boo12 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 Pytanie, czy macie szyby albo plexi pod swoimi świetlówkami czy wiszą bezpośrednio na wodą ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 Ja mam plexi - jakieś 5cm pod świetlówkami i tyle samo nad wodą. Chodzi o to aby nie przykrywać szczelnie akwarium ( umożliwić wymianę gazową z powierzchni wody) i osłonić świetlówki przed oparami i rozpryskami wody. Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 jest ktoś kto świeci bezpośrednio na tafle zastanawiam się nad nowym projektem lampy i chętnie bym pominął właśnie plexi czy szybę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 1 minutę temu, boo12 napisał: jest ktoś kto świeci bezpośrednio na tafle zastanawiam się nad nowym projektem lampy i chętnie bym pominął właśnie plexi czy szybę średnio to widzę odbłyśniki szlak trafi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 A co z wentylacją lampy? Bez pleksy będzie przepływ powietrza i odprowadzanie ciepła odpowiednie? Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 chodzi i o dołożenie gołych świetlówek z odbłyśnikami do jakiegoś leda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 Robiłem sobie lampę hybrydową led i T5. Jedno i drugie przesłoniłem szybą. Woda mocno paruje i na szybach pojawiają się plamy. Niektórych nie da się już domyć, tak jak by sól wżarła się w szkło. Mam żarówki led w refugium które mają niezabezpieczone diody żadnym szkłem i plexi. Po dłuższym czasie zaczęły słabiej świecić. Okazało się że na stykach diód osadził się nalot z soli z parującej wody i przez zwarcie część led przestała świecić. Przemyłem wszystko mokrą chustką i problem ustąpił. Pamiętaj że zawsze jakaś wariatka może porządnie chlapnąć i jak dobrze trafi zrobi zwarcie. Możesz zrobić odsłoniętą lampę, ale bądź świadom konsekwencji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 Pleksi. Boo coś musisz dać. Świeltówki muszą mieć chłodzoną elektronikę. Po 2 będzie chlapać na świetlówki i odbłyśniki. Summa summarum bez osłony i chłodzenia świetlówki po 1 będą się szybciej wypalać, po drugie świecić słabiej niż mogą. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiu_ Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2019 Mam offtop czy ktoś jedzie jeszcze na T5 chce wrócić morszczyny i kompletuje sprzęt. Miałem różne lampy led i drażni mnie ta dyskoteka. Miałem ATI ale marzyła mi się Giesemann Matrixx i teraz mogę kupić ale widzę że wszyscy na ledach jadą . Cytuj 96 l + sump, Radion 5G , Jebao Adp-3500, rollermat, NYOS 120, Jebao SLW-10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2019 Mam offtop czy ktoś jedzie jeszcze na T5 chce wrócić morszczyny i kompletuje sprzęt. Miałem różne lampy led i drażni mnie ta dyskoteka. Miałem ATI ale marzyła mi się Giesemann Matrixx i teraz mogę kupić [emoji4] ale widzę że wszyscy na ledach jadą . Dobrze się składa [emoji6] bo mam dla Ciebie tego Matrixa [emoji846] na targowisku.Dla jasności dalej mam t5 ale z ledami.Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2019 @boo12 ja od 3 lat mam t5 bzpośrednio nad taflą, a do tego całośc przykryta płytą, trzeba częśćiej świetlówki wymieniac i zastosowac dobrą wentylację, za odbłysnik robi u mnie folia lustrzana przyklejona od spodu do płyty. Nic nigdy złego się nie wydarzyło, ale tak jak koledzy piszą ryzyko zawsze jakieś jest. Co do jasności świecenia to pisecie koledzy bzdury jaka różnica czy osad jest na świetlówkach czy na szybie/plexi pod nimi? tak czy siak przesłania światło, kluczem jest odbłyśnik bo być musi jak zdejme przykrycie jest słabo, ale jak założę to az razi w oczy;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach