Zacząłem je budować w październiku 2009 - http://kowalscy.net/morskie/
Zamówiłem wtedy akwarium, sump, stelaż, trochę sprzętu. Próbne uruchomienie, wszystko działa i... dwa lata przerwy
Obecnie akwarium wygląda tak (jeszcze na sucho):
20110902_204135.jpg (83.88 KB)
Ilość pobrań: 605
20110902_203804.jpg (85.23 KB)
Ilość pobrań: 592
Stelaż obudowałem szafką, dno akwarium wykleiłem spienionym PCV, takie samo PCV, tylko czarne, będzie służyło za tło. Oświetlenie zdecydowałem się zabudować w pokrywie. Oparłem je na 6 x T5 80W: 4 x AM Reef White 10K, 2 x AM Reef Blue, 2 x nocne LED.
Skompletowałem sprzęt:
- filtr RO/DI
- obieg AM OR 3500
- cyrkulacja 2 x JVP 102 + 2 x Aquael Reef Circulator 10000
- odpieniacz AM Turboflotor Blue 1000
- Komputer Skalar
- Dolewka Aqua-Trend Shark
Ostatni etap to instalacja elektryczna. Już na etapie budowy domu zadbałem o oddzielny obwód do zasilania akwarium, z oddzielną różnicówką. Część urządzeń będzie zasilana z UPSa, część bezpośrednio z sieci. Muszę jeszcze przemyśleć jak to najlepiej wykonać.
Jak przygotuję instalację elektryczną i zainstaluję finalnie wszystkie technikalia, zalewam zbiornik solanką, wrzucam 60kg LR oraz 36kg LS i zaczynam dojrzewanie zbiornika
Ciekaw jestem Waszych opinii i rad, dot. instalacji elektrycznej, ale nie tylko. Może powinienem coś zmienić, zrobić inaczej? Coś dodać zanim zacznę dojrzewanie zbiornika? Na co powinienem zwrócić uwagę? Piszcie proszę
C.D.N...
Pozdrawiam, Michał.

Logowanie »