Nosaczpospolity Report post Posted December 18, 2020 Witam, przy NO3=10 mogę wpuścić kraby i ślimaki? W sklepie powiedzieli mi, że NO3 musi być 0. Akwarium ma miesiąc, ryby są, a na piasku osadza się już brązowy osad. Quote Share this post Link to post Share on other sites
montymick Report post Posted December 18, 2020 Śmiało. Ważne aby nie było NO2 i amoniaku. Quote Solarium V3 Share this post Link to post Share on other sites
Piotr1 Report post Posted December 18, 2020 Zmień sklep. No3 nie może być zerowe. Quote 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Share this post Link to post Share on other sites
Nosaczpospolity Report post Posted December 18, 2020 Godzinę temu, Piotr1 napisał: Zmień sklep. No3 nie może być zerowe. Sklep jest bardzo dobry, myślę że akurat trafiłem na pracownika który ma większe pojęcie o roślinnym niż Morskim. kiedy mogę wpuścić krewetkę czyszcząca? Quote Share this post Link to post Share on other sites
norbi2222 Report post Posted December 18, 2020 1 godzinę temu, Piotr1 napisał: Zmień sklep. No3 nie może być zerowe. A z jakiego powodu uważasz, że nie może być "0"? Quote Pozdrawiam, Norbert Share this post Link to post Share on other sites
Piotr1 Report post Posted December 19, 2020 Tu jest to ładnie opisane https://www.saltwateraquarium.com/news/understanding-nitrate-no3-supplementation-for-corals/ Quote 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Share this post Link to post Share on other sites
norbi2222 Report post Posted December 19, 2020 (edited) 57 minut temu, Piotr1 napisał: Tu jest to ładnie opisane https://www.saltwateraquarium.com/news/understanding-nitrate-no3-supplementation-for-corals/ Piotrek, dobrze, że moje koralowce nie przeczytały tej reklamy, bo bym musiał kolejną buteleczkę kupić... Pewnie jakbym nie kupił to by zbielały. Edited December 19, 2020 by norbi2222 (see edit history) Quote Pozdrawiam, Norbert Share this post Link to post Share on other sites
Felix Report post Posted December 19, 2020 ja u siebie też dodaje no3, jako że ryb nie mam i brakuje organiki. Z naszego podwórka polecam azotany od Colombo - bardzo wydajne. Gdy miałem organikę na 0 korale (LPS/miękkie) żyły ale bez rewelacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr1 Report post Posted December 19, 2020 2 godziny temu, norbi2222 napisał: Piotrek, dobrze, że moje koralowce nie przeczytały tej reklamy, bo bym musiał kolejną buteleczkę kupić... Pewnie jakbym nie kupił to by zbielały. Przecież nikt Ci nie każe tego lać. Chodzi o zasadę. Możesz kupić za grosze azotan sodu lub azotan potasu i będziesz miał po taniości. Quote 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Share this post Link to post Share on other sites
norbi2222 Report post Posted December 19, 2020 51 minut temu, Piotr1 napisał: Przecież nikt Ci nie każe tego lać. Chodzi o zasadę. Możesz kupić za grosze azotan sodu lub azotan potasu i będziesz miał po taniości. Piotrek, nie pisałem tego w tym sensie. To był sarkazm do źródła informacji, które podałeś. Jeżeli koralowce mają dostęp do organicznego azotu, a jak są ryby i rozwinięta biologia plus żarcie to mają, i nie ma potrzeby lania azotanów. Ponadto jak testy nawet wskazują zero to zera nie ma. Stąd nie widzę zasadności podbijania NO3. I nie piszę tylko o acroporach, ale również o LPS-ach, które ma w zbiorniku przy "zerowych" nutrientach, znaczy się niewykrywalnych przez domowe testy. Quote Pozdrawiam, Norbert Share this post Link to post Share on other sites
Piotr1 Report post Posted December 20, 2020 16 godzin temu, norbi2222 napisał: Piotrek, nie pisałem tego w tym sensie. To był sarkazm do źródła informacji, które podałeś. Jeżeli koralowce mają dostęp do organicznego azotu, a jak są ryby i rozwinięta biologia plus żarcie to mają, i nie ma potrzeby lania azotanów. Ponadto jak testy nawet wskazują zero to zera nie ma. Stąd nie widzę zasadności podbijania NO3. I nie piszę tylko o acroporach, ale również o LPS-ach, które ma w zbiorniku przy "zerowych" nutrientach, znaczy się niewykrywalnych przez domowe testy. Masz rację ale to jest głodzenie korali. Ja tam wolę mieć No3 w zakresie 10-30 i widzę, że wszystko lepiej wygląda. Quote 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Share this post Link to post Share on other sites
klossowski Report post Posted December 23, 2020 W dniu 19.12.2020 o 19:04, norbi2222 napisał: I nie piszę tylko o acroporach, ale również o LPS-ach, które ma w zbiorniku przy "zerowych" nutrientach, znaczy się niewykrywalnych przez domowe testy. A masz może goniopory? Słyszałem, że one potrzebują sporo azotanów, ale nie wiem, czy to nie jakiś kolejny mit. Quote Share this post Link to post Share on other sites
FajnyRadziu Report post Posted December 23, 2020 17 minut temu, klossowski napisał: A masz może goniopory? Słyszałem, że one potrzebują sporo azotanów, ale nie wiem, czy to nie jakiś kolejny mit. Jo, ha no3 wiecznie bliskie 0 i moja goniopora w miejscu stoi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomko Report post Posted December 23, 2020 (edited) 21 minut temu, klossowski napisał: A masz może goniopory? Słyszałem, że one potrzebują sporo azotanów, ale nie wiem, czy to nie jakiś kolejny mit. Chyba zależy od gatunku Ja mam azotany 2-5, djobutensis fioletowa chce wybuchnąć taka nadęta, czerwona całkiem nieźle się ma a zielone padły mi z 3 a 2 wegetują. Chyba bardziej od innych "lokalnych" warunków zależy. Pozdr., tomko Edited December 23, 2020 by tomko (see edit history) Quote Nowe 400L Share this post Link to post Share on other sites
FajnyRadziu Report post Posted December 23, 2020 Możliwe. Moja nowa alveropora jest napompowana jak balon. Quote Share this post Link to post Share on other sites
klossowski Report post Posted December 23, 2020 43 minuty temu, tomko napisał: a zielone padły mi z 3 a 2 wegetują. A u mnie zielona rosła jak dzika przy azotanach 2-5. Teraz mam koło 20 i też rośnie Quote Share this post Link to post Share on other sites
norbi2222 Report post Posted December 23, 2020 Godzinę temu, klossowski napisał: A masz może goniopory? Słyszałem, że one potrzebują sporo azotanów, ale nie wiem, czy to nie jakiś kolejny mit. Tak, mam - czerwoną, niebieską i fioletową. Wszystkie napompowane. Pewnie dlatego sobie radzą bo nie mam odpieniacza i w wodzie jest sporo biomasy (zeovit). Dodatkowo karmię dopyszcznie raz w tygodniu, a jak mi się nie chce to nawet co dwa tygodnie. Quote Pozdrawiam, Norbert Share this post Link to post Share on other sites
tomko Report post Posted December 23, 2020 13 minut temu, klossowski napisał: A u mnie zielona rosła jak dzika przy azotanach 2-5. Teraz mam koło 20 i też rośnie Czyli światło, cyrkulacja i inne parametry wody mają znaczenie, azotany chyba nie za bardzo. Quote Nowe 400L Share this post Link to post Share on other sites
klossowski Report post Posted December 23, 2020 15 minut temu, tomko napisał: Czyli światło, cyrkulacja i inne parametry wody mają znaczenie, azotany chyba nie za bardzo. Według mnie spore znaczenie może mieć też to, czy szczepka jest prosto z oceanu, czy któreś tam pokolenie w baniaku. Kiedyś goniopory były uważane za korale nie do utrzymania, a teraz rosną jak widać w bardzo różnych warunkach. Część się chyba przystosowała, a część pada i już. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tomko Report post Posted December 23, 2020 (edited) 36 minut temu, klossowski napisał: Według mnie spore znaczenie może mieć też to, czy szczepka jest prosto z oceanu, czy któreś tam pokolenie w baniaku. Kiedyś goniopory były uważane za korale nie do utrzymania, a teraz rosną jak widać w bardzo różnych warunkach. Część się chyba przystosowała, a część pada i już. Może i tak. Duże zielone, te co mi padły, były jakby odłupane na dużej skałce - czyli raczej z oceanu. Te, które się mają dobrze, powstały w hodowli bo przyjechały z JM i tak też były opisane. Edited December 23, 2020 by tomko (see edit history) Quote Nowe 400L Share this post Link to post Share on other sites