Tester Report post Posted June 29, 2021 Uaktualnienie... Quote 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Share this post Link to post Share on other sites
norbi2222 Report post Posted June 29, 2021 Ładnie zarosło. Quote Pozdrawiam, Norbert Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted June 29, 2021 Bartek pierwsza klasa. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Tester Report post Posted August 21, 2021 Quote 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted August 21, 2021 I jeszcze jedno zdjęcie całego baniaczka by się przydało.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tester Report post Posted August 21, 2021 Mówisz i masz I dodam jeszcze fotkę moich łobuziaków Quote 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted August 21, 2021 10 minut temu, Tester napisał: Mówisz i masz No i teraz widać rękę mistrza. Ten zielony włochaty twór po prawej pod cyrkulatorem to sarco? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tester Report post Posted August 21, 2021 Tak. Quote 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Share this post Link to post Share on other sites
lewy1355 Report post Posted August 21, 2021 Czesc. Czy to lampa ATI? Moglbys wstawic zdjecie z twoimi ustawieniami jakie masz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted August 22, 2021 Bartek znów zmieniłeś światełko? Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Centropyge bispinosa, Zebrasoma flavescens, para Synchiropus splendidus, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Saron marmoratus, 1x Neopetrolisthes oshimai, 3 kraby pustelniki Clibanarius africanus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
Tester Report post Posted August 22, 2021 21 hours ago, lewy1355 said: Czesc. Czy to lampa ATI? Moglbys wstawic zdjecie z twoimi ustawieniami jakie masz? Jak się dokopie do laptopa to Ci podeślę fotkę. 2 hours ago, katani said: Bartek znów zmieniłeś światełko? Jakieś pół roku temu trafiła mi się lampa ATI hybryda. Quote 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Share this post Link to post Share on other sites
Hoom Report post Posted August 22, 2021 @Testeruzywasz teraz alkatronic przy ballingu . Chce kupić jakiś kontroler kh i zastanawiam sie czy warto Quote Share this post Link to post Share on other sites
lewy1355 Report post Posted August 22, 2021 1 godzinę temu, Tester napisał: Jak się dokopie do laptopa to Ci podeślę fotkę. Ok. Dzieki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tester Report post Posted August 22, 2021 1 hour ago, Hoom said: @Testeruzywasz teraz alkatronic przy ballingu . Chce kupić jakiś kontroler kh i zastanawiam sie czy warto Tak. Działa fenomenalnie. Szkoda że nie mam dosetronica bo wtedy dawki uzupełniałyby się automatycznie. Quote 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Share this post Link to post Share on other sites
jacek_kl Report post Posted August 22, 2021 3 godziny temu, Hoom napisał: @Testeruzywasz teraz alkatronic przy ballingu . Chce kupić jakiś kontroler kh i zastanawiam sie czy warto Ja mam od niedawna kH Keepera i działa idealnie nie ma do czego się przyczepić. Oprogramowanie, system powiadomień, instalacja - bajka. No i polski producent serwis i pomoc na miejscu i od ręki. Polcanam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hoom Report post Posted August 23, 2021 7 hours ago, jacek_kl said: Ja mam od niedawna kH Keepera i działa idealnie nie ma do czego się przyczepić. Oprogramowanie, system powiadomień, instalacja - bajka. No i polski producent serwis i pomoc na miejscu i od ręki. Polcanam Tez sie zastanawiałem nad kh keeper i gdyby był w canie starszej wersji bym go kupił . Podwyżka o ponad 50% jest nie normalna . Teraz różnica pomiędzy kh keeper a alkatronic jest tak mała ze nie ma sie nad czym zastanawiać . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tester Report post Posted August 23, 2021 Ja kiedyś rozważałem Tridenta. Ma sporo zalet i mierzy 3 parametry. Niestety nie ma możliwości, aby powiesić go na ścianie. No i jest dodatkiem do APEXa - bez którego nie działa. Poza tym nie podoba mi się jego design. Quote 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Share this post Link to post Share on other sites
Krzysiu Report post Posted August 23, 2021 A możesz nadpisać co dokładnie z ballinga lejesz i dodatkowo co uzupełniasz z mikro? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tester Report post Posted August 23, 2021 Leje standardowego Ballinga - dwuskładnikowego. SBS dodaję do dolewki ale tak że wychodzi jakieś 20% zwykłej dawki. Magnez uzupełniam, gdy spada poniżej 1250mg/L Dodatkowo daję gotową mieszankę anionów i kationów z Tropical Marine Power. Jednak ICP pokazuje ciągłe niedobory jodu, strontu i siarki, które dodaje niezależnie. Quote 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Share this post Link to post Share on other sites
Hoom Report post Posted August 23, 2021 5 hours ago, Tester said: Jednak ICP pokazuje ciągłe niedobory jodu, strontu i siarki, które dodaje niezależnie. Nurtuje mnie pytanie to od dawna czemu zawsze są niedobory strontu . Miałem to w reaktorze jest tez i to w ballingu. Rozumiem jod ale czemu stront , nie mogą producenci przygotować ballinga z wyższym poziomem strontu Quote Share this post Link to post Share on other sites
pj007 Report post Posted August 23, 2021 7 godzin temu, Tester napisał: Leje standardowego Ballinga - dwuskładnikowego. SBS dodaję do dolewki ale tak że wychodzi jakieś 20% zwykłej dawki. Magnez uzupełniam, gdy spada poniżej 1250mg/L Dodatkowo daję gotową mieszankę anionów i kationów z Tropical Marine Power. Jednak ICP pokazuje ciągłe niedobory jodu, strontu i siarki, które dodaje niezależnie. Potas i inne pierwiastki uzupełniasz dodatkowo? Czy bazujesz na sbs i to ci starcza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tester Report post Posted August 23, 2021 Trzy ostatnie wyniki ICP pokazuja potas na poziomie 390--405. A Salifert pokazuje 400mg/L. Mam roztwór chlorku potasu w pogotowiu, ale dawkuje go sporadycznie. Quote 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Share this post Link to post Share on other sites
pj007 Report post Posted August 23, 2021 Czyli głównym źródłem pierwiastków jest i ciebie sbs? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tester Report post Posted August 23, 2021 Nie. SBS nie jest źródłem pierwiastków. W każdym razie w globalnym rozrachunku. Dodatkowa suplementacja o której pisałem wyżej robi robotę Quote 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Share this post Link to post Share on other sites