Jump to content
Tester

425L - Tester wraca do gry :)

Recommended Posts

Bartek pierwsza klasa.

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

I jeszcze jedno zdjęcie całego baniaczka by się przydało....

10 minut temu, Tester napisał:

Mówisz i masz :)

20210725_191533-01.jpeg

No i teraz widać rękę mistrza;).

Ten zielony włochaty twór po prawej pod cyrkulatorem to sarco?

Czesc. Czy to lampa ATI? Moglbys wstawic zdjecie z twoimi ustawieniami jakie masz?

05749fb103997611a51b80b26a0bdd6du1932a17

Bartek znów zmieniłeś światełko?

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

21 hours ago, lewy1355 said:

Czesc. Czy to lampa ATI? Moglbys wstawic zdjecie z twoimi ustawieniami jakie masz?

Jak się dokopie do laptopa to Ci podeślę fotkę.

2 hours ago, katani said:

Bartek znów zmieniłeś światełko?

Jakieś pół roku temu trafiła mi się lampa ATI hybryda. 

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

@Testeruzywasz teraz alkatronic przy ballingu . Chce kupić jakiś kontroler kh i zastanawiam sie czy warto 

1 godzinę temu, Tester napisał:

Jak się dokopie do laptopa to Ci podeślę fotkę.

Ok. Dzieki

05749fb103997611a51b80b26a0bdd6du1932a17

1 hour ago, Hoom said:

@Testeruzywasz teraz alkatronic przy ballingu . Chce kupić jakiś kontroler kh i zastanawiam sie czy warto 

Tak. Działa fenomenalnie. Szkoda że nie mam dosetronica bo wtedy dawki uzupełniałyby się automatycznie. 

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

3 godziny temu, Hoom napisał:

Ja mam od niedawna kH Keepera i działa idealnie nie ma do czego się przyczepić. Oprogramowanie, system powiadomień, instalacja - bajka. No i polski producent serwis i pomoc na miejscu i od ręki. Polcanam 

7 hours ago, jacek_kl said:

Ja mam od niedawna kH Keepera i działa idealnie nie ma do czego się przyczepić. Oprogramowanie, system powiadomień, instalacja - bajka. No i polski producent serwis i pomoc na miejscu i od ręki. Polcanam 

Tez sie zastanawiałem nad kh keeper i gdyby był w canie starszej wersji bym go kupił . Podwyżka o ponad 50% jest nie normalna . Teraz różnica pomiędzy kh keeper a alkatronic jest tak mała ze nie ma sie nad czym zastanawiać . 

Ja kiedyś rozważałem Tridenta. Ma sporo zalet i mierzy 3 parametry. Niestety nie ma możliwości, aby powiesić go na ścianie. No i jest dodatkiem do APEXa - bez którego nie działa.

Poza tym nie podoba mi się jego design.

Leje standardowego Ballinga - dwuskładnikowego. SBS dodaję do dolewki ale tak że wychodzi jakieś 20% zwykłej dawki. Magnez uzupełniam, gdy spada poniżej 1250mg/L 

Dodatkowo daję gotową mieszankę anionów i kationów z Tropical Marine Power.

Jednak ICP pokazuje ciągłe niedobory jodu, strontu i siarki, które dodaje niezależnie.

5 hours ago, Tester said:

Jednak ICP pokazuje ciągłe niedobory jodu, strontu i siarki, które dodaje niezależnie.

Nurtuje mnie pytanie to od dawna czemu zawsze są niedobory strontu . Miałem to w reaktorze jest tez i to w ballingu. Rozumiem jod ale czemu stront , nie mogą producenci przygotować ballinga z wyższym poziomem strontu 

7 godzin temu, Tester napisał:

Leje standardowego Ballinga - dwuskładnikowego. SBS dodaję do dolewki ale tak że wychodzi jakieś 20% zwykłej dawki. Magnez uzupełniam, gdy spada poniżej 1250mg/L 

Dodatkowo daję gotową mieszankę anionów i kationów z Tropical Marine Power.

Potas i inne pierwiastki uzupełniasz dodatkowo? 

Czy bazujesz na sbs i to ci starcza. 

Trzy ostatnie wyniki ICP pokazuja potas na poziomie 390--405. A Salifert pokazuje 400mg/L. 

Mam roztwór chlorku potasu w pogotowiu, ale dawkuje go sporadycznie. 

Nie. SBS nie jest źródłem pierwiastków. W każdym razie w globalnym rozrachunku. 

Dodatkowa suplementacja o której pisałem wyżej robi robotę

Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.