atk Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2019 Witajcie, jak w temacie czy można bez problemu podłączyć pompę w sumpie do akwarium elastycznym wężem? Czy metalowe opaski zaciskowe nie będą stanowić problemu, oddawać metale do wody? Czy może lepiej nie cudować i podłączyć na sztywno? Pozdrawiam serdecznie G. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barto125 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2019 O ile opaski nie będą pod wodą to nie widzę problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2019 u mnie były i nic,tylko szybko rdzewieją ja mam węże na wcisk,przecież tam są niewielkie ciśnienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2019 Zamiast opaski daj trytytkę i po problemie. Rozumiem że chodzi o wąż pompy obiegowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 7 godzin temu, bibik napisał: u mnie były i nic,tylko szybko rdzewieją @bibik jak nic? a zrobiłeś testy chociaż raz opaski pełne rdzy w akwarium i nic ? 7 godzin temu, dla syna napisał: Zamiast opaski daj trytytkę i po problemie. Rozumiem że chodzi o wąż pompy obiegowej. Pełna zgoda,kolega dobrze mówi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 Stosuję trytytki i nie ma z tym problemu... Tak więc również polecam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 10 godzin temu, bibik napisał: u mnie były i nic,tylko szybko rdzewieją ja mam węże na wcisk,przecież tam są niewielkie ciśnienia Jeśli użyłeś zwykłej stali to pozdrawiam. Nawet nierdzewka będzie uwalniać związki w wodzie morskiej aczkolwiek gdybyś jej użył byłoby mniej katastroficznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 (edytowane) Daj zwykły zielony wąż akwarystyczny. Dotnij go na odpowiednią długość, a przed założeniem na choinkę wsadź końcówkę węża do wrzątku. Po chwili wąż robi się bardzo miękki. Z łatwością nasuniesz go na choinkę na pompie i drugą na rurach. Zaraz po nałożeniu kiedy wąż jest ciągle miękki zakładasz 2-3 porządne trytytki. Ścisną wąż tak że go siła Pańska nie ściągnie. Rurę powrotu poprowadź tak żeby kończyła się nad komorą pompy i ostatni fragment połączenia rury i pompy wykonaj z gumowego węża. Dzięki temu w razie jakichś drobnych nieszczelności na łączeniu rur i węża woda kapać będzie do sumpa a nie na podłogę. Sitko spływu na zdjęciu musisz skrócić. Nie może być dłuższe od rury przelewu, a w tej chwili wystaje ponad grzebień. Ta płyta pod sumpem jest czymś zakonserwowana?? Nie unikniesz chlapania wody z sumpa przy podmianach i codziennej obsłudze. Ja u siebie pomalowałem płytę farbą olejną na czarno. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez Darek85 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 No nawet jedna sie rozpuściła minęło 14 lat i akwarium jak stoi tak stoi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2019 Oki... Ustawione... Projekt zaczęty... Właśnie robi się RODI Pompa jebao DCP-10000 czeka na podłączenie i inne zabawki Mam nadzieję że projekt wypali i będzie pełnia szczęścia i radości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2019 16 godzin temu, atk napisał: Oki... Ustawione... Projekt zaczęty... Właśnie robi się RODI Pompa jebao DCP-10000 czeka na podłączenie i inne zabawki Mam nadzieję że projekt wypali i będzie pełnia szczęścia i radości Powodzenia. Pytanie: celowo komin z lewej? Aż się prosi od bardziej ukrytej przy grzejniku strony. Taborecik to dla mnie świadectwo - estetyka ponad wygodę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atk Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2019 @Sagerrak1 - niestety z lewej bo tak było pierwotnie złożone przez poprzedniego właściciela i gdyby nie to, że tak jest optiwhite z przodu a float z tyłu to bym zmienił miejscami, a kleić na nowo bez sensu A taborecik pożyczony od syna (3 latka), na szybko aby coś zrobić z góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach