Khermorh Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 Witam, czy solanka po 24 h od przygotowania może być mętna. Wygląda jak świeżo po zasoleniu, biaława. Można jej użyć czy do wylania? Cytuj http://Pierwsza solniczka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MecenasSlonejWody Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 Dziwne. Jaka to solanka? Ja bym wylał jednak bo mimo wszystko zawsze docelowo solanka była przejrzysta - jedne świetnie się rozpuszczały (w oka mgnieniu), a drugie jednak dłużej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 Wytracenie Ca czy coś w tym stylu ... Jeśli woda nie była podgrzewana zdaje się może tak być.Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Khermorh Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 Wylane, nie ma co ryzykować, 160 litrów poszło.......... Wcześniej robiłem z tego samego wiadra i było OK. Cytuj http://Pierwsza solniczka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 35 minut temu, Khermorh napisał: Wylane, nie ma co ryzykować, 160 litrów poszło.......... Wcześniej robiłem z tego samego wiadra i było OK. Jaka to była sól? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 14 Listopada 2020 Przemieszaj sól z wiadra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Listopada 2020 W dniu 14.11.2020 o 13:55, Khermorh napisał: Witam, czy solanka po 24 h od przygotowania może być mętna. Wygląda jak świeżo po zasoleniu, biaława. Można jej użyć czy do wylania? Jaka sól? Red sea miesza się od 0,5 do 2h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 16 Listopada 2020 dolej do solanki mocno gazowanej wody mineralnej Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Khermorh Zgłoś Napisano 16 Listopada 2020 W dniu 14.11.2020 o 14:04, J@cekWro napisał: Wytracenie Ca czy coś w tym stylu ... Jeśli woda nie była podgrzewana zdaje się może tak być. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka J@cekWro miał chyba rację co do temperatury, w ciepłej (około 18 C) RO, sól z tego samego wiadra po 15 min woda klarowna. Cytuj http://Pierwsza solniczka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Listopada 2020 Godzinę temu, Khermorh napisał: J@cekWro miał chyba rację co do temperatury, w ciepłej (około 18 C) RO, sól z tego samego wiadra po 15 min woda klarowna. Czyli że źle przygotowujesz solankę najpierw ogrzej do temp 24-25 a dopiero mieszaj i po pół godzinie już możesz wlewać do akwarium. Przy Redsea dodatkowo nie wolno za długo mieszać maks 2h. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felix Zgłoś Napisano 16 Listopada 2020 3 godziny temu, =Fresz= napisał: Przy Redsea dodatkowo nie wolno za długo mieszać maks 2h. a skąd takie info? Moja Red Sea miesza się 24h. Co prawda już po 20 minutach woda jest kryształ ale i tak zostawiam na 24h mieszania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 16 Listopada 2020 Tak to w Red Sea rzeczywiście jest napisane. Woda RO 20 stopni, mieszać 0,5-2h nie dłużej niż 4h.Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Słony leszcz Zgłoś Napisano 16 Listopada 2020 42 minuty temu, Felix napisał: a skąd takie info? Moja Red Sea miesza się 24h. Co prawda już po 20 minutach woda jest kryształ ale i tak zostawiam na 24h mieszania... Z praktyki i instrukcji producenta . U mnie bańka na solankę zaszła brązowym osadem, jak robiłem dzień wcześniej. Teraz lecę na szybko, woda, sól, 15-30 minut i do akwa, i jest wszystko cacy. Co ma mi się jakieś dobro wytrącać w bańce. Oczywiście mowa o redsea. A, temperatura wody "pokojowa", bo zapas rodi stoi w szafie w przedpokoju. 2 minuty temu, J@cekWro napisał: Tak to w Red Sea rzeczywiście jest napisane. Woda RO 20 stopni, mieszać 0,5-2h nie dłużej niż 4h. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka O właśnie. Redsea rozpuszcza się idealnie i momentalnie, więc to musiała być kwestia temperatury. Cytuj http://nano-reef.pl/forums/topic/102607-to-jeszcze-będzie-ładna-kosteczka/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felix Zgłoś Napisano 16 Listopada 2020 (edytowane) 18 godzin temu, J@cekWro napisał: Tak to w Red Sea rzeczywiście jest napisane. Woda RO 20 stopni, mieszać 0,5-2h nie dłużej niż 4h. Opierałem się na tym teście, który kiedyś oglądałem: https://www.bulkreefsupply.com/how-long-does-it-take-to-mix-saltwater U mnie wiadro po mieszaniu 24h ma czyste ścianki. Teraz patrze na instrukcje z wiaderka i jest, żeby mieszać dopóki się nie rozpuści, a pH będzie stabilne na 8.2-8.5, ale nie ma nic o czasie. (Na stronie producenta jest info o czasie 4h ale nie ma go na ich wiaderku) Przy następnej podmianie wody sprawdzę pH po 3h mieszania i potem po 24h Edytowane 17 Listopada 2020 przez Felix (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FajnyRadziu Zgłoś Napisano 16 Listopada 2020 Red sea pro, mieszana kilka minut i do odstania aby temp pokojową złapała. Potem zabełtana jeszcze raz i kryształ hmmm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach