VDR Zgłoś Napisano 20 Listopada 2020 Ja zamiast tych śmiesznych siatek ,które faktycznie nic nie dają ,tylko tak jak piszecie syf się zbiera ,wydrukowałem sobie takie osłonki przeciwko ślimakom . Minus tych osłon to spadek na wydajności pompy o około 10%,ale wreszcie mam spokój z tymi ślimorami.Niekiedy musiałem 2-3 razy na dzień, te gady z pompy wyciągać. Udostępniasz gdzies STL ? Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek K. Zgłoś Napisano 20 Listopada 2020 31 minut temu, VDR napisał: Udostępniasz gdzies STL ? PW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 29 Listopada 2020 W dniu 20.11.2020 o 17:49, katani napisał: Jarek daj fotę jak to robisz? Ciszej jest? Problem z siatkami jest taki, że się zapychają syfem z wody i je trzeba ciągle ściągać i czyścić.w W serii 300 nie trzeba rozbierać pompy by dostać się do siatek. Operacja włącznie z myciem pod kranem trwa chwilę. W serii 200 to bardziej upierdliwe... W dniu 20.11.2020 o 14:36, elespero napisał: Niestety niemiecki serwis twierdzi że to nie wada i nie wymieniają na gwarancji tego. Ja znalazłem swój sposób aby pompy pozostały ciche, owijam te "dekle" teflonem i siedzą sztywno. Cieszę się, że nasza praca polskiego serwisu robi różnicę. Jestem czynnym hobbystą totez zawsze staram się wczuwać w rolę użytkownika. Bo przecież chodzi o satysfakcje z użytkowania sprzętu, w który się zainwestowało. Dużo testuje sprzętu pod kątem wychwycenia co może się wydarzyć i z jakiego powodu. Dzięki temu mamy sporo dekli silnika na stanie - by móc szybko zareagować. Im dłuższe instrukcje obsługi tym mniej osób je przeczyta. Co zwiększa ryzyko jakiejś usterki. Wtedy trzeba pomóc by było miło, a użytkownik czuł, że dobrze wybrał i nie jest sam... W dniu 20.11.2020 o 22:16, Krzysiek K. napisał: Mega szacunek za ten pomysł. Jak z przepustowością? Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek K. Zgłoś Napisano 29 Listopada 2020 3 godziny temu, luft napisał: Mega szacunek za ten pomysł. Jak z przepustowością? Przepustowość pompy na pewno spadła ,ale nie mam urządzeń pomiarowych ,aby to dokładnie sprawdzić .Spadek wydajności szacuje na poziomie 10%,może ciut więcej. Cisza i spokój ,jaki teraz mam jest wart tej ceny.Szczególnie zadowolona jest moja Żona ,bo podczas mojej nieobecności(praca ,wyjazdy) to Ona musiała wyciągać z pompy te ślimaczki. Te moje osłonki nie uchronią pomp w 100%,bo wiadomo, że ślimaki są różnej wielkości,ale z tymi małymi pompa daje sobie radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pj007 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) Może nie do końca ten sam model ale posiadam od kilku dni Maxspect gyre xf 330 Kupiona jako używka - roczna. Po uruchomieniu warczała że nie dało to spokoju ale Mariusz z Maxspect wiedział jak temu zaradzić i trafił w punkt. Wymiana dekla ( gumowa osłona na wirniku) i jak ręką odjął. Do 40% niesłyszalna dopiero przy 50% jak ucho da się do magnesu to słychać pracę silnika;). Przy 100% jest lekko słyszalna ale wtedy obciążona na maksa i wirnik nie w zamkniętej szafce jak obiegowki a moc musi przenieść. Do mojego zbiornika 100*50*50 narazie starcza spokojnie jedna. Zobaczy się za jakiś czas jak będzie dużo więcej patyków. Ps. Czas pokaże jak często te dekle będzie trzeba wymieniać Edytowane 14 Lutego 2021 przez pj007 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr@co Zgłoś Napisano 15 Lutego 2021 U mnie w obu maxspect 350 zużyły się gumowe dekle osadzające wirnik w stojanie. Dekle zrobiły się za luźne , wirnik ocierał o stojan. Przyczyną pewnie mieszanka gumy, która skurczyła się w słonej wodzie. Może niewłasciwa wulkanizacja.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj ~900l SPS LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kb9 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2021 6 godzin temu, Dr@co napisał: .... zużyły się gumowe dekle osadzające wirnik w stojanie..... o których deklach mówisz? Cytuj Solniczka a w niej: obieg Jebao, cyrkulacja Maxspect, odpieniacz BK, lampa Maxspect, dolewka Levelautomatic Milestone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr@co Zgłoś Napisano 16 Lutego 2021 Dekle to te dwa okrągłe elementy osadzone na ośce najbliżej magnetycznej części wirnika. Jeden dekiel ma większą średnicę zewnętrzną, drugi mniejszą. Wykonane są z gumy a w otworzę środkowym mają jakąś tulejkę, wygląda jak grafit. Problemem jest nie luz na wirniku (między deklem a wirnikiem) tylko luz między deklem a stojanem (z powodu zmniejszenia średnicy zewnętrznej dekla). Pan z Salariasa wysłał mi na gwarancji nowy dekiel w komplecie z wirnikiem ale po 3 miesiącach stało się to samo co z poprzednimi. Ale w międzyczasie wysłał mi również nowe dekle, założyłem je na obu pompach zobaczymy co się stanie. Problem mu dokładnie opisałem, wysłałem filmy, miał się kontaktować z producentem. Według mnie wyraźnie producent ma problem z gumą - albo składem mieszanki albo procesem wulkanizacji. Cytuj ~900l SPS LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2023 No i moja jedna z pomp Gyre 350 dziś zakończyła żywotność po 38 miesiącach, pęknął stojan i cały magnes tez się rozkruszył, mam tez Tunze cisza ,Jebao cisza a szlak trafił Maxapecta! Wszystkie pompy maja po równo 38 miesięcy raczej nie kupę już tego syfu, jakieś jaja nie pompy czyszczone dbane i masz…2300zeta nie warte na taki okres czasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2023 6 minut temu, Beti napisał: No i moja jedna z pomp Gyre 350 dziś zakończyła żywotność po 38 miesiącach, pęknął stojan i cały magnes tez się rozkruszył, mam tez Tunze cisza ,Jebao cisza a szlak trafił Maxapecta! Wszystkie pompy maja po równo 38 miesięcy raczej nie kupę już tego syfu, jakieś jaja nie pompy czyszczone dbane i masz…2300zeta nie warte na taki okres czasu Witam @Beti Masz racje , ja do swoich Tunze nie zaglądałem , już dwa lata. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2023 W dniu 28.01.2023 o 18:07, Beti napisał: No i moja jedna z pomp Gyre 350 dziś zakończyła żywotność po 38 miesiącach, pęknął stojan i cały magnes tez się rozkruszył, mam tez Tunze cisza ,Jebao cisza a szlak trafił Maxapecta! Wszystkie pompy maja po równo 38 miesięcy raczej nie kupę już tego syfu, jakieś jaja nie pompy czyszczone dbane i masz…2300zeta nie warte na taki okres czasu Odgrzebie kotleta. Czy producent nie przewiduje wymiany stojana? No nie wiem, po 2 czy 3 latach? @luftmozesz się odnieść do tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2023 1 minutę temu, elespero napisał: Odgrzebie kotleta. Czy producent nie przewiduje wymiany stojana? No nie wiem, po 2 czy 3 latach? @luftmozesz się odnieść do tego? Lufcik mi naprawił stojan ale niestety producent nie przewidział tego po 3 latach, koszt niewielki ale jednak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr@co Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2023 @Beti możesz opisać na czym polegało uszkodzenie stojana i jego naprawa? Cytuj ~900l SPS LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2023 24 minuty temu, Beti napisał: Lufcik mi naprawił stojan ale niestety producent nie przewidział tego po 3 latach, koszt niewielki ale jednak Szkoda że nie wrzuciłaś zdjęcia. A to rozpadł się stojan czy wirnik? W instrukcji z tego co pamiętam jest aby kontrolować czy nie ma rys. Według mnie są to najlepsze pompy na rynku. Robią idealny młyn w akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2023 4 minuty temu, elespero napisał: Według mnie są to najlepsze pompy na rynku. Robią idealny młyn w akwarium. Ale mają swoje wady... ślimaki, czyszczenie co rusz, zapychanie się siatek ochronnych. Hałas przy jeździe na 100%. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2023 5 minut temu, katani napisał: Ale mają swoje wady... ślimaki, czyszczenie co rusz, zapychanie się siatek ochronnych. Hałas przy jeździe na 100%. Można ogarnąć tak że są cichutkie. Ślimaki to przekleństwo w tych pompach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2023 (edytowane) 31 minut temu, elespero napisał: Można ogarnąć tak że są cichutkie. Ślimaki to przekleństwo w tych pompach. To jak jesteśmy przy ślimakach. Co stosujecie ? Gąbki ? Siatki ? Jakieś DIY ? Szlag mnie trafia bo co dwa dni wyciągam ślimaka..... :/ Edytowane 4 Grudnia 2023 przez VDR (wyświetl historię edycji) Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2023 27 minut temu, VDR napisał: To jak jesteśmy przy ślimakach. Co stosujecie ? Gąbki ? Siatki ? Jakieś DIY ? Szlag mnie trafia bo co dwa dni wyciągam ślimaka..... :/ Wstaje nawet w nocy i wyciągam ślimaka heh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr@co Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2023 Mi ślimaki nie włażą, ale ważny warunek - pompa pracuje w zakresie +10% do +100%, nie włączam "wstecznego" i nie wyłączam pompy. Ślimaki wtedy nie wchodzą. Cytuj ~900l SPS LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2023 2 godziny temu, Dr@co napisał: @Beti możesz opisać na czym polegało uszkodzenie stojana i jego naprawa? Naprawił w sensie wymiany, rozerwało go pękł i niestety nic już nie dało się zrobić jak wymiana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2023 2 godziny temu, VDR napisał: co dwa dni wyciągam ślimaka u mnie to samo. Problem jest taki, że jak dasz siatki ochronne - stosowałem kilka miesięcy - to niestety szybko się zapychają i znacząco zmniejszają przepływ wody. Godzinę temu, Dr@co napisał: Mi ślimaki nie włażą, ale ważny warunek - pompa pracuje w zakresie +10% do +100%, nie włączam "wstecznego" i nie wyłączam pompy. Ślimaki wtedy nie wchodzą. One same nie wchodzą, tylko są wciągane. u mnie pompy chodzą obydwie na raz 100% mocy. 2 godziny temu, elespero napisał: Wstaje nawet w nocy i wyciągam ślimaka heh Polać mu, bo dobrze gada ! Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2023 ja mam 2x gyre 330 od roku, raz były czyszczone w tym czasie, 2 razy wyciągałem ślimaka, a ustawione są +30, -90, chodzą naprzemiennie kupiłem jako używki, w jednej wymieniłem wirnik, sprzedający za to zapłacił a w drugiej łożyska, Są delikatnie słyszalne ale nie ma tragedii Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2023 10 godzin temu, mazmaciek napisał: ja mam 2x gyre 330 od roku, raz były czyszczone w tym czasie, 2 razy wyciągałem ślimaka, a ustawione są +30, -90, chodzą naprzemiennie kupiłem jako używki, w jednej wymieniłem wirnik, sprzedający za to zapłacił a w drugiej łożyska, Są delikatnie słyszalne ale nie ma tragedii Jak ty je raz czyściłeś to one prawie nie dmuchają. Użytkowałem je 2 lata w poprzednim akwarium i teraz też dmuchają. I czyścić je minimum raz w miesiącu trzeba. Wtedy dmuchają jak należy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2023 Witam Nigdy nie miałem tych pomp , ale jak czytam o kłopotach z nimi , to nigdy bym ich nie kupił. Mam Tunze i mogę śmiało napisać , że nie marzę o innych. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2023 45 minut temu, elespero napisał: Jak ty je raz czyściłeś to one prawie nie dmuchają. Użytkowałem je 2 lata w poprzednim akwarium i teraz też dmuchają. I czyścić je minimum raz w miesiącu trzeba. Wtedy dmuchają jak należy. Karmie ryby suchym więc widać jak dmuchają. Raz w tym czasie zwiększałem ustawienia bo było widać spadek mocy Cytuj Nowe większe gruzowisko https://nano-reef.pl/forums/topic/120783-nowe-większe-gruzowisko-144-l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach