Marqo Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Zbiornik ok 700l w obiegu. Szykuje się pomału malowanie pokoju i trzeba przesunąć akwarium o 60cm . Wody spuścić jak najwięcej się da lecz ciężar wciąż jest spory. Macie jakieś patenty ? Kółka, wózki ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 moim zdaniem, skutki takiego spuszczania/zalewania wody i przenoszenia akwarium mogą być większe, niż fakt nie pomalowanych 3m2 ściany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Dokładnie, ja ostatnio swoje przestawiałem i teraz walczę z dino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Za akwarium nikt nie zagląda. Chyba że kolor zmieniasz to może się rzucać w oczy. Jak byś tego nie zrobił to i tak zaburzysz równowagę. Kiedyś się zastanawiałem nad przesiadką i jak przestawić obecne akwarium i pomyślałem o paleciaku wysokiego składowania. Coś takiego https://www.b2b-partner.pl/reczny-wozek-paletowy-wysokiego-podnoszenia-1500-mm-1000-kg/?gclid=EAIaIQobChMI4-zNroig2AIVQagYCh1KZwBNEAQYBSABEgKRnPD_BwE Można wypożyczyć. Szerokość 76cm więc powinien wejść do mieszkania. Przygotować dwie belki i podłożyć je w szafce pod blat i unieść odrobinę zbiornik razem z szafką. Oczywiście im mniejsza masa zestawu tym lepiej. Szafkę opróżnił bym do zera i przenosił sam zbiornik z szafką. Nośność wózka to 1000kg więc powinien sobie poradzić z pełnym zbiornikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Godzinę temu, Darek85 napisał: Za akwarium nikt nie zagląda. Chyba że kolor zmieniasz to może się rzucać w oczy. Jak byś tego nie zrobił to i tak zaburzysz równowagę. Kiedyś się zastanawiałem nad przesiadką i jak przestawić obecne akwarium i pomyślałem o paleciaku wysokiego składowania. Coś takiego https://www.b2b-partner.pl/reczny-wozek-paletowy-wysokiego-podnoszenia-1500-mm-1000-kg/?gclid=EAIaIQobChMI4-zNroig2AIVQagYCh1KZwBNEAQYBSABEgKRnPD_BwE Można wypożyczyć. Szerokość 76cm więc powinien wejść do mieszkania. Przygotować dwie belki i podłożyć je w szafce pod blat i unieść odrobinę zbiornik razem z szafką. Oczywiście im mniejsza masa zestawu tym lepiej. Szafkę opróżnił bym do zera i przenosił sam zbiornik z szafką. Nośność wózka to 1000kg więc powinien sobie poradzić z pełnym zbiornikiem. Ale paleciakiem nie podjedziesz pod szafkę w żaden sposób . Widły idą do góry ale na dole zostaje rama/konstrukcja nośna paleciaka . Wiec albo masz wysokie nóżki w szafce albo potrzebujesz widlaka z samymi widłami z przodu . A jak już miałbyś wysokie nóżki ( min 8cm ) to starczy zwykły paleciak ( wypożyczysz za 30/50zł) Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Paleciaka posiadam lecz jest problem aby wstawic akwa na niego. Nie ma za co chwycic szafki. Plyty sa tak skrecone ze nie zdejme ich dopoki nie wyciagne spodniej plyty pod sumpem a ten z kolei wyjdzie dopiero jak odsune szafke od sciany.Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 A możesz wstawić zdjęcie akwarium zrobione z daleka ułatwi to nam pomysły Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Wystarczy kawalek przesunac .Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Ile cm akwarium stoi od tylnej ściany? Nie da rady się dostać bez przesuwania akwarium? Ja ostatnio oklejałem ścianę za akwarium kamieniem i odbyło się bez przesuwania baniaka.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 a ja - w zwiazku z remontem - pomalowałem połowę pokoju i za nowym akwarium strzeliłem sobie fototapetę z rafą koralową, zamiast tła. No i co by w przyszłosici nie musieć przerzucać znowu akwa na druga stronę pokoju :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Akwa stoi bezposrednio przy scianie. Pomalowac trzeba bo planuje tam polozyc rury i przeniesc sumpa do piwnicy.Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Obawiam się że czasowe opróżnienie wyczyszczenie skały będzie najmniej inwazyjnym sposobem. Z tego co na szybko po głowie chodzi to zniszczyć dno szafki lub jej plecy i wstawienie konstrukcji na której stanie paleciak... Lub paleciak z wysokim podnoszeniem i długimi widłami... (nakładką) Ja bym ryzykował opróżnić wyjąć co się da przesunąć i ułożyć w miarę bez zmian. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elektryk2e Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Rolki transportowe do maszyn przemysłowych przykręcić do narożników i z przodu na środku, regularnie po ćwierć milimetra podnosić, żeby nie było naprężeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 A cos takiego ? http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6711220825Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 13 minut temu, Marqo napisał: A cos takiego ? http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6711220825 Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka 4x150kg = 600kg a u Ciebie samej wody jest 700kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 No to 2 takie zestawy [emoji16]Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 na podłodze deska czy panel ? żeby zaraz nie wyszło, że z malowaniem trzeba wymienić podłogę w którą stronę musisz przesunąć akwarium? jeśli w stronę płytek ciężko będzie przeskoczyć przez tą listwę na jakiej konstrukcji masz szafkę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Panele. Najlepiej na plytki przesunac . Testowal ktos te wozki do mebli ?Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elektryk2e Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Spuścić wode do poziomu skaly minimum.. ale i tak bym się bal napreżeń... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 42 minuty temu, Marqo napisał: Testowal ktos te wozki do mebli ? kiedyś miałem okazję tego używać i powiem Ci, że to straszne g.... jest i nawet jak byś spuścił połowę wody cięzko byłoby przesunąć przez tą listwę bardziej szukałbym coś tego rodzaju http://www.roltex.com.pl/technika_magazynowa/wozki_do_transportu_maszyn.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 U mnie w 360 koledzy spuscili 120l wody, dzwignią podnieśli nieco stelaż, podłożyli rolki i przesuneli cały zestaw. Korale u mnie nie są przyklejone do skał i żaden nie spadł. Byle była od dołu szpara, by włożyć dźwignię, to mógłbyś zastosować ten sam patent, tylko użyć wiekszej ilości rolek. https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/warsztat-i-organizacja/porzadek-i-magazynowanie/wozki-transportowe/zestaw-do-przenoszenia-mebli-diall-5-czesci.html?&gclid=CjwKCAiAmvjRBRBlEiwAWFc1mN60OAgjPJFSg-5_fAqQ4RwKCyeIDUV1o4dyE17ttJ_aTev83I5jCxoCvWAQAvD_BwE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PAdam Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2017 jak wiedziesz na płytki paleciakiem z takim ciężarem to zobaczysz czy glazurnik to fachowiec, albo od razu poszukaj do niego telefonu to jeszcze na życzenia się załapie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2017 3 minuty temu, PAdam napisał: jak wiedziesz na płytki paleciakiem z takim ciężarem to zobaczysz czy glazurnik to fachowiec, albo od razu poszukaj do niego telefonu to jeszcze na życzenia się załapie Jak już wjeżdżać to nie bezpośrednio tylko np na płytę osb ,koszt nieduży a można zapobiec remontom ,a i listwa nie będzie już problemem . Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
japko Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2017 (edytowane) a ja proponuje przykryć akwarium i pomalować co się da, zostawić trochę w puszce w razie likwidacji w niedługim czasie, w przypadku likwidacji w czasie póżniejszym pomalować znów całą ścianę/pokój Edytowane 25 Grudnia 2017 przez japko (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2017 Margo - przeczytaj jeszcze raz moją opinię - spójrz w baniak i powiedz czy nie warto zrobić tego raz a porządnie... Co ci grozi - okrzemki, dino, cyjano, a w przypadku ruszenia z wodą i skałą - pęknięcie baniaka? albo pełen sukces. Gdzie jest większe ryzyko i co w razie W bardziej zaboli system brak szkła przez 3 tygodnie czy 10 godzinna akcja spuść wodę i przesuń .... przy okazji radykalnego działania dokładnie wydmuchasz skałę... Sam stoję przed dylematem wymiany podłogi w pokoju z akwarium i póki co skłaniam się ku radykalnej drodze. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach