woldi Report post Posted March 9, 2018 Szukam stadnych, ławicowych, spokojnych i bezpiecznych dla rafy ryb do akwa 400l. Grzebię po forach, czytam i tylko te wydaja sie spełniać wszystkie warunki, a może jednak macie inne propozycje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted March 9, 2018 Anthiasy, do wyboru do koloru, różne gatunki. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus, Pictochromis aldabrensis, chrysiptera hemicyanea, Labroides dimidatus, Chelmon rostratus. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
kniaz0 Report post Posted March 9, 2018 A dla czego nie Amphiprion ocellaris ? Ładnie wyglądają w grupie i do tego grupka Chromisków Quote Share this post Link to post Share on other sites
woldi Report post Posted March 9, 2018 Z tego co czytalem, to stadko Amphiprionów jest kiepskim pomyslem;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
R.I.P Report post Posted March 9, 2018 Stado piżamek - dla mnie wygladają super. PK Quote Share this post Link to post Share on other sites
@Pawel Report post Posted March 9, 2018 Polecam Anthiasy. Bardzo ruchliwe i kolorowe rybki, a do tego ciekawskie i pierwsze do pływania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arturro Report post Posted March 9, 2018 Apogon leptacanthus Quote https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Share this post Link to post Share on other sites
R@F@L Report post Posted March 9, 2018 35 minut temu, R.I.P napisał: Stado piżamek - dla mnie wygladają super. PK Pawełek zapodałbys fotkę Quote Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik. Share this post Link to post Share on other sites
R.I.P Report post Posted March 9, 2018 Jutro sie postaram. PK Quote Share this post Link to post Share on other sites
Damian K. Report post Posted March 9, 2018 Tez jestem za anthiasami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
woldi Report post Posted March 9, 2018 32 minuty temu, R@F@L napisał: Pawełek zapodałbys fotkę Hehe może lepiej od razu jakiś filmik:D Quote Share this post Link to post Share on other sites
Coltrane Report post Posted March 9, 2018 anthiasy pełno odmian do wyboru. Tylko cena nie chromisowa Quote dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Share this post Link to post Share on other sites
woldi Report post Posted March 9, 2018 3 minuty temu, Coltrane napisał: anthiasy pełno odmian do wyboru. Tylko cena nie chromisowa No tak, ale jak już coś tworzyć to na maksa i cieszyć się tym:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Romek05 Report post Posted March 9, 2018 Cena ceną, no i z drugiej strony większość Anthiasów to bardzo delikatne rybki w porównaniu z Chromisami więc nie do każdego akwarium się nadają. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bober6662 Report post Posted March 9, 2018 Kiedyś też czytając forum myślałem że anthiasy i chromisy to nie ryby które sie nadają do pływania w stadach w jednym akwarium.... Kiedyś też wyczytałem na forum że anthiasy to mega ciężka rybka,która wymaga bardzo częstego karmienia bo w innym wypadku zdycha szybko.... Od jakiegoś czasu forum przestało być wiarygodne,bo wiele informacji podawanych w różnych tematach to informacje wyssane z palca bez podstaw faktycznych. Na szczęście po kilku latach prowadzenia akwarium wiem że...na forum się dużo nie dowiem dopóki sam nie wypróbuję. I moje stadka 5 chromisow składających regularnie ikre,pięknie sobie pływają z 3 anthiasami które czują się jak w rodzinie. Polecam te ryby,łatwe i bezproblemowe.No i pływają w toni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted March 9, 2018 (edited) Tu w akwarium Davida jest filmik z anthiasami od 3,40 minuty i później od około 5 minuty piżamki też są Edited March 9, 2018 by waldek123blau (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Coltrane Report post Posted March 9, 2018 (edited) w 5 minucie to jakieś inne apogony raczej Edited March 9, 2018 by Coltrane (see edit history) Quote dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Share this post Link to post Share on other sites
Kuba8909 Report post Posted March 9, 2018 Ja mam 2 ławice w akwa, 5 anthiasów i 6 garbików, super się obie grupy dogadują czasem się lekko przegonią ale bez problemów, jak obie ,,ławy'' razem wypływają to widać że w akwarium coś się dzieje Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nik@ Report post Posted March 9, 2018 23 minuty temu, Coltrane napisał: w 5 minucie to jakieś inne apogony raczej Mnie wyglądają na Apogony leptacantha (zoramia) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ura Report post Posted March 9, 2018 uhm chyba zoramia, ale są tam też takie malutkie z czerwoną kropką na nasadzie ogona to też Apogony tylko nie Zoramia tylko jeszcze jakieś inne. Swoją drogą piękne wideo - bardzo ładny zbiornik. Co to za karmówkę żywą on tam wrzuca ? krewetki Amano? Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted March 9, 2018 (edited) 17 minut temu, Ura napisał: uhm chyba zoramia, ale są tam też takie malutkie z czerwoną kropką na nasadzie ogona to też Apogony tylko nie Zoramia tylko jeszcze jakieś inne. Swoją drogą piękne wideo - bardzo ładny zbiornik. Co to za karmówkę żywą on tam wrzuca ? krewetki Amano? To nie jest jeden zbiornik tylko 2 akwaria ustawione obok siebie od 1,30 min zobacz schemat tego monstrum i strasznie rozbudowana sumpownia: Edited March 9, 2018 by waldek123blau (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
afgi Report post Posted March 9, 2018 A które anthiasy polecacie do akwarium 350L?Czy którekolwiek z tej grupy dadzą radę przy karmieniu raz dziennie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted March 9, 2018 wystarczy karmnik automatyczny i masz problem rozwiązany Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ura Report post Posted March 9, 2018 ja myślałem że w miarę rozumiem hydraulikę w akwarium, to mi zabiłeś ćwieka Waldku, normalna hydro-zagadka Myślę że dla Anthiasów karmnik na wolno tonące kulki - granulat, załatwi sprawę częstego karmienia, ewntualnie pompka perystaltyczna z mieszaczem do pokarmów płynnych gruby plankton z konserwantami, nie musi być w lodówce, tylko nie wiem czy wężyk się nie zapcha - moje ryby i tak tego nie lubią - coś im w tym nie pasuje ( testowałem plankton eliksir od AF, są tam jakieś grubsze kąski też ale ryby niechętnie to jedzą) Quote Share this post Link to post Share on other sites
waldek123blau Report post Posted March 9, 2018 4 minuty temu, Ura napisał: ja myślałem że w miarę rozumiem hydraulikę w akwarium, to mi zabiłeś ćwieka Waldku, normalna hydro-zagadka Wszystko jest dla ludzi! Taki zbiornik nie postawi laik tu już widać profesjonalizm i grubą kaskę oczywiście. Quote Share this post Link to post Share on other sites