Zander Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Witam, zakupiłem zestaw Aquael Glossy Cube o wymiarach 50x50x63cm wraz z szafką. Prosiłbym o radę czy i jak najlepiej w tym zestawie połączyć akwarium z sumpem? Czy lepsze by było inne rozwiązanie niż budowa sumpa? Szkło ma zintegrowane wciącie na rury zastawnawiam się czy nie wystarczyło by zamontować w tym miejscu grzebień i dokleić komin z zewnątrz? Bardzo proszę o rady i pomysły jak się do tego zabrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BitaSmietana Zgłoś Napisano 28 Października 2017 To wcięcie wcale nie jest przystosowane do grzenienia i panelu zewnętrznego a poprostu ułatwia chowanie przewodów od grzałki, filtrów itp. i ułatwia domykanie pokrywy. Do tego zestawu zaproponował bym Ci odpieniacz Hydora, fajny, elegancki wygląd pozwolił by Ci na zamontowanie go wewnątrz i nie zepsuł by wizerunku całego baniaka, oklejenie tylnej szyby czarnym tłem, to na początek, resztę podpowiedzą inni którzy lepiej znają się na sprzęcie. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zander Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Wiem, że nie jest do tego przystosowane ale zastanawiałem się czy nie można by tego wykorzystać w tym celu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aTomek Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Wrzuć tam Tunze Reefpack 250 i zalewaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BitaSmietana Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Zander mam Glossy 120 i najczęściej zalewam akwarium w poziomie 1-2 cm. nad ten ciemny pasek maskujący na górze więc myślenie o grzebieniu w tym miejscu możesz sobie odpuścić, kaskada też odpada z racji pokrywy i wykończenia krawędzi górnej, poszukaj fajnego odpieniacza, zaproponowałem hydora bo wygląda fajnie i pracuje w miarę przyzwoicie, ja co prawda swojego ukryłem w panelu ale jeśli nie miał bym go na pewno umieścił bym go wewnątrz akwarium, poszukaj dobrego falownika lub nawet 2 + podstawowy sprzęt, wybierz na czym chcesz go uruchomić żywa czy sucha skała, piach i myślę że możesz pokusić się o start. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zander Zgłoś Napisano 28 Października 2017 (edytowane) Dzięki za rady chyba wybiorę reef packa rozwazalem też wklejenie panelu do środka ale wydaje mi się że szkoda miejsca . Zalewanie będzie musiało poczekać do zakupu lampy gdyż nie do końca przekonuje mnie oświetlenie aquaela i zamierzam zamontować tam lampę kessil ub razora. Edytowane 28 Października 2017 przez Zander (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BitaSmietana Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Zalać możesz wcześniej, w początkowej fazie dojrzewania światło do niczego nie jest Ci potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinsoroka Zgłoś Napisano 28 Października 2017 1 godzinę temu, BitaSmietana napisał: oklejenie tylnej szyby czarnym tłem, to na początek, resztę niebieskim zalewaj od razu to co masz wystarczy na początek na bank jakiej soli użyjesz? a może uda Ci się zdobyć wodę od kolegów z działającego zbiornika? popytaj to o wiele ładniejszy start i lepsze parametry wody tylko popytaj o standardowe Wirki Ospę i inne drobiazgi dytrusa czy dino / cjano patogeny masz wszędzia ale lepiej zalać ze zbiornika działającego Cytuj tu w sumie nie trzeba nic pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zander Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Aktualnie mam już pod opieką zbiornik z miekasami i lps tak że z wodą by nie było problemów. Planuje wystartować na suchej skałę i pewnie żywym piasku żeby uniknąć jak najwięcej plag. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Października 2017 3 godziny temu, Zander napisał: jak najlepiej w tym zestawie połączyć akwarium z sumpem? np. tak https://www.youtube.com/watch?v=7DFk4bnIxEg https://www.youtube.com/watch?v=65yVr7DiDls Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zander Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Pewnie estetycznej wyglądało by gotowe pudełko przelewowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
human_87 Zgłoś Napisano 28 Października 2017 (edytowane) Przeszukałem wszystkie pudełka przelewowe 'gotowce' i niestety żadne nie pasuje do glossy, ponieważ grubość akwarium to 2 cm u góry; dodatkowo wycięcie na te kable powoduje, że nie można wlać aż tyle wody ile pudełka przelewowe potrzebują... Pozostaje zamówienie pudełka na wymiar (już ktoś tak miał i działało) lub budowa Overflow Pipe jak w linku z YT już wczesniej wrzuconym tutaj. Edytowane 28 Października 2017 przez human_87 (wyświetl historię edycji) Cytuj >>Purple Reef<< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinsoroka Zgłoś Napisano 28 Października 2017 zrob je sam to proste jest plexe ci dotna na waterjecie i skleisz bez problemu Cytuj tu w sumie nie trzeba nic pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zander Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Dobrze że zapytałem bo oszczędzę trochę kasy na nietrafionych zakupach . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Godzinę temu, Zander napisał: Pewnie estetycznej wyglądało by gotowe pudełko przelewowe. rurki w zbiorniku można dać z plexi, tło na tył i reszty nie będzie widać bo przysłoni pokrywa zawsze jest też opcja z wywierceniem otworu ... i założyć coś takiego - link przykładowy - ceny i rozmiary producenci są różni https://www.ebay.com/itm/Eshopps-Eclipse-S-Overflow-Box-Kit-Small/132149101747? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zander Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Jeszcze zastanawiałem się nad zrobieniem zewnętrznego panelu z tym że pompa pobieralaby wodę ze zbiornika a wylewala tym gotowym otworem . Staram się rozważyć wiele opcji i wybrać tą najlepszą biorąc też pod uwagę, że to w sumie niewielki zbiornik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elektryk2e Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Jak jeszcze masz możliwość to podjedz do szklarza wywierc otwory i doklej komin. To co Silvia zaproponował tez mi się podoba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zander Zgłoś Napisano 28 Października 2017 A wysokość szafki czyli 90CM i samego szkła 60CM nie wpłynie znacząco na wydajność pompy w sumpie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Października 2017 11 minut temu, Zander napisał: A wysokość szafki czyli 90CM i samego szkła 60CM nie wpłynie znacząco na wydajność pompy w sumpie ? oczywiście że wpłynie - trzeba patrzeć na moc/wysokość podnoszenia ja bym celował w okolice np. Jecod DCP-3000 - podnosi wodę na blisko 3m , ma sterowanie więc można ustawić odp. przepływ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Jak już masz akwarium to ja bym nie kombinował. Kup Tunze 9004 lub w zestawie z filtrem reefpack 250. Jak chciałeś sump to mogłeś kupić akwarium z kominem lub akwarium bez takiej korony co ma Glossy i kupić pudełko przelewowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinsoroka Zgłoś Napisano 28 Października 2017 tylko zauważ że masz bardzo mały zbiornik i mały obieg czemu nastawiasz się tak mocno na sumpa zamiast przystać na filtracji wewnętrznej? o właśnie chciałem napisać to co Maciej Cytuj tu w sumie nie trzeba nic pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zander Zgłoś Napisano 28 Października 2017 Nie nastawiam się, ale jako akwarysta morski z niewielkim doświadczeniem chciałem zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych by zagospodarować ten zbiorniczek najlepiej jak potrafię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 29 Października 2017 12 godzin temu, marcinsoroka napisał: tylko zauważ że masz bardzo mały zbiornik i mały obieg czemu nastawiasz się tak mocno na sumpa zamiast przystać na filtracji wewnętrznej? o właśnie chciałem napisać to co Maciej 50x50x60 + planowany sump .. to będzie okolice 200l ? czy ja wiem że "bardzo mały" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 29 Października 2017 (edytowane) Witam. Moim zdaniem akwarium ładnie prezentuje się solo, dlaczego psuć to jakimiś pudełkami, kominami itp. Sam mam podobny litraz i doskonale funkcjonuje bez odpieniaczy sumpa czy panelu, wystarczy mały zgrabny skimer powierzchniowy w narożniku i w zupełności wystarczy. http://allegro.pl/aqua-nova-filtr-powierzchniowy-nsk-200-skimmer-i6729721333.html Edytowane 29 Października 2017 przez volf (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aTomek Zgłoś Napisano 15 Listopada 2017 (edytowane) Cześć, i jak, kostka posolona? Edytowane 15 Listopada 2017 przez aTomek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach