Kryl_Morski Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 Cześć, Od jakiegoś czasu mam problem z cyjanobakteriami. Występują one u mnie w postaci długich, purpurowych włosów. Nie wiem co z nimi zrobić, gdyż wchodzą na moje korale ( mianowicie briareum i zoa), które potem nie polipują. Akwarium mam już ponad 5 miesięcy. Parametry akwarium są następujące: No3: 5 Po4:0,03 Kh: 7,4 Ph: 8 Wszystkie testy od Saliferta. Mój baniaczek co prawda mały, bo 30l. Zasolenie wody na poziomie 1,025. Gdyby mógł mi ktoś doradzić w sprawie mojego problemu byłbym wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 A dużo tego masz? Może wrzuć zdjęcie. Próbowałeś odsysać? Cyjano lekko schodzi więc łatwo się je odsysa cienkim wężykiem Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 Jaka obsada? Dorzuć jakieś foto, będzie łatwiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kryl_Morski Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 W akwarium mam 3 nassariusy, briareum i zoa. A odnośnie odsysania to próbowałem, ale za parę dni znowu wyrasta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cimek Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 Najlepszy lek to cierpliwość , ja miałem i dino i cyjano i glony zielone, jedynie to zielone łąki trochę ręcznie wyrywałem, z resztą nie walczyłem, biologia zaskoczyła i sobie poszło samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bmirek1 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 56 minut temu, Kryl_Morski napisał: W akwarium mam 3 nassariusy, briareum i zoa. A odnośnie odsysania to próbowałem, ale za parę dni znowu wyrasta u mnie mineło 8 miesiecy i wyskoczyło cyjano odsysałem z dnia na dzien coraz wiecej jak mi zaczeło dusic korale uzyłem chemiclenu zgodnie z instrukcją po dwóch dobach akwatium czyściutkie wszytko żyje tylko odpieniacz szalał po uruchomieniu zrobyłem podmiane 20% i do dzisiaj spokój. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kryl_Morski Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Godzinę temu, bmirek1 napisał: u mnie mineło 8 miesiecy i wyskoczyło cyjano odsysałem z dnia na dzien coraz wiecej jak mi zaczeło dusic korale uzyłem chemiclenu zgodnie z instrukcją po dwóch dobach akwatium czyściutkie wszytko żyje tylko odpieniacz szalał po uruchomieniu zrobyłem podmiane 20% i do dzisiaj spokój. Rozważam opcję użycia chemii, tylko mam pytanie, gdzie kupiłeś chemiclean, bo ja stacjonarnie nie mogę znaleźć, tylko internetowo. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez Kryl_Morski (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bmirek1 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 Teraz, Kryl_Morski napisał: A mam pytanie, gdzie kupiłeś chemiclean, bo ja stacjonarnie nie mogę znaleźć, tylko internetowo allegro gość wysyła odwazone porcje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kryl_Morski Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 Dziękuję za odpowiedź @bmirek1. Postaram się zakupić. Liczę że to pomoże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bmirek1 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 Teraz, Kryl_Morski napisał: Dziękuję za odpowiedź @bmirek1. Postaram się zakupić. Liczę że to pomoże tylko dokładnie oblicz dawke i rób wszytko tak jak jest w instrukcji .Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati21 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 Przestrzegam kupować na porcję, ostatnio wysadzilem swój baniak takim chemicleanem. Kup całe opakowanie zapłacisz więcej ale masz pewność że to chemiclean i porcję sobie sam odmierzysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek23 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 Kup na ebay taniej pewniej a wysyłka z USA idzie 5 dni bez dodatkowych kosztów Cytuj Akwarium 120x60x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kryl_Morski Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Gdy kupię Chemiclean to napiszę czy pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 2 godziny temu, Kryl_Morski napisał: Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Gdy kupię Chemiclean to napiszę czy pomogło. Ja bym nie kupowała.. ale każdy ma swoje zdanie, Zaprzestań podmian, lej bakterie i czas, dobra cyrkulacja. 30l akwarium i chemikalen? wysadzisz to ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Nie rozumiem, czym się różni dawanie chemiclean w 300l czy 1000l od 30l. Preparat dozuje się proporcjonalnie do ilości wody, więc dlaczego ma się coś wysadzić? Też jestem za tym, aby próbować walczyć z tym mechanicznie i współczynnikiem Redfielda, ale jeśli mimo prób cyjanobakterie nadal się panoszą, to trzeba to ubić konkretnie. Używałam chemiclean w swoim 750l, w dawce zgodnej z instrukcją. Nic nie padło ani z mobilnych, ani żaden koralowiec nie ucierpiał. Jakie to ma znaczenie, jakiej wielkości jest zbiornik? Edytowane 1 Grudnia 2019 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 (edytowane) 6 minut temu, Nik@ napisał: Jakie to ma znaczenie, jakiej wielkości jest zbiornik? Może się rozchodzić o zachowanie silnego napowietrzenia a dokładniej sprawnej wymiany gazowej. Choć sam jestem zwolennikiem radykalnego ale działającego sposobu. (leku nie suplementu) Edytowane 1 Grudnia 2019 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 8 minut temu, chwialek napisał: Może się rozchodzić o zachowanie silnego napowietrzenia a dokładniej sprawnej wymiany gazowej. Choć sam jestem zwolennikiem radykalnego ale działającego sposobu. (leku nie suplementu) Nadal nie rozumiem. W mniejszym zbiorniku wymiana gazowa jest słabsza z założenia? Producent chemiclean zaleca silne napowietrzanie i trzeba się zastosować do tego w akwarium o każdej wielkości. W dużym zbiorniku może być to kombinacja obiegu, cyrkulatorow i odpieniacza, w malym bez sumpa można do cyrkulatora użyć kaskady i/albo napowietrzacza i też się wodę natleni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2019 Godzinę temu, Nik@ napisał: W mniejszym zbiorniku wymiana gazowa jest słabsza z założenia? nie... Tylko 30 poniekąd wymusza na akwaryście zachowanie minimalizmu sprzętowego. @Kryl_Morski tak z ciekawości dodaj zdjęcie całego setupu aby było widać lampę, oraz cały osprzęt. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kryl_Morski Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 (edytowane) @chwialek Mój sprzęt to: Filtr Tunze filter 3161 comline ( w filtrze wata i rowa phos) Falownik koralia 900/240 Lampa Aquael Leddy Slim(światło białe i niebieskie) Actinic 10w Edytowane 2 Grudnia 2019 przez Kryl_Morski (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Jak często wymieniasz watę w filtrze ? A może ją czyścisz? Dolewki brak? jak często uzupełniasz wodę RODI odparowującą ze zbiornika. Cyrkulacja rusza wodą przy powierzchni piasku czy może skierowałeś ją na taflę wody aby uniknąć efektu pralki? Edytowane 2 Grudnia 2019 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kryl_Morski Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2019 @chwialek watę wymieniam raz w tygodniu, nie płucze, daje nową. Co 3 dni uzupełniam odparowaną wodę z akwa. Cyrkulację mam od dłuższego czasu skierowaną na piasek, bo tam mam sinice i briareum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2019 36 minut temu, Kryl_Morski napisał: watę wymieniam raz w tygodniu, nie płucze, daje nową. Co 3 dni uzupełniam odparowaną wodę z akwa. dasz radę częściej ? Tu może leżeć część problemu sinic. Wata przydała by się codziennie wymieniana lub wcale nie zamontowana. Woda cóż im mniejsze wahnięcie tym lepiej. Czym i ile karmisz pokarmy mrożone, sypkie, suplementy dodawane do wody ? Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2019 Dolewasz wodę co trzy dni. Przy tak małej kostce to za duży skok zasolenia. Wata max co dwa dni. Chemia nie jest zła ale jak dla mnie to ostateczność i sporo ostrożności. Dozujesz bakterie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kryl_Morski Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2019 (edytowane) @chwialek karmie mrożonkami, mianowicie kryl. W erybce kupiłem środek reef flower remalgae (dozuje zgodnie z instrukcją na opakowaniu) i przy podmiankach wlewam microbe-lift special blend @pawellb sprawdzam zasolenie wody dość często i stabilnie na poziomie 1,025. Bakterii już od miesiąca nie daje, tylko powyższe Edytowane 3 Grudnia 2019 przez Kryl_Morski (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2019 Zasolenie sprawdzasz nim dolejesz wody czy jak już wyrównasz to co odparowało? W tak małym oceanie o rozchwianie systemu nietrudno. Wystarczy, że dasz troszkę więcej karmy lub włozysz częściej ręce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach