MichalCz Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2020 (edytowane) Kolejny LPS który zaczął padać. Akwarium 250l w obiegu. Lampa 4x54W T5 (3x blue plus, 1x aktynika) + troche pasków ledowych 10000K. W sumpie tylko węgiel aktywowany, 4L siporaxu z JBL, i sera silicate clear. Akwa ma 9 miesięcy. Parametry po ostatniej podmianie: Temp. 25 Zasolenie 34ppm NO3- 2.5 (w końcu wzrosło) PO4- dalej 0 Mg-1380 Ca-450 Kh-7.7 -od wczoraj zacząłem podbijać lejąc 20ml AuaForest Kh buffer. Przez ostatni czas cały czas bawię się cyrkulacją bo mam z nią niemały problem. Dunka nigdy nie stała w zbyt mocnej cyrkulacji. Cały czas dokarmiam mrożonkami. Edytowane 19 Stycznia 2020 przez MichalCz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2020 Kurcze z dunką lecącą to ciężko coś poradzić. Ja moją przeczołgałem przez temperatury powyżej 31 stopni, PO4 powyżej 0.7, brak światła, a rośnie jak szalona. Do tego odrasta pocięta ze szkieletu. Z moich obserwacji wynika, że to koral prawie nieśmiertelny. Przestaw ją może gdzieś w inne miejsce. A jak nie, to może jakieś dipowanie w dipie na bazie jodu. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2020 U mnie jest to koral z najwyższą śmiertelnością...W sumie trafiło do mojego zbiornika 5 szczepek dunki, przetrwały 2. Co prawda główni podejrzani( a nawet winni) to krab czerwononogi i krewetka tańcząca. Jedna szczepka została zjedzona pierwszego dnia dwie kolejne były podjadane dobre 2 tygodnie i też miały objawy odchodzącej tkanki. Pozostałych nie ruszają, podzieliły się i rosną dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalCz Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2020 1 minutę temu, Ejdzej88 napisał: U mnie jest to koral z najwyższą śmiertelnością...W sumie trafiło do mojego zbiornika 5 szczepek dunki, przetrwały 2. Co prawda główni podejrzani( a nawet winni) to krab czerwononogi i krewetka tańcząca. Jedna szczepka została zjedzona pierwszego dnia dwie kolejne były podjadane dobre 2 tygodnie i też miały objawy odchodzącej tkanki. Pozostałych nie ruszają, podzieliły się i rosną dalej. Z krabów mam tylko 4 małe Calcinusy sp. czerwononogie i mitraxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2020 O to tak jak ja Ale czerwononogi będący obecnie w baniaku to dzikus, i on lubi podgryzać dunkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalCz Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2020 Aj przepraszam, google pokazuje co chce... nie calcinusy tylko Paguristes cadenati te małe czerwone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2020 Tkanka nie wygląda, jakby się rozpuszczała, raczej, jakby ktoś ją obkroil nożem, tudzież szczypcami. Masz sump? Jeśli tak, to spróbuj przenieść, tego koralowca faktycznie jest ciężko zabić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalCz Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2020 58 minut temu, Nik@ napisał: Tkanka nie wygląda, jakby się rozpuszczała, raczej, jakby ktoś ją obkroil nożem, tudzież szczypcami. Masz sump? Jeśli tak, to spróbuj przenieść, tego koralowca faktycznie jest ciężko zabić. Przenosiłem go dzisiaj w inne miejsce i przypadkowo chwyciłem za tą schodzącą tkankę i była luźna taka jakby się rozpuszczała. Jutro po pracy włożę do sumpa i zobaczymy. Trochę to dziwne bo cały czas się pompowała i było widać przyrosty aż tu nagle zaczęła schodzić. Z caulastreami mam to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2020 Może faktycznie coś ci żeruje na LPSach. Napisz jaką masz obsadę, co lejesz do akwarium, może coś kogoś naprowadzi. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sagerrak1 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2020 Charakter uszkodzeń mi przypomina bardziej infekcję bakteryjną niż żerujące potwory. -Dip jod -sump+ światło -obserwować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalCz Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2020 Z obsady tak jak wczesniej pisałem 4 kraby paguristes cadenati 1X mitrax 2X błazenek 2x pterapogon cauderi 1X halichoeres iridis Masa wężowideł, wieloszczetów i kilka asterin których sie powoli pozbywam. Przez 3 tygodnie lałem AquaForest Component A,B,C w równej ilości 5ml z każdego ale przerwałem. Aha i jeszcze to: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
max1974 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2020 U mnie mitrax zasmakował w dunceWysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 95x50x50 os 7x17W + actinica Led APF600 ,2x Koralia 3, sump 80L einheim 1250 start 10.2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalCz Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2020 (edytowane) 51 minut temu, max1974 napisał: U mnie mitrax zasmakował w dunce Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Mój to mógłby się za valonie wziąć a nie mi dunke podgryzać. A ta tkanka której brakuje to odrośnie w przyszłości czy już tak zostanie? Edytowane 20 Stycznia 2020 przez MichalCz (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
max1974 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2020 Zarośnie zacznij jak karmić bezpośrednio u mnie łyka wszystko solowca ikre.A co do valonii to percon jest okWysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Zbiornik 95x50x50 os 7x17W + actinica Led APF600 ,2x Koralia 3, sump 80L einheim 1250 start 10.2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalCz Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2020 28 minut temu, max1974 napisał: Zarośnie zacznij jak karmić bezpośrednio u mnie łyka wszystko solowca ikre. A co do valonii to percon jest ok Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka Spoko dzieki. A korzystając z okazji to w jakich warunkach macie swoje dunki? Cyrkulacja światło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2020 Spoko dzieki. A korzystając z okazji to w jakich warunkach macie swoje dunki? Cyrkulacja światło?Mocne światło i mocna cyrkulacja. Pierwszy tydzień marudziła po zmianie cyrkulacji, ale teraz jest dobrze. Rośnie jak wściekła. Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalCz Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2020 23 minuty temu, elespero napisał: Mocne światło i mocna cyrkulacja. Pierwszy tydzień marudziła po zmianie cyrkulacji, ale teraz jest dobrze. Rośnie jak wściekła. Ok dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pdz Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2020 U mnie objaw jakby psucia był, jak się rozrosła i dotykała do Sarco, odsunąłem ją i jest ok, rzadko ale potrafi gryrmasić. Cytuj . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2020 wirki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalCz Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2020 2 godziny temu, Osmodeusz napisał: wirki Wiem właśnie z tego powodu kupiłem Iridis'a i Mandaryna o którym zapomniałem kilka postów wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2020 13 godzin temu, MichalCz napisał: Aha i jeszcze to: To nazywa się Amphiscolops. Też płaziniec ale niegroźny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalCz Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2020 1 godzinę temu, Reefbos napisał: To nazywa się Amphiscolops. Też płaziniec ale niegroźny. Właśnie na ten temat była już dyskusja i doszliśmy bodajże do tego samego co Ty teraz. Niemniej jednak dziękuję @Reefbos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach