FajnyRadziu Zgłoś Napisano 16 Maja 2020 Kiedy ostatnio wymieniałeś albo czyściłeś siporax? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 Zgłoś Napisano 16 Maja 2020 Nowy siporax 2 mce ma... W dużym przepływie jest dodatkowo napowietrzam go od dołu 6 kamieniami.. Jest czysty. Sporo ceramiki mam w sumpie - czystej. M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawellb Zgłoś Napisano 16 Maja 2020 Spróbuj z vsv. Zwiększ też dawki bakterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 Zgłoś Napisano 16 Maja 2020 Tak zacząłem z vsv od 1ml na 100l.Bakterie daje regularnie biodigest i af... Zobaczymy czy się uda... No3 zawsze było moja bolączka. M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 16 Maja 2020 A jakie masz PO4? Bo nie jedno akwa z dużym refugium ma tendencję do zerowania PO4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 Zgłoś Napisano 17 Maja 2020 (edytowane) .Po4 mialem w granicach 0.08 .Kilka dni temu odstawilem wodke na rzecz VSV i po4 idzie mi do góry... Na ta chwile VSV leje 2ml na 100l - zwiekszylem dawkowanie bakterii -zobaczymy czy to cos da Edytowane 17 Maja 2020 przez witek2000 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacgues Zgłoś Napisano 20 Maja 2020 @witek2000 Na Twoim miejscu zbudowałbym Algae Scrubber i zobaczył jak się sprawuje. To ile Ty masz ryb w takim systemie, że tyle sprzętu nie daje rady? Korale szybko rosną? Może parametry są nieodpowiednie, mało korali, które bądz co bądz też wyciągają NO3 i PO4 z wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 Zgłoś Napisano 21 Maja 2020 Mam głównie ryby 15 pokolcy i drobnica anthiasy, błazny, manadyny, babki, korali mało... Testuje teraz vsv po4 idzie już w dół, no3 tez powoli... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2020 Witam Jestem ciekaw czy testujecie glikol w swoich systemach i z jakim skutkiem? Pozdr M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2020 Nabyłem nawet ale nie miałem okazji bo nadal używam swoje vsv hmmm Jakoś boję się przejść póki działa co robię... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 Mi sie VSV konczy lada dzien i chcialem zaciagnac jezyka od osob ,ktore ta metode stosuja u siebie w baniakach... pozdr M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 No ja właśnie redukuję vsv w ilości którą podaję bo no3 i po4 zaczyna niebezpiecznie dołować. Nie potrafię powiedzieć czy vsv źle wpływa na korale więc nadal zastanawiam się nad słusznością eksperymentowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 (edytowane) A ja z kolei głowie się z problemem niskiego dążącego do zera po4 i wyższego no3. Wrzucę więcej mrożonki po4 lekko pójdzie w górę, ale z kolei no3 niespecjalnie chce iść w dół. Ja co prawda mam bardzo świeże akwarium. Ale znajomy z tym samym problemem walczy w dojrzałym zbiorniku i zastanawia się nad dodawaniem po4 dodatkowo do baniaka. Edytowane 8 Czerwca 2020 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 Nie zastanawiaj się tylko zacznij U mnie bez dozowania PO4 po 3 dniach mam 0 i NO3 zaczyna powoli rosnąć. Dozuje PO4 z pompy i problem z głowy, co ca 2-4 tygodnie sprawdzam czy coś się nie zmieniło w zbiorniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Ejdzej88 napisał: Nie zastanawiaj się tylko zacznij U mnie bez dozowania PO4 po 3 dniach mam 0 i NO3 zaczyna powoli rosnąć. Dozuje PO4 z pompy i problem z głowy, co ca 2-4 tygodnie sprawdzam czy coś się nie zmieniło w zbiorniku. W sumie zakupiłem na próbę coś na podbicie po4, bo wrzucanie kostki na 3 mikro rybki i tak daje mały efekt... Pompy jeszcze nie mam, ale ćwiczę regularność codziennie wieczorem zabawa strzykawkami Ile podbijasz po4 na dobę? I jakiego preparatu używasz? Edytowane 9 Czerwca 2020 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2020 P od ATI, u mnie leję 2,1ml na dobę, podawane w dwóch dawkach. O ile podbijam tym PO4, nie wiem, ale to dobrany poziom doświadczalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Blues Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2020 Ja stosuje Easy-life Fosfo daję 3 ml do 5 litrowej bańki z ro na dolewkę ta ilość z chodzi mi w około 6 dni fosforany nie wykrywalne salifert em ale odkąd zacząłem stosować to No3 spadło mi z 50 do 2 - 5 przedtem niczym nie mogłem ich zbić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2020 Blues -piszac "to" miales na mysli glikol ? Ile dawkowales go na 100 l /dziennie? pozdr M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niknik Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2020 (edytowane) Po dłuższym czasie z glikolem, mimo że działa fajnie widzę że część życia zle reaguje w czasie stosowania. Quadricolor i clavularia papaya zaczely się zwijać przy dawce 4ml/330l i w końcu się rozpuscily. goniopora przestała polipowac. Dunca, motipory, trachy, euphyllie, zoa, monastera, pavony, sarco, xenia, paraplatyphoa, pseudogorgonia nie zareagowały w żaden sposób negatywnie. Może to zbieg okoliczności z papaya quadri i goniopora ale powoli zaczynam wiązać to z glikolem. Tak więc ogólnie prewencyjnie nie polecam ew. Do bardzo ostrożnych testów. Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez niknik (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2020 W dniu 9.06.2020 o 09:06, Blues napisał: Ja stosuje Easy-life Fosfo daję 3 ml do 5 litrowej bańki z ro na dolewkę ta ilość z chodzi mi w około 6 dni fosforany nie wykrywalne salifert em ale odkąd zacząłem stosować to No3 spadło mi z 50 do 2 - 5 przedtem niczym nie mogłem ich zbić Przy jakiej objętości netto akwa? Ja mam 100l dolewki automatycznej jeszcze nie mam także od dzisiaj zaczynam z reki lać tylko nie wiem czy 1 ml który podniesie o 0,05 ppm czy polowe tej dawki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2020 Ja bym lał 0,2ml dziennie rozbite na dwie dawki. Po tygodniu zobacz czy coś się zmieniło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2020 (edytowane) 14 minut temu, Ejdzej88 napisał: Ja bym lał 0,2ml dziennie rozbite na dwie dawki. Po tygodniu zobacz czy coś się zmieniło Bez przesady w druga stronę nie mam czasu na bawienie się strzykawka 5x dziennie docelowo będzie pompa dozującą i wtedy będę tak ustawiał teraz zostaje raz dziennie. Zacznę od w miarę małej dawki i będę obserwował. Edytowane 10 Czerwca 2020 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ejdzej88 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2020 Stabilny poziom P04 to jedna z podstaw. Machnięcie na raz z poziomu bliskiego 0 do 0,05 to spora zmiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2020 eee chyba przesada, zwłaszcza, że dokładność Hanki to 0,03 więc i tak trudno to zweryfikować. Prawdopodobnie też na wynik bardzo wpływa pora i częstotliwość karmienia ryb i korali. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2020 (edytowane) 15 minut temu, Tester napisał: eee chyba przesada, zwłaszcza, że dokładność Hanki to 0,03 więc i tak trudno to zweryfikować. Prawdopodobnie też na wynik bardzo wpływa pora i częstotliwość karmienia ryb i korali. Dokładnie mam podobne podejście. Ale mogę zacząć od 0,5 ml żeby Ci co bardziej wrażliwi nie krzyczeli Pytanie jeszcze która Hankę masz na myśli bo ja przykładowo mam 736. Edytowane 10 Czerwca 2020 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach