boo12 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 Przejrzycie proszę, i powiedzcie co o tym sądzicie co zmieniać. Niepokoi mnie wysoki poziom Al wszystko w akwarium ładnie rośnie i ma się dobrze przynajmniej moim zdaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 Też mi glin wyszedł bardzo wysoki...Reszta całkiem ładnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 Używasz phosguardu? Albo innego pochłanaicza na bazie glinu? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 Nie mam żadnych pochłaniaczy oprócz, węgla i biopellety xl w przepływowym, widzę, że będę musiał zainwestować w refraktometr nowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 przecie jodu brak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 Przepraszam ale się podepnę i ja używamaquaforest phosphate minus i też mam niski jod...Czy to jakaś zależność jest z glinem i jodem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 AF Phosphate minus nie jest oparty na glinie tylko na żelazie, więc jakby nie tędy droga Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 Godzinę temu, @Beti napisał: przecie jodu brak mam buteleczkę nie poczętą jeszcze jak to dozować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 Glin masz przekroczony 4 razy.Cyne (Sn) aż 54 razy,jeżeli już to to by mnie bardziej martwiło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 18 minut temu, boo12 napisał: mam buteleczkę nie poczętą jeszcze jak to dozować ? ale jaka? Firma? 1 k na 100/litrów,po tyg,dwóch kontrola testem np colombo 3 minuty temu, grzegorz77 napisał: Glin masz przekroczony 4 razy.Cyne (Sn) aż 54 razy,jeżeli już to to by mnie bardziej martwiło. Grzesiu,brak jodu skutkuje umieranie korali w tempie szybkim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 7 minut temu, @Beti napisał: Grzesiu,brak jodu skutkuje umieranie korali w tempie szybkim. Z tym szybkim to trochę przesada.Są ludzie którzy w ogóle nie dodają Jodu i koralowce im nie schodzą.A tak na marginesie wystarczy że babka ci piach zruszała i już Al skacze do góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 22 minuty temu, @Beti napisał: Cyne (Sn) aż 54 razy, jakoś mi umknęła ta cyna, co może być przyczyną takiej wartości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 2 godziny temu, boo12 napisał: 2 godziny temu, @Beti napisał: Cyne (Sn) aż 54 razy, jakoś mi umknęła ta cyna, co może być przyczyną takiej wartości A masz może falownik gyre? Bo waśnie się toczy dyskusja na temat korozji ich wirników i uwalniania właśnie cyny (http://nano-reef.pl/forums/topic/107278-maxspect-gyre-350-opis-problemów-poprzednich-serii/?do=findComment&comment=1116308) Gdzieś tam też mignęło info o ecotech, że tez jakieś problemy z cyną były spowodowane ich cyrkulatorami. Co prawda u Ciebie to nie taka tragedia jak u Panoramiksa, ale bardziej właśnie bym się tym przejmował niż glinem czy niskim poziomem jodu. Tym bardziej że masz węgiel w obiegu, to pewnie sporo i tak wychwycił tej cyny z wody. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 1 minutę temu, Słony leszcz napisał: A masz może falownik gyre? Bo waśnie się toczy dyskusja na temat korozji ich wirników Nie mam również śledzę ten wątek i rozebrałem swoje jebałki żeby się upewnić czy wszystko w porządku, kurcze trochę mi rdzewieje stelaż może się sypnęło do sumpa jakaś rdza albo coś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 2 godziny temu, grzegorz77 napisał: Z tym szybkim to trochę przesada.Są ludzie którzy w ogóle nie dodają Jodu i koralowce im nie schodzą.A tak na marginesie wystarczy że babka ci piach zruszała i już Al skacze do Ludzie,sorry ale poważnie:) Kochani pojedzie mercedes bez oliwy,? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 15 minut temu, @Beti napisał: Ludzie,sorry ale poważnie:) Kochani pojedzie mercedes bez oliwy,? Jak po Polskim warsztacie to pojedzie XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 co sie tu robi 2 minuty temu, sith114 napisał: Jak po Polskim warsztacie to pojedzie XD 18 minut temu, @Beti napisał: 3 godziny temu, grzegorz77 napisał: Z tym szybkim to trochę przesada.Są ludzie którzy w ogóle nie dodają Jodu i koralowce im nie schodzą.A tak na marginesie wystarczy że babka ci piach zruszała i już Al skacze do Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 23 minuty temu, @Beti napisał: Ludzie,sorry ale poważnie:) Kochani pojedzie mercedes bez oliwy,? Ja nie dozuje (specjalnie i konkretnie a nie np przy podmianie itp) jodu od 7 lat (czyli od zawsze), być może jak ktoś nie wie że trzeba dozować to u niego nie jest oddzielne dozowanie potrzebne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 4 minuty temu, Fox napisał: Ja nie dozuje (specjalnie i konkretnie a nie np przy podmianie itp) jodu od 7 lat (czyli od zawsze), być może jak ktoś nie wie że trzeba dozować to u niego nie jest oddzielne dozowanie potrzebne? Serio? Bez dozowania jodu Z dodawaniem jodu Oprócz jodu także inne mikro Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 @Fox pokaż mi akwarium bez jodu z wynikiem zero z LPS I SPS proszę Cię nie mam czasu hihi pokaż mi zbiornik bez jodu z 10cioma odmianami goniopory? Prosze Cię nie kompromituj sie ament. 4 minuty temu, Moljzesz napisał: Serio? Bez dozowania jodu Z dodawaniem jodu Oprócz jodu także inne mikro Hihi ,no i wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NAP Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 I tak to już jest z tym jodem...jedni dozują inni nie wiedzą, że uzupełniają (podmianki), a jeszcze inni odradzają:) Swoją drogą polecam, fajny artykuł: https://reefhub.pl/jod-w-akwarium-morskim-lac-czy-nie-lac/ Cytuj Nadwiślańska Rafa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 No to ja się już nie kompomituje, ja się w sumie nie znam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 W dniu 25.07.2019 o 21:15, Fox napisał: No to ja się już nie kompomituje, ja się w sumie nie znam No myślę ze się znasz ale jeb...s głupotę Jodu nigdy mało,za duzo też źle edit Myślę że się znasz Jodu mało to jest źle a za dużo też,najlepiej w normie mieć 0.05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 8 minut temu, Fox napisał: No to ja się już nie kompomituje, ja się w sumie nie znam Akwa masz petarda więc znać się musisz Obecnie robię rzadko podmianki bo mam reaktor wapnia i poprostu mi się nie chce ale jod (oraz inne mikro) dostarczany z podmiankami oraz z suplami więc można nawet nie wiedzieć że się go dozuje. Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert K Zgłoś Napisano 25 Lipca 2019 (edytowane) Ponad dwa lata tylko reaktor i podmianka raz w miesiącu , zero dolewania czego kolwiek Edytowane 25 Lipca 2019 przez Robert K (wyświetl historię edycji) Cytuj 155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu 1 litr NP reducing biopellets BK 250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach