Jump to content
Sign in to follow this  
kolalysy

problem z PH w akwa 6,14 !

Recommended Posts

Witam, mam taki problem. 

Akwarium 6 letnie, parametry na chwile obecną (sprzed kilku godzin)  KH 7, CA 380, Mg 1300, PH 7 ! ., ORP stabilne od dłuzszego czasu 397, temp 25, zasolenie 34.2

Problem mam od dwóch dni z drastycznie spadającym PH, wczoraj 7.5 dziś nawet poniżej 7 . Podłączyłem powietrze pod odpieniacz z zewnątrz ale dalej spada. Dosypałem kilka godzin temu sody oczyszczonej i ca aby podnieść te wartośći. I nic. 

Elektrodę ph mam nową Aqua trend na płynie testowym pokazywała dobrze. Wszystko działa przez Apexa. 

Jedyne co robiłem w ostatnim czasie (miesiąc) w akwa to sukcesywnie wywalałem piasek, oraz włożyłem ok 30 podstawek z cementu portlanddzkiego wymieszanego z piaskiem z akwarium (podstawki były wcześniej moczone).  Wczoraj też dwa duże kawałki skały (stanowiące ok 7% całej skały w akwa) oblałem wrzątkiem aby zabić jakieś dziadostwo na nich i skałę włożyłem od razu  z powrotem.  

Po koralach nie widzę aby coś się działo. Od miesiąca mam wysyp dino (nie cyjano bo chemi clean nie zadziałał). 

Skała w akwa nie jest jakaś stara, kilka lat temu wymieniałem (jakieś 1,5 roku). 

Jakieś pomysły ? Teraz mi pokazuje 6,12 PH.  Jakieś wiariactwo. 

Edited by kolalysy (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butli z CO2 nie ma obok akwarium ?

Tak drastyczny spadek pH widziałem raz, gdy źle został podłączony reaktor Ca.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, kolalysy napisał:

ek z cementu portlanddzkiego wymieszanego z piaskiem z akwarium (podstawki były wcześniej moczone).  Wczoraj też dwa duże kawałki skały (stanowiące ok 7% całej skały w akwa) oblałem wrzątkiem aby zabić jakieś dziadostwo na nich i skałę włożyłem od razu  z powrotem.

Ja bym obstawiał, że teraz w tej skale wszystko gnije i stąd spadek ph. A soda oczyszczona (NaHCO3) podbija kH, ale ph nie zmienia, a wręcz minimalnie je obniża. Do podbicia doraźnego ph to raczej Na2CO3 (soda kalcynowana), Ca(OH)2 (kalkwaser) lub skrajnie NaOH (soda kaustyczna). Ale tu bym raczej stawiał na tę skałę uśmierconą. Albo wyciągnij to całkiem i "wyzeruj" w wybielaczu czy perhydrolu (może też być roztwór NaOH właśnie) jak należy, albo napowietrzaj akwarium solidnie, daj bakterii i czekaj aż syf sam zejdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wyciągnij to, co ostatnio powkładałeś i zobacz co się dzieje. Jeśli pH jest poniżej 7 to powinieneś widzieć po koralach chwila moment.


Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Oświetlenie:  Pacific Sun Althea 8x54W. Oświetlenie refugium Halogen LED 4x10W.

Sól Brightwell Aquatics Neomarine, dodatki AF. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Halichoeres Chrysus, Zebrasoma flavescens, Acanthurus pyrofeus, 2 x Lysmata amboinensis, L. debelius, Neopetrolisthes oshimai, Hymenocera elegans, setki  slimaków turbo, columbelle, stomatelle, 2x tectus, strombus luhanus... i garść nassariusów. Oraz kilka kg kiełży, równonogów, mysis i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok , przy czym tę skałe oblałem tak na dosłownie 1 minute, zgniła by też w srodku przez tak krótki czas ? oblałem tylko nie które jej miejsca, nawet zoasu i grzybki gdzieniegdzie przeżyły. PO koralach nic na razie nie widzę żadnych objawów, pokazuje mi teraz 6.27

 

Mam butle z co2 ale reaktor jest podłączona prawidłowo , działa tak od kilku lat. 

 

 

Edited by kolalysy (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minut temu, katani napisał:

Jeśli pH jest poniżej 7 to powinieneś widzieć po koralach chwila moment.

Dokładnie, przy pH 6, po kilku minutach korale miękkie się zamykały, twarde dostały ślinotoku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elektroda na pewno nie jest walnięta? Takie pH trzyma się w reaktorze wapnia, gdzie rozpuszcza się grys koralowy. Przy takim pH do rana nie będzie korali.

Te podstawki betonowe kiedy dałeś?


Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + ceramika+refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Oświetlenie:  Pacific Sun Althea 8x54W. Oświetlenie refugium Halogen LED 4x10W.

Sól Brightwell Aquatics Neomarine, dodatki AF. 50kg suchej skały Marco Rock's, 12kg piasku aragonit KZ.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Halichoeres Chrysus, Zebrasoma flavescens, Acanthurus pyrofeus, 2 x Lysmata amboinensis, L. debelius, Neopetrolisthes oshimai, Hymenocera elegans, setki  slimaków turbo, columbelle, stomatelle, 2x tectus, strombus luhanus... i garść nassariusów. Oraz kilka kg kiełży, równonogów, mysis i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok włożyłem tym razem do płynu 10PH, zobaczymy zaraz (poprzednio przy płynie 6,86 pokazywała 6.83 ), po jakim czasie powinno pokazać praidłowy odczyt ?

 

OK coś jest nie tak, w płynie ph10 pokazywała mi 8,53, skalibrowałem, w akwa teraz pokazuje 5,68.  Nie wiem tylko czy to elektroda jest walnięta czy też moze byc tak, ze walnięta jest centralka to odczytująca (tj. Apex)

 

Edited by kolalysy (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ewidentnie walnięta sonda albo Apex, przydałby się zapasowy miernik ph - nawet taki za 30zl z allegro.

Po koralach już byś dawno widział, gdyby takie pH było faktycznie ;)

Edited by Felix (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK Koledzy, troche sie wyjaśniło. Przy elektrodzie PH w akwarium miałem przedłużacz, którego odpięcie spowodowało wzrost odczytu na  ponad 7,54 i rośnie . Przyzyną był  walnięty przedłużacz elektrody. 

 

 

 

Edited by kolalysy (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmierz sobie wodę kranówkę. Daj znać ile pokazuje. Jeśli zejdzie ponizej 7 to już powinieneś poczuć odczyn kwaśny. Przy 5 to już nie trzeba wody z ogórków pić na zapitkę. Też stawiam na walniętą/rozkalibrowaną sondę. Gdzieś tu na forum przewijał się temat z problemem kalibracji sond przy apexie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ciąg dalszy, rano patrzę a odczyt PH spadł do 1.8 w akwa.  

 

Wyjałem elektrodę z akwa, i zmierzyłem odczyn wody z akwarium ale w kubku do którego nalałem wody z akwa. Odczyt 8,04.

Wniosek na chwilę obecną, że elektroda wariuje w akwa, bo odczyty poza akwa wyglądają na prawidłowe (jakieś zakłócenia z prądami ?) 

Znalazłem grzałkę która miałą przebicie tak że czułem na palcach - wywaliłem ją. Niestety odczyt w akwa 1.3. 

 

Jakieś pomysły ?

 

Zobaczymy co to da. 

Edited by kolalysy (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, kolalysy napisał:

Elektrodę ph mam nową Aqua trend na płynie testowym pokazywała dobrze

Też ta elektroda mi wariowała, tyle że w reaktorze. I też w tą stronę przekłamywała wyniki. Kupiłem u Twistmana elektrodę hydrometu i jest OK. Ona ma 2 m przewodu, więc przedłużacza nie trzeba stosować.

Na 100% większość Twoich problemów z pH to elektroda (minimalnie mogło spaść przez skałę czy dodatki).


125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, lampa DIY Hybryda- 4x led "maxpect morski" + 4 x t5 54W, bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK tylko zastanawiam się, czy elektroda jest walnięta,  czy mam jakieś prądy w akwa które zakłócają pracę elektrody głównej. Z drugiej strony moja elektroda w reaktorze (Apexowa) wydaje się że pokazuje ok i tak nie wariuje. 

Jeżeli jak piszesz elektroda Aqua trend do d.. to mogę probować reklamować, ale potem będzie zabawa w udowadnianie itp itd. 

 

Jeszcze popróbuję poodłączać urządzenia w akwa moze które daje jakieś dziwne prądy które by to zakłócały (nie znam się na tym). 

 

Poddaje się, wyłączyłem cały prąd w akwa, dalej odczyt 1.4 ph, chyba coś z tą elektrodą jest.  Włożyłem elektrodę do drugiego akwarium (niezależnego) to samo. Czyli elektroda do bani.  Chyba rzeczywiście trzeba spróbować tego Hydrometu (cena  troche zabije no ale jak ma posłużyć dłużej i lepiej może warto). 

Edited by kolalysy (see edit history)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tymi sadami z Lodzi to loteria -ale jak masz gwarancje to reklamuj...Ja mialem dwie te sondy i pierwsza sie skonczyla po 4-5 mcach (zachowanie zblizone do twojego...).

Sondy Hydrometu sa duzo lepsze...ja od nastu lat testuje roznych producentow i o dziwo najdluzej dziala mi (a mialem GHLa, Hydromet i Aquatrend) - sonda WEIPRO ;) Mam ja podnad   7 lat i dziala IDELANIE....

 

pozdr

M.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obecne WEIPRO to zwykłe chińczyki - odesłałem bo nawet nie dała się skalibrować (reagowała na rękę), ale kojarzę Kolegę od któego kilka lat temu brałem korale, miał właśnie pomiar pH przez urządzenie tej firmy realizowane, więc może to tylko "znak czasów"...


125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, lampa DIY Hybryda- 4x led "maxpect morski" + 4 x t5 54W, bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Share this post


Link to post
Share on other sites

kupiłem sonde hydromet, pokazuje ok ale nie mam płynu kalibracyjnego. Rozumiem, że do akwa kalibruje na ph7 i ph 9 , a do reaktora ph 4 i ph 7  (w  apexie mam trzy wartości referencyjn tj. 4, 7, 9)

A propo sond, sondę oryginalną apexa  mam juz 3 lata w reaktorze. 

PH mierzone w akwa Salifertem 8.3 (wiec chyba nie jest źle). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak, morska wodę najlepiej na płynie 7 i 9 a reaktor 4 i 7.

8.3 to bdb wynik jak na prawie wieczór :)

Daj znać z ciekawości ile masz przed zapaleniem lamp rano?

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdzę ile mam rano, wczoraj podłączyłem zewn powietrze do odpieniacza więc może to podniosło. 

co jeszcze ciekawe, wczytałem w instrukcji do tej sondy nie tylko o tym, ze można uzupełniac w niej płyn ale takze o procesie czyszczenia z osadów, sugeruje to że taka sonda posłuży kilka lat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

Wchodząc do serwisu Nano-Reef, zgadzasz się na warunki Terms of Use.