Jump to content

Hoom

Klubowicz
  • Content Count

    1042
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Hoom

  1. No czegoś takiego jeszcze nie słyszałem . Ja mam komorę na dolewkę w sumpie i odgłos pomp jest taki sam bez względu czy jest pusta czy pełna
  2. Ja od dwóch tygodni świece hydrą 64 HD na 100% wszystkie kanały bez żadnych ściemnień itp . Wszystkie kanały wiec i zielone , czerwone itd . Zauważyłem jeden efekt , korale zwiększyły konsumpcje kh o 100% . Wiec chyba im to nie przeszkadza ze świecą sie wszystkie kolory ledow
  3. A mnie nie dziwi zaskoczenie . Zobacz wszędzie producenci lamp ledowych piszą ze ich ledy mają soczewki itp ze ich lampa 100w swieci jak zwykła 200w . Kupisz np. hydrę następnie wchodzisz na stronę producenta i masz tam informacje żeby ściągnąć te ustawienia jak chcesz trzymać przykładowo spsy (ja tak niestety zrobiłem ) ze jest idealnie dobrane spectrum . A później sie okazuje ze lampa chodzi na 50% . Mi przy tych ustawieniach nie chodziły wentylatory teraz cały czas je słyszę . Naprawdę łatwo złe dobrać ustawienia lamp jak czytasz strony producentów
  4. Tak . Mam kilka wolno rosnących acropor i nie chce czekać kilku lat by porosły akwarium . Szybko rosnące spsy już rozdałem .
  5. Mi sie wydaje ze te ustawienia fabryczne ledow są robione pod klienta a nie pod korale . Wcześniej miałem taką ładną niebieską poświatę a teraz kolory są bardzo naturalne . Za to korale jak na sterydach . Dawno nie widziałem tak napompowanych goniopor . Acropora spathulata dostała takich polipów ze jestem w szoku . Nie było ich wcześniej
  6. Dorwałem ostatnio film Sebastiana z Seafarm https://fb.watch/5gLKR0ndu-/ warto go obejrzeć bo ja jestem w niemałym szoku po tym co sie u mnie stało jak poprawiłem ustawienie hydry 64hd po obejrzeniu tego filmu . Mam akwarium 550L a wisi nad nim hybryda 2x hydra 64hd i 4 x 39 t5 razem 416 wat . Ustawienia hydry ściągnąłem z netu ze strony producenta . Proponowane przez niby najlepszych znawców i tak to chulało przez pare miesięcy wzrosty były i to nawet nie małe . po obejrzeniu tego filmu przestawiłem ustawienie lamp na pełnie świecenie 100% na wszyskich kanałach bez żadnych ściemnień , burz i innych wodotrysków . Po dwóch dniach kh spadło mi o 1 . Zmieniłem wtedy tez świetlówki t5 na nowe . Miały 5 miesięcy . Po tygodniu efekt niesamowity korale napompowane jak nigdy . Codziennie muszę zwiększać odciek , konsumpcja z dwa razy większa. zacząłem tez przeglądać net i co zauważyłem większość akwariów naprawdę ładnych porośniętych gęsto twardymi ma ponad 1.5 wata na litr w ledach . Zamówiłem teraz 4 belki orphek OR3 . Zwiększę ilość watów do 1.2 . Jestem ciekawy jaki będzie objaw . A jak to jest u was ile watów na litr macie w akwarium Takie ustawienia miałem wcześniej teraz wszystkie kanały świecą 100% od początku do końca
  7. Jak możesz mieć dobre lub złe doświadczenie z durso skoro masz go źle zamontowanego . Woda ma przelewać sie przez odpływ swobodnie i zakryć go az do rewizji . Po co tan montować durso . Zmień to i zobaczysz jak to mega działa . Na odpływie dajesz tylko sito . Zresztą ja dałem tez sita na durso bo mi ślimaki zwiewały do sumpa rewizją , ja nie mam grzebienia
  8. A czemu odradzane z jakiej przyczyny . Ja miałem wcześniej ściętą rurkę . I widzę tylko jedna wadę w stosunku do ściętej rurki to jest dużo większe . Ale za to same zalety
  9. Reasumując twoim zdanie jezeli odpływ jest pod woda a rewizja powiecmy sobie z 10cm wyżej nic nie będzie siorbać itp. A co jak na pompie delikatnie skacze wydajność lub lekko zabrudzi sie zawór bramowy na spływie i więcej wody pójdzie rewizją . W twoim rozwiązaniu będzie hałas w tym nigdy bez względu ile wody sie będzie przelewać rewizją
  10. Musiał byś dać dwa kolanka i odpowietrzenie by woda wpływała od dołu inaczej słychać siorbanie wody
  11. Jest tylko jedna rzecz źle pokazana na tym rysunku odległość pomiędzy sitem spływu a dorso powinna być jak najmniejsza . Jak clarisea przewija taśmę to poziom wody w takim rozwiązaniu jak na rysunku bardzo skacze . Ja ustawiłem różnice około 10mm i jest bajka
  12. Chyba coś źle miałeś podłączone skoro miałeś film bakteryjny ja go nie mam . To montujesz w kominie gdzie poziom wody jest około 2cm niższy niż w samym akwarium wiec cały film spływa do komina a tam sie tworzy niezły wir jak woda z akwarium wpada tam i wszystko miesza wiec ewentualny brud z powierzchni odrazu schodzi do sumpa . Trochę nie rozumiem o czym piszesz . Ja przy każdym karmieniu wyłączam wszystkie pompy i nic sie nie dzieje tego sie nie zasysa to jest tylko odpowietrznik który jest nad powierzchnia wody . On nawet nie styka sie z wodą zakładasz to na rewizje gdzie woda sie tylko sączy Jezeli kogoś to interesuje mogę nagrać film jak to dokładnie sie spisuje i jak uruchamia po restarcie pomp Po za tym twistman naprawdę ładnie to wykonał . Pierwsza liga
  13. Polecam to rozwiązanie , mam u siebie . Kompletna cisza . Tylko nasuwasz to na rurkę bez klejenia https://twistman.eu/pl/p/DURSO-Silencer-25-mm/451
  14. Ja mam ClariSea 5000 i przepływ 12k . Wstawiłem poprostu wlukninę o większej przepuszczalności wody
  15. Hoom

    Za duży poziom baru

    No ja tez jak Norbert stosuje węgiel z AF . Kumpel tez ma przekroczony bar i to dwa razy bardziej niż ja i tez stosuje węgiel z AF . Może to on podnosi
  16. Hoom

    Za duży poziom baru

    Dwa miesiące temu robiłem test tritona i bar wyszedł mi 70ug/L norma to 0-10 . W zeszłym tygodniu zrobiłem test ati i poziom wzrósł do 150. Nie mogę dojść od czego wzrósł mi poziom baru . Sól mam red sea coral pro , dozuje red sea AB plus na zmianę z kz amino Acid i coral vitalizer . Macie jakieś pomysły od czego to rośnie . narazie zrobiłem trzy duże podmiany i trafił do filtra przepływowego phosguard
  17. Z bliska to wyglada jak takie białe rurki . Dziwne to rośnie . Bo pojawia sie więcej rurek jak i powiększa swoją podstawę . Odstaje od podstawy acropory na jakieś 4cm
  18. Pod acroporą coś mi rośnie i nie mogę znaleść w necie co to . Na zdjęciu widok z góry z boku niestety nie podejdę aparatem by zrobić zdjęcie . W każdym bądź razie przypomina to trochę montipore talerzową jest to płaskie i czarne. I wyglada jak by było porośnięte ślimakami osiadłymi . Mam ślimaki osiadłe i to sie trochę różni wyglądem . jest to miękkie jak dotykam palcem sie to wygina . Rośnie to dość powoli ale rośnie płytka od spodem jak i ilość tych rurek .
  19. To by pasowało teraz ze na samym arm extra course nie uzyska sie gęstego odcieku . Wychodzi na to ze moje spostrzeżenia są słuszne
  20. @khazad93 nie mam wielkiego doświadczenia z reaktorem używam go od 7 miesięcy a dodatkowo opis moich spostrzeżeń był na podstawie reaktora który sam zbudowałem . Jest prawdopodobieństwo ze go poprostu schrzaniłem . Choć mam nadzieje ze nie :-) . Ale tak na chłopski rozum zasyp rozpuszcza sie powierzchnią a czym drobniejszy zasyp tym jej więcej . Na deltecu nie mogłem z zasypem arm extra course osiągnąć gęstego odcieku bez względu co bym nie robił . A przy małym odcieku powinno to być bez problemu . Przy nowym reaktorze który powinien obsłużyć akwarium z 10 razy większe niż moje tez miałem ten problem . Po zasypaniu drobnym zasypem na wierzchu odciek odrazu sie zagęścił , wiec chyba coś w tym jest . Ja zasypiałem knopem a nie drobnym arm bo poprostu miałem go w domu . Zalegał mi w garażu . Gdybym go nie miał zasypał bym pewnie tym drobnym arm . Wsypałem tez opakowanie grotech magnez . Bo przy arm w testach tritona zawsze miałem magnez w dolnych granicach . wracajac do niskiego odcieku . Nigdzie nie spotkałem info jaki odciek można osiągnąć na zasypie ARM E C . Może ktoś sie podzieli swoimi spostrzeżeniami . @norbi2222ty używasz zasyp Arm extra course jak gesty masz odciek u siebie . Ja z mieszanym zasypem przy pH 6,0 mam około 50kh
  21. @khazad93i jak odciek u ciebie jest gęstszy ? Ja uruchomiłem nowy reaktor i zauważyłem jedna dziną rzecz która miała bardzo duży wpływ na gęstość odcieku . Do mojego nowego reaktora wchodzi 17kg zasypu . Wiec jest duża masa złoża nie powinno być w teorii żadnego problemu z uzyskanie dużego zagęszczenia a był . Zasypiałem reaktor zasypem arm extra course . Są to dość duże kawałki . Po uruchomienie ustawiłem pH 6.4 po tygodniu odciek kh 20 , mało pomyślałem i obniżyłem pH do 6,1 . Odciek 30 i mimo skręcenia pompy Milestone na minimum i ani drgnie w górę ,obniżyłem odciek nawet do 5.8 i nic nie pomogło . I wtedy coś zauważyłem ciekawego dopływ co2 mam przed pompą reaktora . Nierozpuszczalne bąble co2 przelatywały przez złoże i poprostu zbierały sie na gorze reaktora i duża ich cześć wywalał reaktor odciekiem na zewnątrz . Po rozmowie z Bartkiem który zasugerował mi ze odciek sie zagęści po tym jak złoże sie częściowo rozpuści i będzie drobniejsze . Otworzyłem reaktor dosypalem cześć arm i dosypalem knopa drobny . Około 5kg . Zrobiła sie na gorze warstwa gęsta . Co2 przestało przelatywać przez złoże a po dwóch dniach odciek pokazało kh45 . Przy pH 6.2 . Podobnie miałem ze starym reaktorem delteca ciężko było uzyskać gesty odciek . Może jest to problem z zasypem arm tym grubym . Wsypanie kilku centymetrów knopa rozwiązało problem
  22. Hoom

    Jaka sucha skała?

    Każdy poleci ci to na czym sam startował . Ja miałem Marco na starym teraz mam RRR i uważam ze jest lepsza . Ale to moja opinia ktoś inny powie ci coś innego
  23. Hoom

    Chłodzenie szafki

    Nie wiem , wole nie sprawdzać rzeczy na które nie mam wpływu
  24. Hoom

    Chłodzenie szafki

    Mnie irytował szum wentylatorów i parowanie . Od miesiąca używam chłodziarkę d-d dc750 . Bajka cisza i stała temperatura . Polecam
×
×
  • Create New...

Important Information

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Terms of Use.