Skocz do zawartości
katani

Katańska pięćsetka po wrocławsku

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, VDR napisał:

Powiem Ci - że ja pierwszy raz robiłem zamówienie u nich tydzien czy dwa tygodnie temu. Samiec Macropharyngodona bipartitusa,  flasher Carpenteri i  dwie babki Strigaty. Mieliśmy jechać ekipa ale ostatecznie wyjazd nie doszedł do skutku i towar przyjechał UPS.  Ryby dotarły w duzym boxie, duze worki, watolina, dwa heatpacki. Miałem bezproblemowy kontakt przed wysyłką, nie było problemu ustalić kwestii związanych z dobraną parą Strigat (ostatecznie wzialem nie sparowane ale i tak sie u mnie dobraly w pare ;P - 40dychy do przodu :D).  Ryby były w niezłej kondycji poza flasherem - długi transport niestety tym rybom nie służy. Już po wypakowaniu z worka był zmęczony, szybkie wachlowanie skrzelami.  Niestety mimo aklimatyzacji kropelkowej (28ppt w workach) - mimo wpuszczenia do zbiornika od razu pod skałę by nie był atakowany przez inne ryby - po jednym dniu widać było, że nic z tego nie będzie.  Odłowiony do komina, na drugi dzień niestety wieczna rafa. Kontakt ze sklepem i propozycja, czy zwrot czy wybiore cos innego czy chce jeszcze raz flashera bo maja na stanie ostatnią sztukę.  A przy okazji chyba z godzinę (albo i lepiej)  pogadałem z osobą od ryb o rybach i innych 3po3, dostałem zaproszenie na kawę itp itd. Także dość dobre wrażenie pozostało i zapewne to nie będą moje ostatnie zakupy. 

Natomiast jeśli chodzi o zamówienie - to zamówienie powoduje ściągnięcie ze stanu na stronie. I tak zrobiłem, żeby zaklepać sobie bipartitusa bo samica pływała u mnie w zbiorniku i trafiła się okazja na parę. Złożone zamówienie wisi tydzień zanim jest usuwane. Płatność była dopiero jak ustaliliśmy, że wszystko jest na stanie i nadaje się do wysyłki. Dostałem link do płatności, blik i ryby wyjechały do mnie. Ale parę dni zamówienie wisiało jak to się mówi w próżni - bo zbieraliśmy ekipę na wyjazd do stolicy Podkarpacia. W sumie odbyłem kilka rozmów i nie miałem jakiś większych problemów z kontaktem. Dzwoniłeś na ten numer  733 544 051 ? 

hey, później pisałem kolejny post. Próbowałem się do nich dodzwonić jak mieli zamknięte :) 

W dniu 8.05.2026 o 11:51, katani napisał:

Muszę sklep przeprosić. W czwartki mają zamknięte :D 

Dzisiaj dostałem telefon, pogadaliśmy, niestety małe diacanthusy wyszły. 

Też mi wytłumaczono, że właśnie najlepiej klepnąć zamówienie bo ściąga ze stanu a potem można się dogadać czy ryby są, jakie i sfinalizować zakup. 

Trudno, diacanthusiki przeszły koło nosa. Widocznie nie były dla mnie. Chelmon z CH czekał na mnie 3 tygodnie. Powiedziałem sobie, że jak będzie przy następnej wizycie, to wezmę. I 3 tygodnie później wziąłem. Znaczy, że ten jest mój. 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt..  

Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. 

Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus. Pictochromis aldabrensis. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi