xyz2017 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2017 Witam W piątek o godzinie 18:00 użyłem Chemicelan w dawcę tak jak napisał producent. Dzisiaj mija 48h ale ale skupiska Cyjano są widoczne. Popelnilem błąd i całkiem wyłączyłem odpieniacz, zamiast zostawić włączony ale bez kubka do natleniania wody.. Zaczekać z podmiana wody i zostawić preparat dłużej w wodzie, czy zrobić normalnie podmianę i nie przejmować się reszta która i tak zginie chwile później..? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elektryk2e Zgłoś Napisano 9 Lipca 2017 Ja zrobiłem jak nakazał producent, dodatkowo jeszcze wyłączyłem światło, cyjano zniknęło po Ok tygodniu, nie wiem co ostatecznie miało wpływ, ale drugiej kuracji już nie musiałem stosować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
balast Zgłoś Napisano 9 Lipca 2017 Ja wódę lałem potem chemie zaciemniałem akwarium na 2 dni i nie pomagało jak akwarium dostało światła to w oczach wyłaziło z piasku to go wywaliłem zmieniłem na żwir koralowy i od tamtej pory jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xyz2017 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2017 To finalnie wymieniać wodę jeśli plaga jeszcze nie ustąpiła?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 9 Lipca 2017 najwyżej podmianę po 3 dniach zrób i zastosuj kolna dawkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 9 Lipca 2017 (edytowane) Jeżeli system był już dojrzały przed kuracją to poczekaj jeszcze 24h odessaj co możliwe (odessaj korzuch a wodę przelej przez watę, włókninę i niech woda wróci do systemu). Podczas kuracji nie podajemy pożywek bakteryjnych i nie wyłączamy natleniania. A jeśli system był świeży to cyjano mogło być naturalnym biegiem dojrzewania - które to (dojrzewanie) poprzez zastosowanie chemiclean wydłużyłeś tylko niepotrzebnie. Edytowane 9 Lipca 2017 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 9 Lipca 2017 Cześć ja używałem chemiclean i działał bez problemu , nie masz przypadkiem węgla i innych absorberow włożonych ? Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xyz2017 Zgłoś Napisano 9 Lipca 2017 Węgiel mam...trafna uwaga, ale nic w instrukcji nie pisali Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk System jest dojrzały (1 rok)Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 9 Lipca 2017 (edytowane) Jak sie nie mylę to jest napisane tam zeby wyciągnąć węgiel a jak nie to gdzieś to przeczytałem przed użyciem Wlasnie sprawdziłem jest napisane jak byk by wyciągnąć węgiel , po4 absorbery wyłączyć uv itp. Punkt 3 w instrukcji Edytowane 10 Lipca 2017 przez hajtaler (wyświetl historię edycji) Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 12 Lipca 2017 Tak pisali, pisali .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2017 Tytuł trochę ogólny więc podłączam się z takim pytaniem: Jak mają się w stosunku do Chemiclean inne preparaty na cjano. Mycisidol?, Korallen-Zucht Cyano Clean? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xyz2017 Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2017 Używałem Koralenn-zucht A Balance + cyjano clean. Widać było efekty. Jest bardzo drogi i nie poradził sobie tak jak Chemicelan, nie oczyścił zbiornika w 100% i plaga szybko wróciła. Używanie samego cyjano clean uważam kompletnie bez sensu (wydałem kasę na 3 małe ampułki i nawet się nie cofało zbytnio). Może używałem preparatu w niewłaściwy sposób, ale ogólnie nie jestem zadowolony. Największa i chyba jedna zaleta KZ jest fakt ze po A balance nie trzeba podmieniać wody itp.. Dwa razy walczyłem z ta plaga w zaawansowanym stadium i najlepsze doświadczenia mam z Chemicelanem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2017 a ja używałem od KZ cyjano clean, i i tak go podaję profilaktycznie dwa razy w tygodniu nawet jak nie mam cyjano albo jak gdzies siedzi w beztlenowych wartwach piachu przy szybie to podaję go tam strzykawką (wymieszane z wodą) dawało sobie radę - do tego dawałem też KZ coral snow plus. - może to kwestia tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) Jedno podstawowe pytanie.Czy znasz przyczyne cyjano w swoim baniaku ?Jakich zabiegów dokonałeś przed użyciem preparatu ?Mam nadzieje,że wszystko odessałeś dokładnie. Edytowane 10 Sierpnia 2017 przez Artur Tokajuk (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2017 A Mycisidol? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2017 Używałam mycosidolu raz w 54l i mogę polecić. Było dużo cyjano, gruba warstwa na piachu, skalach i koralach i mimo odsysania codziennie się rozrastało. Mycosidol działa wolniej, ponad tydzień trwało nim zaczęło być widać efekty, ale do 3 tygodni zeszło do zera i nie trzeba po nim podmiany 50% robić. Wszystko przeżyło, tylko cyjano szlag trafił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2017 Widzę że cjano dotyka nielicznych skoro tak mało opinii na temat stosowanych preparatów. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2017 Woda utleniona 3% w ilosco 5ml przez pierwsze dwa dni a potem 15ml na 100 litrow. Po tygodniu cyjano znikło.Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2017 2 minuty temu, Przemek78 napisał: Woda utleniona 3% w ilosco 5ml przez pierwsze dwa dni a potem 15ml na 100 litrow. Po tygodniu cyjano znikło. Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka Raz dziennie? 15ml codziennie przez tydzień? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 11 Sierpnia 2017 Raz dziennie? 15ml codziennie przez tydzień? Przez pierwsze dwa dni po 5ml a potem przez 5 dni po 15ml podzielone na dwie dawki rano i wieczoremWysłane z mojego LG-H525n przy użyciu TapatalkaPozniej bakterie jak przy starcieWysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomasz Nastały Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2017 Podłączenie się do tematu i zapytam jak z karmieniem ryb i laniem fito podczas kuracji właśnie wlałem chemiclean i niewiem czy można normalnie karmić czy jakoś może mniej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xyz2017 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2017 Podłączenie się do tematu i zapytam jak z karmieniem ryb i laniem fito podczas kuracji właśnie wlałem chemiclean i niewiem czy można normalnie karmić czy jakoś może mniej ? Nie jestem specjalista, ale wydaje mi się lepiej jest mniej karmić w momencie kiedy odpieniacz jest wyłączony.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach