Gość Zgłoś Napisano 6 Maja 2018 Jak takie słodkowodne neonki ładne.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 6 Maja 2018 24.04.2018 Rano widać, że temu największemu cała skóra zrobiła się mleczno-matowa, wygląda trochę podobnie jak ten, który zszedł w listopadzie. Wieczorem już go nie widziałem, zostały cztery. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 7 Maja 2018 (edytowane) Te "nełonki" muszą niezwykle wyglądać w większej zwartej grupie. Pomysł zakupu z 20szt chodzi za mną od kiedy zobaczyłem film o akwarium David-a Saxby. Wątek chętnie obserwuję Edytowane 7 Maja 2018 przez Arturro (wyświetl historię edycji) Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
12dot12 Zgłoś Napisano 14 Maja 2018 A to był z nowej dostawy, czy "stary"? - jeżeli z tej dawnej, to może po prostu miałeś pecha i były chore, a teraz stres (nowe ryby) ujawnił bakcyla u kolejnego apogona... Oby te nowe już zdrowo się chowały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2018 Nowych wieści w zasadzie nie ma, chwile później padł jeszcze jeden (jak się domyślam z nowych). Od tamtej pory (6 miesięcy) spokój, żadnych strat pomimo to że wstyd się przyznać akwarium trochę zaniedbałem. Chęci rozrodczych też nie zauważyłem ale może została tylko jedna płeć? Podsumowując: - dwa żyją u mnie już ponad rok (od września 2017) - jeden żyje ponad 6 miesięcy (od kwietnia 2018) Nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego akurat tak, nie wszystko można zwalić na aklimatyzację bo zgony były nawet kilka tygodni po wpuszczeniu. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 12 Maja 2019 W dniu 28.09.2017 o 14:38, elespero napisał: Wody nie powinieneś wlewać do swojego akwarium. A najlepsza metoda to kropelkowa, zestaw do kroplówki. A to niby czemu? Jak zakładałem akwa to nawet kupowałem w sklepie taką wodę i jeszcze musiałem za nią zapłacić 1.5 zł za litr, a tu jest darmo:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 12 Maja 2019 2 godziny temu, klossowski napisał: A to niby czemu? Jak zakładałem akwa to nawet kupowałem w sklepie taką wodę i jeszcze musiałem za nią zapłacić 1.5 zł za litr, a tu jest darmo:) To gratuluję, kupić wodę która ląduje w ściekach. W takiej wodzie nie wiesz co jest i co wpuścisz do zbiornika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 12 Maja 2019 Ważne ze darmo xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 12 Maja 2019 Godzinę temu, elespero napisał: To gratuluję, kupić wodę która ląduje w ściekach. Jeszcze mi jakiś gruz zarobaczony sprzedali i to po 60 zł za kilo, oszuści jedni. Szkoda, że wcześniej nie trafiłem na to forum, tylko słuchałem się jakichś gości, co od 30 lat jakieś acropory hodują..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 13 Maja 2019 10 godzin temu, klossowski napisał: Jeszcze mi jakiś gruz zarobaczony sprzedali i to po 60 zł za kilo, oszuści jedni. Szkoda, że wcześniej nie trafiłem na to forum, tylko słuchałem się jakichś gości, co od 30 lat jakieś acropory hodują..... Nie rozumiesz pewnych rzeczy. Inaczej jest jak zakładasz nowe akwarium, a inaczej jak masz w obsadzie kilka tysięcy zł. Jeden sklep dba o to aby było wszystko git, a inny pakuje chemię aby "zakamuflować" co złe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 13 Maja 2019 6 godzin temu, elespero napisał: Nie rozumiesz pewnych rzeczy. Inaczej jest jak zakładasz nowe akwarium, a inaczej jak masz w obsadzie kilka tysięcy zł. Jeden sklep dba o to aby było wszystko git, a inny pakuje chemię aby "zakamuflować" co złe. Dobrze by było, żeby właśnie takie rzeczy mieć na uwadze, a nie polecać jedną metodę bez względu na to, czy ktoś - jak w tym wypadku - ma 50l kostkę z discosomami i kupuje sobie 5 rybek, czy ma 1000l baniak, któremu poświęcił parę lat swojej pracy:) W tym drugim wypadku to nawet oddzielny baniak na kwarantannę byłby wskazany, a nie metody kropelkowe, które powodują, że zamiast 500 ml wleje się 5 ml wody z innego akwa:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 13 Maja 2019 18 godzin temu, Raffy14 napisał: Ważne ze darmo xD No tylko to się liczy, że dolejesz litr wody ze sklepu do swojego za free. 13 minut temu, klossowski napisał: Dobrze by było, żeby właśnie takie rzeczy mieć na uwadze, a nie polecać jedną metodę bez względu na to, czy ktoś - jak w tym wypadku - ma 50l kostkę z discosomami i kupuje sobie 5 rybek, czy ma 1000l baniak, któremu poświęcił parę lat swojej pracy:) W tym drugim wypadku to nawet oddzielny baniak na kwarantannę byłby wskazany, a nie metody kropelkowe, które powodują, że zamiast 500 ml wleje się 5 ml wody z innego akwa:) A ty nadal nie rozumiesz. Było to już wyjaśnione. Dalsza rozmowa z tobą nie ma najmniejszego sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2019 Jak sytuacja na froncie? Stado apogonów nadal pływa? Jakieś wnioski / porady odnośnie utrzymania? Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2019 Został jeden, co do wniosków to jednoznacznych nie ma. Biorąc pod uwagę długi przedział czasowy w jakim znikały to obstawiam jakiegoś kraba dzikusa (przynajmniej 1 mam na pewno), zwłaszcza że znikały zawsze w nocy i są odpowiednio małe. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2019 Szkoda Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2019 Pozdrawiam. Sam mam male stadko. Aż 4 sztuki . Ryba zawsze widoczna w zbiorniku i energiczna. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/103195-debiut-60x36x45h-na-reefpack-100/ https://nano-reef.pl/forums/topic/110082-stare-w-nowym-opakowaniu-70x60x60-plus-sump/?tab=comments#comment-1152194 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2019 Od dawna są u Ciebie? Jaka jest pozostała obsada? P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2019 Parka błazenkow. Mandaryn, Nemateleotris decora. i był jeszcze gobiodon ten to wszystkich tłukł. Ale przejadło mu sie i zeszło i po problemie. Pływają jakieś 3-4 miesiące. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/103195-debiut-60x36x45h-na-reefpack-100/ https://nano-reef.pl/forums/topic/110082-stare-w-nowym-opakowaniu-70x60x60-plus-sump/?tab=comments#comment-1152194 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 18 Czerwca 2019 To już coś, zwłaszcza jeżeli od początku były cztery. Do tarła się nie przymierzają? P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luigi Zgłoś Napisano 19 Czerwca 2019 (edytowane) Kupiłem je duże , obecnie mają 4 cm . Lecz nie widać zachowań godowych Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka Ciężko je uszczelic Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Czerwca 2019 przez Luigi (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/103195-debiut-60x36x45h-na-reefpack-100/ https://nano-reef.pl/forums/topic/110082-stare-w-nowym-opakowaniu-70x60x60-plus-sump/?tab=comments#comment-1152194 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 23 Września 2019 Koniec mojej przygody z tymi rybami, właśnie "zniknął" ostatni, można powiedzieć, że przeżył 2 lata, może dłużej nie żyją jak to u małych ryb bywa. @Luigi: co tam słychać u Twoich? P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach