woldi Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 Szukam stadnych, ławicowych, spokojnych i bezpiecznych dla rafy ryb do akwa 400l. Grzebię po forach, czytam i tylko te wydaja sie spełniać wszystkie warunki, a może jednak macie inne propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 Anthiasy, do wyboru do koloru, różne gatunki. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kniaz0 Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 A dla czego nie Amphiprion ocellaris ? Ładnie wyglądają w grupie i do tego grupka Chromisków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woldi Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 Z tego co czytalem, to stadko Amphiprionów jest kiepskim pomyslem;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 Stado piżamek - dla mnie wygladają super. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@Pawel Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 Polecam Anthiasy. Bardzo ruchliwe i kolorowe rybki, a do tego ciekawskie i pierwsze do pływania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 Apogon leptacanthus Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@L Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 35 minut temu, R.I.P napisał: Stado piżamek - dla mnie wygladają super. PK Pawełek zapodałbys fotkę Cytuj Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 Jutro sie postaram. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian K. Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 Tez jestem za anthiasami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woldi Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 32 minuty temu, R@F@L napisał: Pawełek zapodałbys fotkę Hehe może lepiej od razu jakiś filmik:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 anthiasy pełno odmian do wyboru. Tylko cena nie chromisowa Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
woldi Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 3 minuty temu, Coltrane napisał: anthiasy pełno odmian do wyboru. Tylko cena nie chromisowa No tak, ale jak już coś tworzyć to na maksa i cieszyć się tym:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romek05 Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 Cena ceną, no i z drugiej strony większość Anthiasów to bardzo delikatne rybki w porównaniu z Chromisami więc nie do każdego akwarium się nadają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 Kiedyś też czytając forum myślałem że anthiasy i chromisy to nie ryby które sie nadają do pływania w stadach w jednym akwarium.... Kiedyś też wyczytałem na forum że anthiasy to mega ciężka rybka,która wymaga bardzo częstego karmienia bo w innym wypadku zdycha szybko.... Od jakiegoś czasu forum przestało być wiarygodne,bo wiele informacji podawanych w różnych tematach to informacje wyssane z palca bez podstaw faktycznych. Na szczęście po kilku latach prowadzenia akwarium wiem że...na forum się dużo nie dowiem dopóki sam nie wypróbuję. I moje stadka 5 chromisow składających regularnie ikre,pięknie sobie pływają z 3 anthiasami które czują się jak w rodzinie. Polecam te ryby,łatwe i bezproblemowe.No i pływają w toni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) Tu w akwarium Davida jest filmik z anthiasami od 3,40 minuty i później od około 5 minuty piżamki też są Edytowane 9 Marca 2018 przez waldek123blau (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) w 5 minucie to jakieś inne apogony raczej Edytowane 9 Marca 2018 przez Coltrane (wyświetl historię edycji) Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba8909 Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 Ja mam 2 ławice w akwa, 5 anthiasów i 6 garbików, super się obie grupy dogadują czasem się lekko przegonią ale bez problemów, jak obie ,,ławy'' razem wypływają to widać że w akwarium coś się dzieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 23 minuty temu, Coltrane napisał: w 5 minucie to jakieś inne apogony raczej Mnie wyglądają na Apogony leptacantha (zoramia) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 uhm chyba zoramia, ale są tam też takie malutkie z czerwoną kropką na nasadzie ogona to też Apogony tylko nie Zoramia tylko jeszcze jakieś inne. Swoją drogą piękne wideo - bardzo ładny zbiornik. Co to za karmówkę żywą on tam wrzuca ? krewetki Amano? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) 17 minut temu, Ura napisał: uhm chyba zoramia, ale są tam też takie malutkie z czerwoną kropką na nasadzie ogona to też Apogony tylko nie Zoramia tylko jeszcze jakieś inne. Swoją drogą piękne wideo - bardzo ładny zbiornik. Co to za karmówkę żywą on tam wrzuca ? krewetki Amano? To nie jest jeden zbiornik tylko 2 akwaria ustawione obok siebie od 1,30 min zobacz schemat tego monstrum i strasznie rozbudowana sumpownia: Edytowane 9 Marca 2018 przez waldek123blau (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 A które anthiasy polecacie do akwarium 350L?Czy którekolwiek z tej grupy dadzą radę przy karmieniu raz dziennie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 wystarczy karmnik automatyczny i masz problem rozwiązany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 ja myślałem że w miarę rozumiem hydraulikę w akwarium, to mi zabiłeś ćwieka Waldku, normalna hydro-zagadka Myślę że dla Anthiasów karmnik na wolno tonące kulki - granulat, załatwi sprawę częstego karmienia, ewntualnie pompka perystaltyczna z mieszaczem do pokarmów płynnych gruby plankton z konserwantami, nie musi być w lodówce, tylko nie wiem czy wężyk się nie zapcha - moje ryby i tak tego nie lubią - coś im w tym nie pasuje ( testowałem plankton eliksir od AF, są tam jakieś grubsze kąski też ale ryby niechętnie to jedzą) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 9 Marca 2018 4 minuty temu, Ura napisał: ja myślałem że w miarę rozumiem hydraulikę w akwarium, to mi zabiłeś ćwieka Waldku, normalna hydro-zagadka Wszystko jest dla ludzi! Taki zbiornik nie postawi laik tu już widać profesjonalizm i grubą kaskę oczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach