michal322 Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2019 • Oświetlenie 3w lampka z Aliexpress diody niebieskie, od paru dni doświetlam druga lampką z diodami białymi, bo samo niebieskie dziwnie wygląda, • Filtracja fzn-1 Matrix + absorber i wata, • Parę kawałków żywej skały, • Na razie piasku brak, ale jest w planach, • Podmiana raz na tydzień 10% AF Reef Salt, • Życie: Korale miękkie i liczne życie w postaci wężowideł, wieloszczetów, krylu, jakichś małych krewetek, asterin i ślimaków turbo. W tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować za pomoc, wszelkie rady i dobre słowa od wrocławskich morszczaków. Oraz oczywiście za życie na start. Wszystko, co znajduje się w zbiorniku i tak bardzo cieszy oko, pochodzi od ludzi dobrej woli z Wrocławia i okolic (pozdrawiam Siechnice). Bez Was nie było by tak kolorowo. @rymar666 @katani @skorpion77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klossowski Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 Ale fajne maleństwo Dawno zalane? A te wężowidła to gdzie żyją, w skale? Ja niestety nie mam ani jednego, tylko same wieloszczety i asteriny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 5 godzin temu, klossowski napisał: Ale fajne maleństwo Dawno zalane? A te wężowidła to gdzie żyją, w skale? Ja niestety nie mam ani jednego, tylko same wieloszczety i asteriny Dzięki :) W piątek będą 2 tygodnie od zalania. Za dnia chowają się w skale, w nocy wychodzą na żer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arrooss1 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 Zaprzestań podmianek. Na tym etapie zbiornika nie ma sensu podmieniać. Niczemu dobremu to nie będzie służyć.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 18 minut temu, Arrooss1 napisał: Zaprzestań podmianek. Na tym etapie zbiornika nie ma sensu podmieniać. Niczemu dobremu to nie będzie służyć.... Jeszcze tak naprawdę ani jednej nie zrobiłem na rozrabianej soli. Tyle że wlewałem wodę od ludzi, którzy dawali mi korale z ich zbiorników. To co w ogóle nie podmieniać??? Nawet co 2 tygodnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arrooss1 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 Jeszcze tak naprawdę ani jednej nie zrobiłem na rozrabianej soli. Tyle że wlewałem wodę od ludzi, którzy dawali mi korale z ich zbiorników. To co w ogóle nie podmieniać??? Nawet co 2 tygodnie? Odpowiedź sobie na pytanie co dają podmianki. Uzupełniają braki mikro i makro, oraz pomagają usunąć cześć nutrientow z akwarium. U Ciebie nie ma za bardzo kto zużywać mikro i makro, a co dopiero produkować nutrienty. Na początku najlepiej nie tykać akwa. Lej bakterie zgodnie z instrukcją i daj baniakowi dojrzeć. Po kilku, czytaj np. 3 miesiącach zacznij mierzyć kh ca i mg i będziesz widział czy masz konsumpcję. Wtedy można zacząć podmieniać. Teraz podmianki zaburzają tylko ten bardzo niestabilny system i dostarczają papu plagom....Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 (edytowane) przecież kolega ma całkiem sporo życia i korali jak na taki mały zbiorniczek więc konsumpcja na pewno jakaś jest, druga sprawa że założył zbiornik na żywej skale i pewnie wodzie więc dojrzewanie może mieć dość łagodne i szybkie bardzo ładnie wygląda ten słoiczek Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez fannadil (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 I w tym momencie przypomniało mi się że mam 10l akwarium, stoi i się kurzy. Hmmm....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 2 godziny temu, fannadil napisał: przecież kolega ma całkiem sporo życia i korali jak na taki mały zbiorniczek więc konsumpcja na pewno jakaś jest, druga sprawa że założył zbiornik na żywej skale i pewnie wodzie więc dojrzewanie może mieć dość łagodne i szybkie bardzo ładnie wygląda ten słoiczek Też mi się wydaje że podmiana raz na 2 tygodnie nie pogorszy sytuacji. Żywa woda 100% i żywa skała. Godzinę temu, LordMatthew napisał: I w tym momencie przypomniało mi się że mam 10l akwarium, stoi i się kurzy. Hmmm....... Lampka z Aliexpress, kaskada i do przodu :v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fannadil Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 jak masz rozwiązane dolewanie wody? ręcznie? ile wody Ci paruje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 14 minut temu, michal322 napisał: Godzinę temu, LordMatthew napisał: I w tym momencie przypomniało mi się że mam 10l akwarium, stoi i się kurzy. Hmmm....... Lampka z Aliexpress, kaskada i do przodu :v Wystarczy jedno narazie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 16 godzin temu, michal322 napisał: W tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować za pomoc, wszelkie rady i dobre słowa od wrocławskich morszczaków. Oraz oczywiście za życie na start. Wszystko, co znajduje się w zbiorniku i tak bardzo cieszy oko, pochodzi od ludzi dobrej woli z Wrocławia i okolic (pozdrawiam Siechnice). Bez Was nie było by tak kolorowo. @rymar666 @katani @skorpion77 Niech się chowa zdrowo. Podmianki przy takim akwarium to ja bym robił tylko na wodzie z innego zbiornika, żadnej soli ;] Wpadasz z 1.5 litrową butelką, bierzesz wodę z podmianki i masz zapas. Przy takiej obsadzie wystarczy taki zabieg raz na 3-4 tygodnie. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, fannadil napisał: jak masz rozwiązane dolewanie wody? ręcznie? ile wody Ci paruje? Codziennie po południu około 100-150ml RODI dolewką manualną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2019 Nom przy takiej "whiskówce" to bedzie wyzwanie utrzymać parametry, kibicuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2019 Po wczorajszej podmiance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2019 Sprawia wrażenie większego. Fajny projekcik. Utrzymanie stabilności w tej kropelce będzie wyzwaniem. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LordMatthew Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2019 Ciekawy pomysł z tacką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2019 Bardzo fajne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rastapasta Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2019 Super szkiełko...a tacka rewela lol. Akwa jak szklanka z herbatą . Widzę parę cukierków..A gdzie ciasteczka do herbatki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2019 Dzięki za miłe słowa Tacka to siła wyższa, żeby nie zniszczyć mebla właścicielowi wynajmowanej kawalerki Domyślam się że wyzwanie z parametrami, ale zawsze warto spróbować Cukierków i herbatników też jeszcze mało Tutaj dyskoteka fluo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
natan2012 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2019 Jak rafka??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 1 Września 2019 Działa dokładnie miesiąc, robię podmianki co tydzień. I tyle Dokarmiam pokarmem suchym wszytsko co biega pod skałami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 8 Października 2019 Aktualizacja po 2 miesiącach Anthelia złożona po podmianie. Zapraszam na mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCOvGnuMHieGf5tS8aObXAdA Oraz na mój profil na Instagramie: https://www.instagram.com/mi.grzeszczak_hardscape/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 8 Października 2019 Tak trzymaj, małe jest piękne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal322 Zgłoś Napisano 8 Października 2019 31 minut temu, Sagerrak1 napisał: Tak trzymaj, małe jest piękne Dziękuję Jeszcze przydały by się jakieś miękkie korale żeby nie było tak pusto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach