Zebrasoma Albino Zgłoś Napisano 29 Października 2020 Potrafił by ktoś polecić jakiś najcichszy falownik jaki zna z doświadczenia? Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MecenasSlonejWody Zgłoś Napisano 29 Października 2020 Przerabiałem: jvp, jebao, tunze. Tunze bezgłośne. Czy to duże. Czy to małe. Są naprawdę ciche. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateusz140 Zgłoś Napisano 29 Października 2020 Wg mnie Gyre a napewno kiedy chodzą gdzieś na 50% Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 29 Października 2020 Przyzwoitą kulturą pracy charakteryzują się również Nero5. Mam dwie - jedna jest bardzo cicha - nawet na maksymalnym ustawieniu. Druga jest głośniejsza, ale ciągle cichsza niż typowe jebalki. Myślę też że nie ma sprzętu który byłby idealnie cichy. Zawsze gdy są elementy mechaniczne i silniki to minimalny szum będzie. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
9866666 Zgłoś Napisano 29 Października 2020 Ja bym nie ufał Gyre - jak tam wejdzie traktor to obija się i chodzi to jak traktor. Ja przerabiałem Koralie (małe), Jebao oraz Tunze. Z własnego doświadczenia wiem że: te małe koralie były bezgłośne - takich używałem. Nie wiem jak z większymi Jebao słychać, serie SLW mają też tak że jak wpadnie ślimak to jak traktor. SOW serie mniej słychać ale zawsze Tunze czasami też potrafi wpaść w rezonans. A przynajmniej ten plastik, sam wirnik jest dosćć cichy Ogólnie jeśli chcesz mieć bardzo cicho to polecam większą pompę i skręcić jej moc na kontrolerze - to zawsze działa Cytuj Było 30l >> 112l + 45l >> 375l >> 490l >> Jest 637l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 29 Października 2020 jakiej wielkości masz zbiornik, bo to nie obojętne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 29 Października 2020 1 godzinę temu, Zebrasoma Albino napisał: Potrafił by ktoś polecić jakiś najcichszy falownik jaki zna z doświadczenia? Z góry dziękuję. Wszystko wychodzi w praniu, ja nie narzekam na maxpecta gyre, Kumpel zmienia takie na vortecha - właśnie z uwagi na hałas. Musisz sam sprawdzić. Fakt że drugi Kumpel, bardzo wrażliwy na hałas miał właśnie gyre - jako bezgłośną. Myślę że jeśli kupisz model większy maxpecta niż potrzebujesz i ustawisz na mniejszą moc, będzie niesłyszalna - takie przypuszczenie oparte na własnym doświadczeniu Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zebrasoma Albino Zgłoś Napisano 29 Października 2020 11 minut temu, Reefbos napisał: jakiej wielkości masz zbiornik, bo to nie obojętne? zbiornik ma 74l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MecenasSlonejWody Zgłoś Napisano 29 Października 2020 28 minut temu, Zebrasoma Albino napisał: zbiornik ma 74l 6020 lub 6040 i będziesz miał bezgłośny sprzęt. Zobacz, że te pompy są na gumkach do magnesu. Bajka sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam007 Zgłoś Napisano 29 Października 2020 Mam Tunze 6015 i 6025 są bezgłośne i bezawaryjne (odpukać). Jebao rw-8 była słyszalna ale po 2 latach padła. Od pół roku mam slw-20 jest bezgłośna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felix Zgłoś Napisano 29 Października 2020 2 godziny temu, MecenasSlonejWody napisał: 6020 lub 6040 i będziesz miał bezgłośny sprzęt. Zobacz, że te pompy są na gumkach do magnesu. Bajka sprawa. Mam dwie 6020 w 90L i potwierdzam bezgłośnie działanie, właściwie to wszystkie pozostałe elementy akwarium są głośniejsze od tych cyrkulatorow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 29 Października 2020 mam rw 15 i rw 8 cztery lata coś tam słychac ale są spoko chodza na 70 % mocy. niedawno dokupilem slw30 z wi fi jest niesamowicie bezgłosna , tylko ze daje szeroki strumień lecz krótki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 30 Października 2020 Widać, że różnie bywa. Miałem kilka pomp Tunze. Żadna nie była cicha. Mam 2 Jebao SLW-10M. Jedna jest cicha, druga nie. Tą cichą coś tylko czasami napada i zaczyna okresowo postukiwać. Mam również ReefWave25. Przy pracy ze stałą prędkością, mniej więcej do połowy mocy, można ją uznać za niesłyszalną. Tak samo przy pracy ze zmienną prędkością, ale tylko do trzeciego stopnia mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomPi Zgłoś Napisano 31 Października 2020 Ja mam 2 pompy jebao. Jedna seria rw8 jest cicha, ale słyszalna. Druga sow8 i ta jest idealne, prawie jej nie słychać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dream3r Zgłoś Napisano 1 Listopada 2020 Miałem u siebie: Gyre 330, była minimalnie słyszalna w zależności od trybu pracy. Dodatkowo po czyszczeniu przez jakiś czas chodziła nieco głośniej. Tunze 6045, praktycznie niesłyszalna Jebao SLW-20 (taki klon Nero5): jak wyżej, praktycznie jej nie słychać. Wadą Tunze, jak dla mnie jest spory rozmiar (w porównaniu np. z SLW-20). Przy tak małym zbiorniku jak twój skłaniałbym się do SLW-10/SWW-20. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach