brona25 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2019 Witam Chciałbym się zapytać ogólnie o karmienie korali. Czego używacie do karmienia korali szczególnie lps, jak często itd ? Wiem że tego jest bardzo dużo, ale pewnie dużo osób ma sprawdzone pokarmy którymi warto się zainteresować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2019 Warto kupić FM LPS Grow and Color. Zauważyłem lepsze wybarwienie i wzrost. Karmię 1-2 razy w tygodniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2019 IchtyoTrophic Czerwony plankton i Tropic Marin Zootonic,AF Pure food i Amino+vitality. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miśku Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2019 ML coral food LPS.Wybarwienie na ÷, lecz też mają w tym udział dołożone do LEDa swietlowkiWzrost na olbrzymi plus, gdybym karmil częściej tak 2x w tyg a nie na miesiac myślę że by było jeszcze lepiej [emoji23][emoji6]Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brona25 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2019 dzięki za odpowiedzi 30 minut temu, Peniek napisał: IchtyoTrophic Czerwony plankton i Tropic Marin Zootonic,AF Pure food i Amino+vitality. mieszasz to wszystko czy podajesz na zmianę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2019 Na zmianę. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goclik Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2019 Podepnę się pod temat - czy jest jakaś lista/temat, w którym piszę kiedy karmić jakie korale? Część LPSów czy miękkich podobno można karmić w dzień a inne lepiej "w nocy" (lub po zgaszeniu światła), aby nie usuwały zooksantelli. Czy ogólnie wszystkie w nocy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigos Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2019 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2019 Miękkie w dzień,twarde w nocy. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brona25 Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2019 W dniu 9.04.2019 o 21:53, Bigos napisał: dobry post Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brona25 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2019 Czy ktoś próbował karmić tylko mieszanką zmiksowanych mrożonek i np. krewetek mrożonych i jakie efekty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2019 5 minut temu, brona25 napisał: Czy ktoś próbował karmić tylko mieszanką zmiksowanych mrożonek i np. krewetek mrożonych i jakie efekty? SPSowcy wiem że robią takie mixy. Tylko musisz uważać na parametry bo lubią po takich operacjach podskoczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2019 18 minut temu, brona25 napisał: Czy ktoś próbował karmić tylko mieszanką zmiksowanych mrożonek i np. krewetek mrożonych i jakie efekty? Ja od czasu do czasu stosuje takie karmienie korali. Tak jak napisał Krzysiek, trzeba uważać na to ile się daje pokarmu, szczególnie gdy jest tylko kilka koralowców. W ogóle zastanawiam się, czy jest sens karmienia przy małej obsadzie koralowej. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brona25 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2019 ok, sprawdzę testem czy coś podskoczyło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomek881 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2019 ja wylaczalem cyrkulator, pipetą dluga szklana nakladalem pokarm na korala - dosc gesty- dawalem im ok 20 min na najedzenie sie, te ktore byly w bardzo slabej kondycji wkladalem do miski z woda i mrozonkami - pomagalo im Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2020 (edytowane) Pokarm Plastik mniam - "cukierki" ble - ciekawe kiedy będą pokarmy ? Edytowane 14 Stycznia 2020 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2020 Ja mogę dodać od siebie że używam dwóch rodzajów pokarmów dla korali, LPS Grow&Color od FM oraz Reef-Roids Polyp Lab. Ogólnie efekty widać po kilku karmieniach, natomiast mam też pytanie trochę inne, jak karmie nocą moje korale LPS to nie które z nich rano maja pokarm jakby zwrócony czy to jest ze względu ze koral jest przejedzony czy jak to mam odbierać?? Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2020 @wieczny które to lpsy zwracają? u mnie zauważyłem u fungi ale to takie jakby odchody jak ryba robi heh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2020 @=Fresz= cynarina czasami lobophylia i ciekawi mnie dlaczego takie zachowanie jest. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cimas Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2020 Godzinę temu, Wieczny napisał: mam też pytanie trochę inne, jak karmie nocą moje korale LPS to nie które z nich rano maja pokarm jakby zwrócony czy to jest ze względu ze koral jest przejedzony czy jak to mam odbierać?? U mnie acny wypluwają pokarm jak dostaną na raz za dużo lub gdy podaje im jedzonko za często. Zauważyłem tez ze dużo częściej zwracają reefroids niż ten pokarm dla LPS od FM i mrożonki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2020 No coś w tym może być bo dostawały przez 3 dni Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2020 W dniu 14.01.2020 o 20:05, AnT napisał: Pokarm Plastik mniam - "cukierki" ble - ciekawe kiedy będą pokarmy ? https://www.green-projects.pl/skad-sie-bierze-mikroplastik-problemem-dla-srodowiska/ https://www.rmf24.pl/nauka/news-plastik-z-nieba-zaskakujace-wyniki-badan-naukowcow,nId,3150398 jednak to chyba całkiem możliwe... skoro wdychamy drobinki plastiku to i korale raczej są w stanie wchłonąć mikrowłókna i zabudować je w szkielecie. Czy biopeletki i efekt ich ścierania można przyrównać do karmienia plastikiem ? powierzchniowo to pożywka dla bakterii ale zewnętrzna warstwa także ulega ścieraniu... Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2020 A wewnętrznej warstwy bakterie nie rozkładają? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2020 (edytowane) Rozkładają o ile pory wewnatrz materialu sa wieksze niz same bakterie... ale zarazem dochodzi do ścierania i chyba istnieje opcja wchłonięcia przez koralowiec mikropyłu... polimerowego. Edytowane 16 Stycznia 2020 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2020 https://ciekawe.org/2018/11/23/czemu-koralowce-jedza-plastik-i-czemu-jest-to-powod-do-zmartwien/ 9 godzin temu, Tester napisał: A wewnętrznej warstwy bakterie nie rozkładają? https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0025326X17306112 Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach