dany Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2019 Koledzy, chce wrócić do akwarystki, mam zbiornik który leżał 9 lat w piwniczce koło domu, temperatura wahała się tam od (-10st do 15st). Wcześniej był używany 6 lat. Czy po tylu latach nada się do użycia? Czy w związku z temperaturą mogą wystąpić jakieś rozszczelnienia, pomimo tego, że teraz stoi zalany i nie przecieka? Cytuj 130x70x50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2019 (edytowane) 3 minuty temu, dany napisał: Koledzy, chce wrócić do akwarystki, mam zbiornik który leżał 9 lat w piwniczce koło domu, temperatura wahała się tam od (-10st do 15st). Wcześniej był używany 6 lat. Czy po tylu latach nada się do użycia? Czy w związku z temperaturą mogą wystąpić jakieś rozszczelnienia, pomimo tego, że teraz stoi zalany i nie przecieka? Tak szczerze zbiornik ma 15 lat. Silikon już pewnie jest sparciały albo cholera wie co z nim jest. Albo rozkleić i skleić na nowo. Albo w ogóle zamówić nowe Bo jak pierdzielnie to raz i zostaniesz z wodą po kostki Edytowane 8 Grudnia 2019 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2019 Po takim czasie trzeba by go rozkleic wyczyścić i sklecić od nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
heatbeat Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2019 A ktoś wogóle podejmie się rozklejenia i sklejenia od nowa? Kiedyś pytałem 2 szklarzy - żaden nie chciał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2019 2 minuty temu, heatbeat napisał: A ktoś wogóle podejmie się rozklejenia i sklejenia od nowa? Kiedyś pytałem 2 szklarzy - żaden nie chciał... Bo w tym samym czasie skleja 10 zbiorników i wyjdą na tym lepiej Robota ciężka i upierdliwa ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2019 Witam Rozkleisz sam wystarczy nóż do tapet. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2019 Albo struna od gitary, zależy od grubości spoiwa. Poprostu musisz czymś wjechać pomiedzy szyby, aby "rozłączyć" masę klejącą. Zabezpiecz ściany tak aby nie upadły podczas rozklejania, co groziło by ich rozbiciem. Spoiwo silikonowe z szyb bardzo dobrze usuwa się benzyną. Poprostu masa odchodzi nie rozpuszczając się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2019 A przy okazji zapytam, jaki jest rozsądny czas użytkowania zbiornika? Dla uproszczenia - litraż 300 l, klasycznie bezfugowo klejony. Po jakim czasie przekładka do nowego? Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2019 1 godzinę temu, dale napisał: A przy okazji zapytam, jaki jest rozsądny czas użytkowania zbiornika? Dla uproszczenia - litraż 300 l, klasycznie bezfugowo klejony. Po jakim czasie przekładka do nowego? Szczerze, zadalam to pytanie przy zamawianym zbiorniku Odp około 10lat max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dany Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2019 No to rozklejam, a zwykła ta benzyna Pb95? Cytuj 130x70x50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barto125 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2019 Ekstrakcyjną kup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2019 52 minuty temu, dany napisał: No to rozklejam, a zwykła ta benzyna Pb95? Zwykła też się nada. Za młodu jak wymieniałem uszczelke pod pokrywą zaworów (pokrywana zawsze silikonem), to stosowalismy co było pod ręką. Na tamte lata silniki jeszcze posiadały gaźniki i dostęp był niemal nieograniczony do etyliny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2019 (edytowane) Najlepiej podpal jeszcze tą benzynę. To będzie lepszy efekt.A później posmaruj olejem najlepiej 0W40. A na poważnie zaopatrz się w skrobaki z wymiennym ostrzem i oczyść szklo mechanicznie. Chyba że wiezysz w efekt placebo. Edytowane 9 Grudnia 2019 przez LLS (wyświetl historię edycji) Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2019 ja raz poprawiałem akwarium co było sklejone o 2mm zbyt ciasno i model się do niego nie mieścił, czyściłem mechanicznie i niestety mimo wszystko się rozkleiło na ekspozycji kolega na miejscu poprawiał i już trzymało. Jak zaczynasz na nowo z hobby to już dobrze jest kupić nowy zbiornik, to ułamek ceny całego projektu a głowa spokojna. Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2019 A jaką pojemność ma to akwarium kolegi i z jakiego szkła? Może po prostu gra nie warta świeczki? Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach