacenia dodatków.

Arturro - która z firm rozsypujących proszki do "Metody Bailinga" podaje iż jest to czystość cz.d.a. ? W sumie to chyba dotąd żaden z producentów czy dystrybutorów nie ujawnił jakiej czystości składniki są użyte w ładnym opakowaniu. A z opisu na opakowaniu najczęściej wynika nic o składzie tylko o dobrodziejstwie i sposobie dozowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, chwialek napisał:

Do autora tematu: np. stanlab
Sam stosuję czystość techniczną przy Mg, Spożywczą przy KH i "spożywczą" przy Ca. wyszedłem z założenia iż nie warto przepłacać za marketing. Dodatkowo stosuję Trace dla ubogacenia dodatków.

Arturro - która z firm rozsypujących proszki do "Metody Bailinga" podaje iż jest to czystość cz.d.a. ? W sumie to chyba dotąd żaden z producentów czy dystrybutorów nie ujawnił jakiej czystości składniki są użyte w ładnym opakowaniu. A z opisu na opakowaniu najczęściej wynika nic o składzie tylko o dobrodziejstwie i sposobie dozowania.

W moim przypadku zuzycie bedzie tak nieduze ze moge pokusic sie o drozsze produkty firmowe nie kwestionujac tego czy sa lepsze czy gorsze czy takie same . Z jakich wzgledow? np tak prozaiczna kwestia jak wygoda i  przechowywanie proszkow przez dluzszy czas

333375eadbb608d26a4bf0cc0be7a994u1584a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, chwialek napisał:

Arturro - która z firm rozsypujących proszki do "Metody Bailinga" podaje iż jest to czystość cz.d.a. ? 

Słuszna uwaga, nie myślałem o tym..  Zakładam, ze proszki są o czystości nie gorszej niż czda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wygody jaka różnica czy kupisz proszek "firmy" akwarystycznej zapakowany w 1kg opakowanie czy firmy "chemicznej" cz.d.a. zapakowany w 1kg opakowanie.

Co do czystości to się zastanawiam czy wiemy co kupujemy.

Edytowane przez chwialek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BulrReefSupply i RedSea stosuja preparaty o czystosci technicznej 90-99%

Roznica to marketing. Od firmy chemicznej masz proszek i paragon. Od firmy akwarystycznej dostajesz cala mase bajerow i instrukcje obslugi.

Po prostu jednym bedzie zalezalo na czym innym niz drugim. Jedni wola bajery, a inni rownania chemiczne i 99,99% proszku w proszku, wazne zeby wszystkim korale ladnie rosly!

Edit:  bo smartfony wiedza lepiej, gdzie wstawiac spacje.

Edytowane przez tihs (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jade na Red Sea i sobie chwale :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Ja używam tropic marin do tego stosuje pro coral k+ i a- jako uzupełnienie pierwiastków też tropic marin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, laszek napisał:

Ja używam tropic marin do tego stosuje pro coral k+ i a- jako uzupełnienie pierwiastków też tropic marin.

Prawdziwy Balling to tylko Tropic Marin :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A ja mam cdza z allegro i jest git. Nie dałem się zwariować marketingowi ;)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, fresz33 napisał:

A ja mam cdza z allegro i jest git. Nie dałem się zwariować marketingowi ;)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Mozesz wstawiac linki ktore uzywasz ?

zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . 

8744f73183d58f0a59fb88f54dc034b6u1589a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczny zestaw TM i jestem zadowolony jako czwarty składnik dozuje jeszcze Mg bo jakoś dziwnie dużo schodzi ... komu jak komu ale twórcy tej metody można zaufać ;-)

Dariusz Barcikowski
Wysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

I fajnie bo przy TM można stosować różne dawki w zależności od zużycia. Tak podaje producent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam proszków CZDA (z Aledrogo). Bo nie mam zamiaru płacić za ładne kolorowe opakowanie .

Edytowane przez SU1 (wyświetl historię edycji)

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślę że używając proszków firmowanych przez jakąś firmę akwarystyczną mamy gwarancję że proszek nadaje się do akwarystyki. Kupując proszki z allegro jaką mamy pewność że CA czy KH nie będzie zanieczyszczone np. miedzią. Nie wiemy też czy sprzedawca powiedzmy Zdzichu z allegro nie sprzeda nam prochów przemysłowych z naklejką CZDA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium: 540 L + 100 L sump

Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03

Obieg: Jebao DCP10000

Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT

Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czasu...
Jak widać "firmom akwarystycznym" też zdarzają się wpadki. Lecz skoro coś jest do użytku laboratoryjnego i posiada oznaczenie cz.d.a. to chyba ktoś za to bierze odpowiedzialność iż jest zgodność etykiety z zawartością, przebadał próbę. Ja bym się bardziej obawiał zanieczyszczeń w wersji "akwarystycznej" gdzie normy są raczej (tak mi się wydaje) na niższym poziomie - a my kupując opakowanie nawet nie wiemy co dokładnie kupiliśmy. Mamy wsypać XX g na XX litrów wody i będzie cudownie.

Wracając do tematu które są najlepsze - te które zakupimy i będziemy stosować zgodnie z potrzebami naszego zbiornika. Można płacić za kolorowe opakowanie, instrukcję obsługi i marketing. Ale również można stosować wersję "chemiczną". Wybór należy do nas samych. Jedne i drugie działają.

Edytowane przez chwialek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam płacę sporo za Red Sea, ale jestem pewien, że Chwialek ma rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie używam Fauny Marin i tak prawdę powiedziawszy ,żeby się dowiedzieć co mam w opakowaniu to bym do analizy musiał oddać ,nawet nie wiadomo czy coś jest sześć czy dwu wodne .Została mi resztówka i teraz kupuje ze stanlab-u , bezpośrednio u nich ,przynajmniej wszystko będzie jasne .

8fdd9b9b7ef09de88ef75df31c7279e1u1318a12

Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll ,

obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV,

skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkąd używam Tropic Marin Balling Set oraz K+,A- elements parametry się ustabilizowały.

• ...pan Hans Werner Balling zaproponował mi zamiast Balling Set- Carbocalcium ponieważ jak twierdzi to jest to samo tylko w jednym pojemniku..Z początku używałem, lecz zamieniłem na Set gdyż jest sporo taniej..

140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350  ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam Stanlab  CZDA i również parametry mam stabilne, dokładnie tak samo jak wcześniej na firmowych prochach. 

Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.