Beti Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 Cześć. Pytanko jest takie,czy ktoś posiada brzydala i goniopory długopolipowe,może jakieś opinię jak ten zwierzak się zachowuje w zbiorniku w śród Lps Dodam ze szukam sposobu na różyczki ,posiadam 4szt krewetek ale są leniwe Chelmon odpada jest to zbyt spokojna ryba do mojego akw ze względu na pokolce raczej by się zle czuła. Zapraszam do dyskusji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c-sys Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 mam chelmona z zoltkiem i hepciem w 250l i ma sie dobrze ale trzeba je łączyć gdy są małe ,z duzymi moze byc trudno za to niema lepszej kosiarki na aiptasie niz chelmon juz zapomnialem jak wyglądają rozyczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Zje róże a potem chyci się LPS , miękkich.... taka jego natura. Mój jak zjadł róże chwycił sie zoa i LPS .... Edytowane 6 Stycznia 2019 przez jarek35 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 19 minut temu, jarek35 napisał: Zje róże a potem chyci się LPS , miękkich.... taka jego natura. Mój jak zjadł róże chwycił sie zoa i LPS .... To będzie trzeba go wyłapać jak pozjada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Jak oddasz brzydala, to róże wrócą. On ich nie zjada w całości, szarpie tylko to, co wystaje, jak reszta ryb. Żeby nie było ich widać to trzeba cały czas mieć rybę. Edit: u mnie poszarpal blastomussę, na szczescie ewakuowalam ją i się odratowala z resztek tkanki. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 Hej... Mialem brzydala i skubal Trachyphyllie a ja przez dluzszy czas myslalem ze to wina parametrow czy jakas choroba... Nigdy wiecej zadnych ryb i krewetek a przed postawieniem tego zbiornika, dobrze przemyslalem ustawienie skaly tak by nie bylo jej kawalka, gdzie nie dosiegnie moja reka co nie znaczy ze to zbiornik docelowy...Juz mam plan w glowie... Uzywam Joes Juice i do tej pory (odpukac) mam pelna kontrole... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_kl Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 Witam u mnie dorodny brzydal zabrał się za Euphyllie i Dunkę tylko fruwały kawałki w wodzie, za Gonioporę się nie brał ale może dlatego że go szybko oddałem na służbę do innego zbiornika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) 43 minuty temu, Iceberg napisał: Uzywam Joes Juice i do tej pory (odpukac) mam pelna kontrole... a czy wraca po czasie ta sama czy ją ten preparat całkiem neutralizuje? Edit może w mniej dostępnych miejscach pipeta?? Edytowane 6 Stycznia 2019 przez @Beti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur32 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 Beata gdzie brałaś krewetki ? Ja kiedyś kupiłem od kolegi z forum 5 krewetek były na tyle sprawne że kilkaset szt. różyczek wykosiły mi w kilka miesięcy. Przez walkę chemią u mnie się tylko rozsiewały, miałem dosłownie las różyczek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Kupiłam dawno juz w byłym sklepie Skrzydlica w Bielsku,ale wtedy miałam moze 3_4 róże,a teraz x 10 czas coś działać Godzinę temu, Nik@ napisał: Żeby nie było ich widać to trzeba cały czas mieć rybę. Bardzo mnie kusi chelmon ale nie wiem czy sobie poradzi z bandą pokolcy Tutaj filmik pokazuje chelmona i nie tyka goniopor no? Edytowane 6 Stycznia 2019 przez @Beti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 35 minut temu, @Beti napisał: a czy wraca po czasie ta sama czy ją ten preparat całkiem neutralizuje? Edit może w mniej dostępnych miejscach pipeta?? Przez ostanie pare miesiecy wyskoczylo mi moze z piec sztuk i zawsze w innych miejscach... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) to poszukaj : forcipiger flavissimus Edytowane 6 Stycznia 2019 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, @Beti napisał: To będzie trzeba go wyłapać jak pozjada To tez tak zrobiłem i .... roze ładnie odrosly Róż nie wytepisz. Musi być cały czas zwierzak ,który reguluje populację różyczek ..... Edytowane 6 Stycznia 2019 przez jarek35 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 Mój chełmona przeciska się między pokolcami (5 dorosłych) podczas karmienia i na niego nie reagują. Kupiłem chełmona jedzącego mrożonki, ze skał też dużo skubie, jak narazie nie widzę by się zabierał za korale. Co ciekawe chełmon był pierwszy w akwarium i duże rurówki, pływał obok nich i nic przez 3 miesiące. Kupiłem dorosłego forcypigra też jedzącego mrożonki ale rurówki zaczął skubać, jak chełmon to widział to też się zabrał razem z nim do rurówek i wszystkie kolorowe wykonczyli a brązowa do dziś nie tknieta Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 U mnie wykosiły je berghie, nawet w kominie były i zniknęły. Pewnie gdzieś zostały jakieś przegapione i z czasem się odrodzi to cholerstwo. Na razie mam czysto, tylko na jednej szczepce zoa znów przyniosłam, muszę wyjac i dać slimakom te szczepkę do oczyszczenia, zanim się rozsieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 @Nik@ "narzeka" że ma za dużo berghi. A co do krewetek, to do twojego litrażu jest ich stanowczo za mało. Szybciej się rozmnażają różyczki niż krewetki je zjadają. Odezwij się do nanokaczora, na pewno ma krewetki. U mnie krewetki załatwiły sprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) To ile tych krewetek 20szt? Na taki zbiornik? zawsze myślałam że mnie to nie dopadnie,hihi się przeliczylam,1.5 roku był spokój przywleklam zapewne Edytowane 6 Stycznia 2019 przez @Beti (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 11 minut temu, elespero napisał: @Nik@ "narzeka" że ma za dużo berghi. A co do krewetek, to do twojego litrażu jest ich stanowczo za mało. Szybciej się rozmnażają różyczki niż krewetki je zjadają. Odezwij się do nanokaczora, na pewno ma krewetki. U mnie krewetki załatwiły sprawę. Obawiałam się napisać tego posta, żeby nie padly jakieś podejrzenia spokojnie, nie mam za dużo. Chciałam tylko doradzić, co u mnie pomogło. Próbowałam brzydala, krewetek i aip-ex grotecha i niestety nic z tego nie zadziałało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 Mi zawsze krewetki pomagały 3szt. Tyle że po roku zawsze znikały. I przy kolejnych różach musiałem kupować. Za każdym razem 3 szt. na 100l. U mnie skuteczność 100%. Obecnie została mi jedna krewetka a puki co róż nie mam. Tym razem zamówiłem setikudy. Kiedy przyjdą, a będą róże to zdam relacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 39 minut temu, @Beti napisał: To ile tych krewetek 20szt? Na taki zbiornik? zawsze myślałam że mnie to nie dopadnie,hihi się przeliczylam,1.5 roku był spokój przywleklam zapewne Myślę że minimum te 20. Dopytaj nanokaczora, on chyba najwięcej wie o tych krewetkach tu na forum. 31 minut temu, Nik@ napisał: Obawiałam się napisać tego posta, żeby nie padly jakieś podejrzenia spokojnie, nie mam za dużo. Chciałam tylko doradzić, co u mnie pomogło. Próbowałam brzydala, krewetek i aip-ex grotecha i niestety nic z tego nie zadziałało. Żartowałem, dlatego użyłem cudzysłów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 6 Stycznia 2019 @@Beti już nadmieniłem Iwonce, żeby uderzyła do Konrada po większą ilość krewetek. Zobaczymy czy uda im się ściągnąć. A jak będziesz w sklepie jutro to też im nadmień o krewetkach, żeby presje czuli hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Valdi Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 Jak jesteśmy przy Brzydalu to czy on z czasem nauczy się jeść Aiptazie czy może tak być ze nie tknie. Jakieś trzy tygodnie temu wpuściłem do zbiornika takiego gościa z nadzieja ze pomoże mi pozbyć się problemu a on jak na razie nie jest zainteresowany. Cytuj 75 gal 6x54w T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 Beti nie każdy brzydal będzie zjadał różyczki. Zależy to od osobnika i od tego jak karmisz ryby. Ja w swoim akwarium walczę z plagą aiptasi od kilku miesięcy i mimo ponad 25 krewetek, brzydala i dużej aurigi nie mogę tej plagi usunąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 2 minuty temu, waldek123blau napisał: Beti nie każdy brzydal będzie zjadał różyczki. Zależy to od osobnika i od tego jak karmisz ryby. Ja w swoim akwarium walczę z plagą aiptasi od kilku miesięcy i mimo ponad 25 krewetek, brzydala i dużej aurigi nie mogę tej plagi usunąć. Zastanawiam się ciągle nad tym co zrobić,może jednak chelmon?no zobaczymy.. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 Kiełkuje mi taki pomysł aby wyjmować skałę z akwarium oczyszczać ją z korali wkładać do innego akwarium i zasypywać całkiem piaskiem tak aby róże wyszły na piasek - wtedy można ją zebrać rękami Po kilku dniach z powrotem do akwarium i na nowo mocowanie korali. Myślałem nawet nad wymianą całej skały ale boję się ponownego dojrzewania. Teraz, @Beti napisał: Zastanawiam się ciągle nad tym co zrobić,może jednak chelmon?no zobaczymy.. ;-) U mnie 4 chełmony straciły życie przez pokolce: Xanthurum, żółtek i Velifirum ścigały je po całym akwarium. Myślę że będzie Ci bardzo trudno sparować chełmona z żółtkiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach