boo12 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2019 Witam Czy ktoś z forumowiczów może podzielić się opinią na temat tej skały, podoba mi się z wyglądu natomiast trudno o jakąś opinię odnośnie parametrów tej skały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrzej Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2019 Super skała nie wystąpiły u mnie żadne plagi i zabrudzenie wody na starcie akwarium. Parametry idealne . Poza tym można dobrać naprawde super kawałki idealne do aquascapingu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gizmocs Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) jestem w trakcie płukania tej że skały. moczyla się 6 tygodni w rodi, ale po4 dalej wysokie. tydzień leżała w roztworze ACE, teraz wyplucze w rodi jeszcze przez 1-2 i mam nadzieję że opanuje po4. skala podoba mi się pod względem wizualnym, ale wymaga cierpliwości w przygotowaniu aby uniknąć komplikacji później. pzdr Kuba Edytowane 5 Stycznia 2019 przez gizmocs (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2019 Ja ją mam więc co Ci moge powiedziec fajna skala bez problemowa 21 minut temu, gizmocs napisał: tydzień leżała w roztworze cif'u, Gdzie?a może było ją dac do domestosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gizmocs Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2019 Teraz, @Beti napisał: Ja ją mam więc co Ci moge powiedziec fajna skala bez problemowa Gdzie?a może było ją dac do domestosu. oj sorry późną godzina, już poprawiam w ACE leżała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Może kolega ma jakieś testy stare @@Beti Maxspect Zazor R320w jakaś nowość na rynku Edytowane 5 Stycznia 2019 przez boo12 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gizmocs Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2019 testy z datą do 2020, po za tym po tygodniu rodi mętne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2019 7 minut temu, boo12 napisał: Może kolega ma jakieś testy stare @@Beti Maxspect Zazor R320w jakaś nowość na rynku Maxspect Razor 320W 15000K Profesjonalne oświetlenie ledowe do akwarium morskiego Nowość na rynku polskim, lampa najlepszymi ledami CREE! Maxspect - uznana i wysoko ceniona przez profesjonalnych akwarystów w USA i Europie Zachodniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
human_87 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2019 @@Beti kolega chyba zażartował z Twojej literówki w Twoim opisie... 'Zazor' :-) Cytuj >>Purple Reef<< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Godzinę temu, human_87 napisał: @@Beti kolega chyba zażartował z Twojej literówki w Twoim opisie... 'Zazor' :-) mega ubaw po pachy..to posmiejemy się wspólnie... @boo12 Szanowny Panie wybacz ze zgrzeszylam i proszę o wybaczenie,a jesli to mało proszę zgłosić do moda. Bardzo mi się podobają tego typu intrygi właśnie można się zareklamowac jak się już nie ma czym. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez @Beti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magmario Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2019 Skała bardzo fajna,lekka. Nie miałem z nią żadnych kłopotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KaZek Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2019 Też nie miałem żadnych problemów na starcie, NO3 i PO4 po czasie zeszło. Skałę przepłukałem dwa razy w wodzie RO i do akwarium ja mam duże i dobrze porowate kawałki skały i tu napiszę, że w zakamarkach zbiera się dość dużo syfu trzeba często przedmuchiwać albo dobrze ustawić cyrkulację teraz wziąłbym więcej mniejszych kawałków i pokleił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 5 Stycznia 2019 Godzinę temu, @Beti napisał: Szanowny Panie Żona, też tak mówi do mnie jak się wścieknie nie denerwuj się taki żarcik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flexin Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 mam i jestem zadowolony. Jak ktoś wspomniał, zbiera się w niej syfek ale przedmuchać pipetą wystarczy co jakiś czas. Ja wybrałem mniejsze kawałki i pokleiłem przestrzenną konstrukcję wg własnej koncepcji. Uwaga bo jest bardzo ostra i przy wkładaniu do zbiornika dosłownie dotknąłem frontu i niestety ... jest rysa ;] ale jest na co patrzeć więc korale odwracają uwagę! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
odan Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2019 Też jestem zadowolony ze skały, co prawda u mnie dopiero ok 3 miesięcy w akwarium. Dojrzewanie trwało dłużej niż na ostatniej żywej skale (tam praktycznie bez plag), przy pukani, było przez miesiąc dino, cyjano głownie w refugium, teraz wylazło trochę glonów. Tragedii jednak nie ma i gdybym stawiał kolejne akwarium to znów na Fiji, bo komfort ustawienia skały na sucho, poklejenia itp jest kolosalnie większy niż przy żywej (nie trzeba się specjalnie spieszyć). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek K. Zgłoś Napisano 13 Marca 2019 Sucha skała Fiji Pukani chciałem sobie ją kupić , szukam po wszystkich sklepach i nigdzie jej nie ma ,ciekawe dlaczego?Może ktoś z Was wie gdzie mogę ją dostać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NAP Zgłoś Napisano 13 Marca 2019 54 minuty temu, Krzysiek K. napisał: Sucha skała Fiji Pukani chciałem sobie ją kupić , szukam po wszystkich sklepach i nigdzie jej nie ma ,ciekawe dlaczego?Może ktoś z Was wie gdzie mogę ją dostać? https://sklep.slonybaniak.pl/pl/p/Sucha-skala-Fiji-Pukani/1157 Cytuj Nadwiślańska Rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek K. Zgłoś Napisano 13 Marca 2019 5 minut temu, NAP napisał: Godzinę temu, Krzysiek K. napisał: Sucha skała Fiji Pukani chciałem sobie ją kupić , szukam po wszystkich sklepach i nigdzie jej nie ma ,ciekawe dlaczego?Może ktoś z Was wie gdzie mogę ją dostać? https://sklep.slonybaniak.pl/pl/p/Sucha-skala-Fiji-Pukani/1157 O tym sklepie nie wiedziałem,dzięki Jarek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NAP Zgłoś Napisano 13 Marca 2019 2 minuty temu, Krzysiek K. napisał: dzięki Jarek Proszę bardzo. Oby mieli tyle ile potrzebujesz:) Cytuj Nadwiślańska Rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 13 Marca 2019 W Erybce może , jak wyceniali mi zbiornik to proponowali. Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek K. Zgłoś Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) 8 minut temu, pdz napisał: W Erybce może , jak wyceniali mi zbiornik to proponowali. Mówisz o Warszawie? ,bo w Zabrzu byłem w zeszłym tygodniu to nie mieli. Edytowane 13 Marca 2019 przez Krzysiek K. (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) Pisałem maila na erybka@erybka.pl , zaproponowali mi Pukani. Jak byłem zamawiać zbiornik to było kilka różnych rodzajów skał do wyboru ale nie przyglądałem się. Po prostu zapytaj, ostatnio szukałem refraktometru, napisałem i okazało się, że akurat tego dnia byłą dostawa. Edytowane 13 Marca 2019 przez pdz (wyświetl historię edycji) Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 27 Marca 2019 Kupiłem sucha skałę, w opisie skał w Erybka jest info, że czysta, można kleić. Jak to jest ? Czytałem, że niektórzy moczą skałę tygodniami i mają PO4 nadal. Obejrzałem, wygląda dobrze, nie śmierdzi, co robić ? Czy wypłukać dzisiaj myjką pod ciśnieniem i pomoczyć w RO a jutro kleić czy może tak jak inni tydzień lub dwa ? Co jest wyznacznikiem tego, że skała jest dobra, czy to, że jest czysta i nie śmierdzi , brak PO4 ? Może to lamerskie pytanie ale wolę spytać, niż później walczyć ... Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wasiu692 Zgłoś Napisano 27 Marca 2019 Ja mam ja w swoim szkle i jestem bardzo zadowolony. Nie bawiłem się w jakieś moczenie itp tylko do prysznica na płukanie potem na dworze na sloncu 2 dni leżała (w styczniu ) i siup do akwarium. Zrobilem tylko patent że pukani był a jako główną konstrukcja a na niej położyłem kilka kawałków żywej skały aby ograniczyc ilpsc światła padajcego na nią. Tam gdzie świeciło urosły piękne glony długości nawet 20 cm ale wyrywanie ich na bieżąco gdy były wystarczająco długie skróciło ich żywot do 3 tygodni (escenius bicolor oraz ślimaki pomagały). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 28 Marca 2019 W większości sytuacji skała Pukani ma sporo organiki i później ją oddaje w formie NO3 i PO4. Drugi raz ją używam, bo jest naturalna, bardzo porowata, a za tym lekka. Jednak przed wrzuceniem jej do akwa wymaga przygotowania. Mi akurat się nie spieszy, to przygotowuje ja w ten sposób: 1. Moczenie z cyrkulacją w RODI przez cztery tygodnie, raz w tygodniu wymieniając całą wodę. Dodawałem również Akvesan. 2. Po czterech tygodniach skałę pokleiłem. 3. Zalałem solanką z podmian, dodałem dwa kawałki żywej skały i raz w tygodniu podmieniam 1/3 wody z mojego akwarium. Tak mam zamiar przez pięć/sześć miesięcy do startu nowego akwarium. Mam czas, więc wybrałem długą procedurę. Jest też rozwiązanie krótsze, które jest opisane w tym linku http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?s=c0212363dcf139653044e46ff02ac480&t=2049855 Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach