Jump to content
MichalCz

Białe korale po zmianie lampy.

Recommended Posts

Witam

Za odkopanie starego tematu pewnie by mnie czekała złota łopata więc zakładam nowy.

Od kilku dni (+- 5)  montipory zielona, czerwona i zoasy kompletnie wyprały się z kolorów. Dodatkowo czerwona wygląda jakby jej tkanka schodziła w jednym miejscu na środku.

Ale od początku:

- od 4.03.2020 - wisi nowa ledowa lampa Evergrow 5080 ~280W.
48cm nad lustrem wody.
83cm od dna akwarium.
- na początku była skręcona na jakieś 40% niebieskie i 15-20% białe + troszkę zielonego, czerwonego i uv ale bardzo malutko.
- kilka dni bawiłem się uatawieniami lampy bo jakoś mi to wizualnie nie pasowało.

- zauważyłem że jest coś nie tak 
- skróciłem czas świecenia do 6 godzin.
- obecnie od okolo 4 dni świece od godz.15 do godz. 20.
- Moc: 15% RB, 3% white, 23% blue.
- w tym tygodniu nie robiłem podmiany.
- tu sie przyznam do błędu: mocno PRZERĄBAŁEM z jodem. Dokładnie z komponentem C od AF (jod i fluor) ale to było dawno i od około 3 tygodni nic podobnego nie leje do wody.

Zbiornik:
130x45x35h
Parametry z 9.03.2020
- sól 34ppm
- Ca 430 (salifert)
- Mg 1350 (salifert)
- Kh 8.6 (salifert)
- Po4 0.01 (milwaukee)
- No3 2.5 ( salifert) spadło bo było 5

Karmię mrożonkami łącznie 1 kostka dziennie. I od tygodznia co drugi dzień AF Energy wg. producenta. Poza tym nic. 

W dzień ostatnich pomiarów tj. 9.03 oddałem wodę do badania ICP i właśnie dzisiaj dostałem wiadomość z wynikami. Ku mojemu zdziwieniu dalej mam za mało jodu i za dużo glinu. Reszta parametrów perfekcyjna.

Tu pojawia się pytanie czego to wina?
Jeżeli to wina światła to będę musiał coś zrobić z lampą np. pod ledy podwiesić pleksi z naklejoną  folią mleczną żeby rozproszyć światło.

299399573_Screenshot_20200317-135207_AcrobatforSamsung_compress50.thumb.jpg.2eb4bf3874f292033501db01a06a9fe6.jpg

20200317_091410_compress16.thumb.jpg.826ea6ff0332ab9436aa8287dc79b6a7.jpg

 

Edited by MichalCz
Błąd w dacie (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

od 4.05.2020 - wisi nowa ledowa lampa Evergrow 5080 ~280W.

Od kiedy? ;) moim zdaniem lampa jest tu winna jeżeli zwiększyła się drastycznie ilość światła.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha przepraszam mój błąd. Już poprawiam. 

A jak myślisz @=Fresz= korale jeszcze do uratowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie przez chwilę tak było jak do ledow dorzucilem kolejne dwie t5 i na raz wymieniłem stare 2 t5. Jednak nożna przegiac ze światłem. To co ja zrobiłem to całe oświetlenie z wyjątkiem dodatkowych t5 działa jak dzialalo A dwie nowe t5 skrocilem do 2h i stopniowo zwiększam w miarę jak korale się przyzwyczajaja.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięk @Rezus

Od momentu zakupu montipora czerwona zeszła lekko z podstawki i przyczepiła się do skały więc przyrost na początku był. Teraz obie monti przestały polipowac i są białe.

Czy z tego da się wyjść? Ewentualnie czy dobrze robię skracając czas świecenia i jak długo tak ma zostać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięk [mention=31716]Rezus[/mention]
Od momentu zakupu montipora czerwona zeszła lekko z podstawki i przyczepiła się do skały więc przyrost na początku był. Teraz obie monti przestały polipowac i są białe.
Czy z tego da się wyjść? Ewentualnie czy dobrze robię skracając czas świecenia i jak długo tak ma zostać.
Wiesz co, sam nie mam wiele doświadczenia bo zbiornik za chwilę dopiero rok. Moje doszły do siebie dość szybko Ale polipowaly mimo białej tkanki. Acra zeszła w jedną dobe po dolozeniu swiatla. No może montipora supermen miała cały środek biały i nie polipowal Ale już kolor i polipy sa. Praktycznie cały zbiornik źle zareagowal na dolozenie światła. Sps które były nieco niżej niż te popalone w ogóle na to nie zareagowaly źle, wręcz szybko podrosly, sps z samej góry popalone a lps z dna okolic (z wyjątkiem euphyli) pojasnialy. Szybko jednak sytuacja wrócił do normy po skrocrniu święcenia 2 z 4 świetlówek

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

I co lepiej coś? Co w końcu zrobiłeś ?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Rezus niestety nic się nie poprawiło. Montipory dalej nie polipują i dalej są takie jasne. Na dodatek jedna akra zaczyna tracić kolor. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

W dniu 17.03.2020 o 14:51, MichalCz napisał:

Czy z tego da się wyjść? Ewentualnie czy dobrze robię skracając czas świecenia i jak długo tak ma zostać

Skracanie świecenia nie da nic. Trzeba świecić normalnie tylko zmniejszyć moc lampy.  Żeby korale wróciły do kolorów i wzrostu potrzeba ze 3 tyg więc cierpliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki @mati21. Przed wczoraj założyłem na lampę plexi oklejoną folią matową żeby mocno rozpraszała światło. Mam wrażenie że ten Evergrow ma bardzo mocno skupiające światło co przełożyło się na popalenie korali. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z ledami to tak jest. Dla nas wygląda że jest ciemno to dajemy więcej a dla korali to już za dużo. Resztę pozostaje czekać aż wszystko wróci do normy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślisz że korale odbiją do stanu poprzedniego? Najbardziej mi szkoda tych tych montipor bo kupiłem je na próbę, zaczęły fajnie szybko rosnąć aż tu nagle taka klapa. Martwi mnie że dalej nie widać polipów. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacznij dozowac jod, gdzieś  wyparował :) jedna z przyczyn słabej  kondycji korali.

wg Icp to brak 0.01 to nic

Światło swoją  drogą, ale to nie tylko to, tak uważam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Beti płyn lugola to dobre rozwiązanie? Czy lepiej gotowca jakiegoś. Zostało mi jeszcze troszkę AF component C

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, MichalCz napisał:

@Beti płyn lugola to dobre rozwiązanie? Czy lepiej gotowca jakiegoś. Zostało mi jeszcze troszkę AF component C

Nigdy nie stosowalam plynu lugola ale wiem że też stosują, ja mam jod z af. 1kp na 100l ale pod kontrolą testów aby nie przesadzić,  można  szybko przelać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tu znowu pada pytanie. Jaki testy na jod skoro jest problem z dokładnością:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, MichalCz napisał:

I tu znowu pada pytanie. Jaki testy na jod skoro jest problem z dokładnością:D

Ja używam  Colombo, dają radę:)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Beti napisał:

Ja używam  Colombo, dają radę:)

Dzięki:czapkizgłów:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minuty temu, Beti napisał:

można  szybko przelać. 

Moża szybko przelać, lecz jod szybko się "ulatnia", więc ciężko jest przedawkować mocno.

Kropelkom na jod raczej nie można ufać.. Na każdym jednym forum znajdzie się takie info. 

Ja zakupiłem Z ATI 100ml jodu, wydajniejszy niż AF. na 500l dozuję 0.5ml dziennie daję. U mnie po xenii widać kiedy brakuje jodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
57 minut temu, elespero napisał:

 

Ja zakupiłem Z ATI 100ml jodu, wydajniejszy niż AF. na 500l dozuję 0.5ml dziennie daję. U mnie po xenii widać kiedy brakuje jodu.

1 ml to ok 15kropli. => 0,5ml =~ 7,5kropli.

jezeli AF zaleca 1 krople na 100l tj. 5 kropli na 500l a Ty lejesz 7,5 kropli na te 500l to z tą wydajnością ATI się nie zgadzam. wg instrukcji jod ATI jest mniej wydajny o 50%. to jest dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, Tester napisał:

https://reefhub.pl/jod-w-akwarium-morskim-lac-czy-nie-lac/

tu troche informacji na temat rodzaju jodu w akwarium

Temat z linka już kiedyś przeczytałem. Mimo wszystko dzięki @Tester.

Jednak w podsumowaniu jest napisane że zdania są podzielone. Do tego dochodzi brak wiarygodnego testu na jod, ICP sobie nawet podobno nie radzi.

Dlatego sam nie wiem czy lać czy nie. Co tydzień podmieniam 25L wody na świerzą. Może zmiana soli załatwi sprawę?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, niknik napisał:

1 ml to ok 15kropli. => 0,5ml =~ 7,5kropli.

jezeli AF zaleca 1 krople na 100l tj. 5 kropli na 500l a Ty lejesz 7,5 kropli na te 500l to z tą wydajnością ATI się nie zgadzam. wg instrukcji jod ATI jest mniej wydajny o 50%. to jest dużo.

Widzę po koralach że ta dawka jest dobra. I z AF musiałem lać więcej.

około 15 kropel to 1ml, czyli również może być to 10 lub 20 kropel. kwestaia sporna, jeśli masz I z AF to sprawdź, ciekaw jestem.

Pominąłeś bardzo ważną rzecz, cena tych preparatów. 100ml ATI to 60 zł a AF 50ml to 69 zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli jod z ATI jest mniej wydajny o 50% to znaczy że lać go trzeba więcej. Czyli cenowo wychodzi prawie tak samo jak AF.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Terms of Use.