katani Zgłoś Napisano 26 Października 2017 1 godzinę temu, flcf napisał: czemu nie np Probiotic Reef Salt Bo probiotyczną bym zastosował, gdybym chciał iśc drogą high tech, przerybione, przewymiarowany odpieniacz białek, adsorbenty, biopelety, do tego wódka lub inne VSV pochodne. A ja chcę iść metodą bliżej naturalną. Dużo skały, DSB, refugium, zrównoważona obsada rybna, dużo materiału do zasiedlania bakteriami (siporax, gruz koralowy) itd., dostosowany wydajnością odpieniacz na dyszy venturiego a nie na igiełkowej maszynce do mięsa (o ile w ogóle będzie). Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 26 Października 2017 Reef Salt AquaforestWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 26 Października 2017 7 godzin temu, katani napisał: ja też od początku będę na docelowej. Nie będę podmieniał całej wody po miesiącu, dwóch lub trzech. Może to przejęzyczenie, ale co miałeś na myśli, bo nie bardzo rozumiem "Nie będę podmieniał całej wody po miesiącu, dwóch lub trzech"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 27 Października 2017 W sensie takim, że po 3 miesiącach zacznie się intensywne zasiedlanie akwarium koralami. A sól nie będzie będzie cały ten czas docelowa. Nawet robiąc podmianki 10% miesięcznie i przy znacznej konsumpcji po pół roku dalej znaczna część soli w akwarium to będzie sól "startowa". Oczywiście przy intensywnym zasiedlaniu i tak pójdzie już balling i suplementacja więc będzie to miało mniejsze znaczenie. Każdy ma nieco inne akwarium i inny plan na start. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walpie Zgłoś Napisano 27 Października 2017 Reef Salt Aquaforest i Red Sea Coral Pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 27 Października 2017 Katani pomysłów i planów mamy wiele zobaczysz na żywo jak to będzie jeśli nie zakupisz dużych okazów zapełniając po brzegi akwa i portfel sprzedającego to nie grożą ci szybsze braki niż podmianka nadrobi, ale szkoda teoretyzować to trzeba samemu więc powodzenia i zapału w zakładaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 27 Października 2017 Probiotic Reef Salt Aquaforest + Bio-Actif Tropic Marin . Na jednej lepiej polipowały ,na drugiej ładniejsze wybarwienie , dlatego teraz mieszanka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 27 Października 2017 Ocena jakości soli podczas jej zmiany jest troche subiektywna, zwłaszcza w kontekście wybarwienia czy polipowania. Żeby ocenić efekty danej soli, trzeba stosować ja przez conajmniej miesiąc, a w praktyce znacznie dłużej. Jeśli podniemiamy 10 % co tydzień, to po czterech podmianach podmienilismy tylko 34,39% wody. Czyli 1/3 to nowa sól a 2/3 to stara. Odpowiedzcie sobie sami czy taka ilość wystarczy na wiarygodną ocenę? Druga sprawa to czas. W powyższymprzykładzie mówimy o 4 tygodniach. Przez te 4 tygodnie zmieni się nie tylko sól. Korale urosną, zmieni się zapotrzebowanie na suplementy. Nie mówiąc już o zewnętrznych warunkach takich jak czystość odpieniacza (wydajność), pogoda na zewnątrz (temperatura i nasłonecznienie), spadek wydajności cyrkulacji na skutek zabrudzenia pomp, czy nawet zwykła niedyspozycyjność akwarysty, który nie jest w stanie robić wszystkiego z aptekarską dokładnością. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 27 Października 2017 Dlatego kupiłem 10 kg AF żeby zobaczyć jaka różnica będzie pomiędzy poprzednią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 27 Października 2017 Ja sobie cenie Tropic Marin Pro-reef - za powtarzalność parametrów w kolejnych wiaderkach wg mnie wybarwienie korali jest fajne, KH nie jest za duże - jest dość małe bo 6.5 ale można sobie doprawić minimalnie i dojść do 7.15 albo 7.00 co bardzo lubią np Euphillie ale do SPS raczej za małe KH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 27 Października 2017 Do tego co napisał @Testerdodałbym jeszcze, że szczególnie startując na jednej i potem zmieniając na drugą skała, piach, siporax biopellety też dojrzewają kilka miesięcy, to samo z glonami w refugium czy DSB. i pewnie to wszystko razem ma większe znaczenie niż to, czy startujemy na soli ubogiej i potem zmieniamy, czy od razu na docelowej. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalM Zgłoś Napisano 27 Października 2017 Kiedyś męczyłem się z Kentem, ale szczególnie zadowalających wyników nie miałem... Ale jak rok temu dostałem do odratowania zaglonione (NO3 60mg/L) morskie, to na Aquaforest Probiotic Reef Salt i kilku adsorberach zbiornik się ładnie wyczyścił. Potem już AF Reef Salt, bo i tak głównie korale miękkie. W teście @Tester Aquaforest też naprawdę dobrze wyszedł, więc myślę, że warto A że w Gliwicach po blisku jest sklep z Aquaforest to już w ogóle bajka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 27 Października 2017 (edytowane) A czy ktoś może mi wyjaśnić jaki jest sens stosowania "bogatej soli" w przypadku dozowania np. ballinga od AF który zawiera micro ? Ja jadę cały czas na niebieskiej RS i wszystko ma się bardzo dobrze ... Edytowane 27 Października 2017 przez mathom (wyświetl historię edycji) Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinsoroka Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Dnia 26.10.2017 o 18:36, egon24 napisał: Jestem zwolennikiem stosowania od początku soli docelowej ja tez sądzę że to nie ma znaczenia po spotkaniu na łódzkim forum gdzie sądzę że nadal wszyscy/większość uważają że na początek ubogo potem na bogato (ja do tej pory też tak myślałem) to po mojej skale i doświadczeniach dojrzewania/braku/zatruwania uważam że sól nie miała na to żadnego wpływu a mam dość bogatą tylko to co skała i jej obumieranie zrobiła z wodą... tak jak i z obsadą tak i z solą zmieniają się upodobania, nie trzeba się trzymać jednej i tej samej ale nie można napisać że zmiana soli nie zostanie zauważona przez organizmy w akwarium przyzwyczajone do soli stosowanej do tej pory dla jednych lepiej bo dostaną coś czego do tej pory brakowało dla innych przeciwnie niezależnie od tego jak by nam zmienili nadle skład powietrza (np 10% podmianką) to sporo z nas by kipnęło niektórzy by czuli dłuższy czas źle, inni nie wiedzieliby co jest nie tak a jeszcze inni odetchnęli pełną piersią.... tak samo z wodą - delikatnie bez szaleństw moim zdaniem to muszą być bardzo przemyślane decyzje Cytuj tu w sumie nie trzeba nic pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 29 Października 2017 Co to znaczy sól jest bogata albo uboga? Ja myślę, że wokół tych określeń narosło sporo mitów, które może kiedyś niosły jakiś element odniesienia do rzeczywistości, ale dzisiaj najczęściej komplikują proste sprawy. Jeśli chodzi analizę jakościową różnych pierwiastków zawartych w solach to o ile pamiętam testy, to na przykład taka IO wcale nie była uboga ponieważ zawierała sporo przekroczeń w mikroelementach. Jeśłi chodzi o analizę ilościową to jest jeszcze prościej. Chcemy sól ubogą - trzymamy zasolenie powiedzmy 32ppt. Chcemy sól bogatą, to trzymamy zasolenie 38ppt. A jeśli dodamy do tego suplementację, to już w ogole koncepcja soli ubogiej czy bogatej upada. Wtedy liczy się tylko, aby sól trzymała parametry i stosunek pomiędzy makroelementami według Reguły Dittmara. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aragorn1 Zgłoś Napisano 14 Grudnia 2017 Zdecydowanie polecam Kenta Korale pięknie po Kencie rosną i wyglądają, sól trzyma stabilnie parametry i szybko , dokładnie się rozpuszcza a woda wydaje się krystaliczna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kalina Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2017 Tropic Marin Bio-Actif - tą polecam, u mnie w akwa się sprawdziła ( ale co "kraj" to obyczaj" ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach