Marecki Marek Report post Posted August 28, 2021 Dzień 53 Zasolenie 1.025 No3 - 2.5 salifert Po4 - 0,092 hanka Kh - 7,5 salifert Ca - 350 salifert Mg - 1410 salifert W baniaku już są 3 euphilie i 1 patyk (nie wiem co to. Dostałem, włożyłem na próbę i chyba nic mu nie jest? 3 antiasy, hepatus, 2 błazny, naso lituratus, i babki. 2 kraby, 2 ślimaki i 3 krewetki czyszczące. Okrzemki powoli zaczynają odpuszczać Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maniekkkkk Report post Posted August 28, 2021 Wygląda jak Seriatopora caliendrum. Quote Share this post Link to post Share on other sites
owler Report post Posted August 29, 2021 Jaką masz ostatecznie cyrkulacje? Quote 3) Zbiornik 120x80x73h -700L - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L 2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016 1) Początek słonego - Akwa 190L start 24.08.2011 Share this post Link to post Share on other sites
Marecki Marek Report post Posted August 29, 2021 2 minuty temu, owler napisał: Jaką masz ostatecznie cyrkulacje? Jeżeli chodzi o cyrkulacje to bez zmian. Mam 2x SOW-15 i obieg DCP 10000. Póki co nie zauważyłem zeby się gdzieś odkładał syf. Ryb jest mało i nie są duże wiec póki co tyle starczy. Obserwuje i jak bedzie potrzeba to napewno coś dołożę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
owler Report post Posted August 29, 2021 4 minuty temu, Marecki Marek napisał: Obserwuje i jak bedzie potrzeba to napewno coś dołożę. Dokładnie, fajne są też jebao SOW 16 maja szerszy wylot niż 15-stka. Ja po roku do sow15 i sow16 dołożyłem trzeci cyrkulator (sow16). Obieg wody to ważna sprawa wydaje mi się że wcześniej nie do końca tego pilnowałem jak trzeba. Quote 3) Zbiornik 120x80x73h -700L - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L 2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016 1) Początek słonego - Akwa 190L start 24.08.2011 Share this post Link to post Share on other sites
Marecki Marek Report post Posted September 14, 2021 (edited) Dzień 70 Okrzemki jednak nie ustępują Myślę czy do 2 sow15 po bokach nie dołożyć 2 sow8 na tylną szybe. Edited September 14, 2021 by Marecki Marek (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Beti Report post Posted September 14, 2021 Robiłeś może icp wody Ro Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marecki Marek Report post Posted September 14, 2021 46 minut temu, Beti napisał: Robiłeś może icp wody Ro Nie robiłem. Myslisz ze tu moze być problem ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Beti Report post Posted September 14, 2021 37 minut temu, Marecki Marek napisał: Nie robiłem. Myslisz ze tu moze być problem ? Zrób, możesz mieć w wodzie dużo krzemianu lub innych pierwiastków które źle wpływają. Ja robiłam raz na początku dla sprawdzenia Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marecki Marek Report post Posted September 21, 2021 (edited) Pierwsze ICP AKWARIUM Woda RO Edited September 21, 2021 by Marecki Marek (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Steron Report post Posted September 21, 2021 Dziwne w wodzie z akwarium masz niskie Fe a w R.O wyższe niż w akwarium. Skąd taki Sód w osmozie? Krzemiany w normie, a w R.O zerowe. Zwykłe dojrzewanie. Jaki masz wynik na TDS? Quote Akwarium: 540l(150x60x60). Obieg: Aqua Nova 9000 (biopellets), + Aqua Nowa 3000( lampa uv 36W). Cyrkulacja: 2x Jebao SOW -15, SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Share this post Link to post Share on other sites
Marecki Marek Report post Posted September 21, 2021 (edited) 41 minut temu, Steron napisał: Dziwne w wodzie z akwarium masz niskie Fe a w R.O wyższe niż w akwarium. Skąd taki Sód w osmozie? Krzemiany w normie, a w R.O zerowe. Zwykłe dojrzewanie. Sód domyślam się dlaczego taki wyszedł. Do ro mam takie samo wiadro co do aklimatyzacji ryb wiec bardzo możliwe że poprostu pomyliłem zrobiłem ro do niedoczyszczonego wiadra z solanki. Fe tez mnie zdziwiło dlaczego w ro jest wyższe niż w akwarium. 41 minut temu, Steron napisał: Jaki masz wynik na TDS Ma TDS mam 00-001 ale zawsze do pomiaru z wężyka leje do czystego kubeczka. W dolewce juz jest dużo więcej ale jak ro postoi to juz mam wiecej Źle zrobiłem że wode ro do badań nie nalałem prosto z wężyka tylko z dolewki. Bede wiedział następnym razem Edited September 21, 2021 by Marecki Marek (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marecki Marek Report post Posted October 5, 2021 (edited) No3 - 5 Po4 - 0.015 Lampa 2x maxpect rsx r5 200 Glony odpuszczają, korali powoli przybywa, choć jeszcze daleka droga do pełnego obsadzenia. Edited October 5, 2021 by Marecki Marek (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
grzegorz77 Report post Posted October 5, 2021 No proszę nareszcie człowiek z moich okolic .Zawsze będzie się z kimś szczepkami powymieniać.Gratuluje baniaka,mnie by żona z domu pogoniła jak bym taką "wannę" zamontował . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marecki Marek Report post Posted October 12, 2021 W dniu 5.10.2021 o 14:01, grzegorz77 napisał: No proszę nareszcie człowiek z moich okolic .Zawsze będzie się z kimś szczepkami powymieniać.Gratuluje baniaka,mnie by żona z domu pogoniła jak bym taką "wannę" zamontował . Ooo witam kolegę Dobrze wiedzieć że jest ktoś z tą samą "chorobą" w okolicy. Z żoną poszliśmy na kompromis. Ja zgodziłem się na dodatkową łazienkę, ona a akwarium poki co jeszcze nie mam czym się wymieniać ale w przyszłości bardzo chętnie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marecki Marek Report post Posted October 12, 2021 Postanowiłem zmienić pompe obiegowa. Jebao dcp 10000 pracowała bardzo nierówno przez co zmieniał się poziom wody w kominie i albo chlupało albo przelewało rewizja. Musiałem. Po 2 -3 razy dziennie przestawiać. Próbowałem ją przegonić na 100% przez 2 tygodnie i 2 dni było spokoju po czym znowu zaczęła falować. Postanowiłem zmienić na Maxspect Jump MJ-DC10K. Z tego co wyczytałem to te maxspecty pracują równo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Steron Report post Posted October 12, 2021 (edited) Możesz spróbować jeszcze zrobić sobie takie pseudo-durso jak mam u siebie. U mnie pomogło jak pompa zaczęła z czasem wariować. Na razie mam spokój. Jest cisza. 9 strona w moim temacie. Edited October 12, 2021 by Steron (see edit history) Quote Akwarium: 540l(150x60x60). Obieg: Aqua Nova 9000 (biopellets), + Aqua Nowa 3000( lampa uv 36W). Cyrkulacja: 2x Jebao SOW -15, SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Share this post Link to post Share on other sites
Marecki Marek Report post Posted October 12, 2021 11 minut temu, Steron napisał: Możesz spróbować jeszcze zrobić sobie takie pseudo-durso jak mam u siebie. U mnie pomogło jak pompa zaczęła z czasem wariować. Na razie mam spokój. Jest cisza. 9 strona w moim temacie. U mnie raczej to nie zadziała bo woda potrafi opaść do połowy komina. Widocznie trafiła mi się jakaś wdliwa pompa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marecki Marek Report post Posted October 21, 2021 (edited) Szybkie pytanie. Przy klejeniu korala, dociskając go do skały troche go uszkodziłem. Czy to białe miejsce z czasem zarośnie czy już tak zostanie ? Nie mam doświadczenia z twardymi. Edited October 21, 2021 by Marecki Marek (see edit history) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Beti Report post Posted October 21, 2021 Spokojnie, kwestia czasu i nie będzie śladu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marecki Marek Report post Posted November 3, 2021 Panowie i Panie! Potrzebuje pomocy. Po dołożeniu światła jak juz zaczęły odchodzić okrzemki to moj mały łobuz postanowił pobawić się sterownikiem od pompy i wyłączyl obieg. Woda się podniosła No i do akwarium wlało się pół kubka gówna z odpieniacza. No3 skoczyło z 2.5 do ok 25 na salifercie a po4 z 0.015 do 0.282 na Hance. Po 2 tygodniach akwarium wyglada tak. Płakać mi się chce. Pytanie to dino, cyjano czy wszystko na raz? Jakieś pomysły jak to ogarnąć? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted November 3, 2021 Dołożenie światła plus nawóz z kubka podziałał jak booster dla glonów. Ja bym włożył adsorber na fosforany (np phosguard) wata lub jakaś inna pojemna filtracja mechaniczna do sumpa I zdmuchiwać to co się da z piasku i skały I wywalać z systemu. Albo jakiś odmulacz czy pompa, woda przez skarpetę i do baniaka spowrotem. Podmieniłbym jeszcze z 10% wody (co u Ciebie oznacza kilkadziesiąt litròw). Przede wszystkim oczyszczać korale. U mnie taki glon pojawił się na ściankach sumpa I na skałkach w refugium po dołożeniu dodatkowych 10W (tylko) białego światła. Po miesiącu ustąpił, ale gluty wyciągałem co drugi dzień. Masz duże akwa I system powinien sobie z tym poradzić. A jak korale? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marecki Marek Report post Posted November 4, 2021 4 godziny temu, Arek77 napisał: Ja bym włożył adsorber na fosforany (np phosguard) wata lub jakaś inna pojemna filtracja mechaniczna do sumpa I zdmuchiwać to co się da z piasku i skały I wywalać z systemu. Albo jakiś odmulacz czy pompa, woda przez skarpetę i do baniaka spowrotem. Podmieniłbym jeszcze z 10% wody (co u Ciebie oznacza kilkadziesiąt litròw). Tak zrobię. Ostatnio sprawiłem sobie rollera więc wata jest a na fosforany mam chyba jeszcze od af phosphate minus to włożę. 4 godziny temu, Arek77 napisał: A jak korale? Korale spoko. Jeszcze ten syf ich nie rusza. Lpsy ładnie się pompują z twardych wiele nie mam. Na razie na próbę ale milka polipuje aż miło a u reszty nie widze żadnej różnicy od kiedy je mam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arek77 Report post Posted November 4, 2021 1 godzinę temu, Marecki Marek napisał: Korale spoko. Jeszcze ten syf ich nie rusza. Lpsy ładnie się pompują z twardych wiele nie mam. Na razie na próbę ale milka polipuje aż miło a u reszty nie widze żadnej różnicy od kiedy je mam 10 godzin temu, Marecki Marek napisał: Płakać mi się chce. Jak korale i ryby ok to nie ma co płakać Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marecki Marek Report post Posted November 8, 2021 Sytuacja chyba opanowana. Odessałem ten syf z piasku, dołożyłem 2 babki (kopią jak szalone). Od czwartku piasek bielutki. Tam gdzie nie dostałem wężykiem babki nie chcą kopać ale widzę że trochę te glony zbielały. Zrobiłem rybom 1 dzień głodówki i pokolce zaczęły skubać skałe. Po4 na tą chwilę 0,11 bez żadnego absorbenta. No3 jeszcze ok 20 ale zacząłem podawać vsv. Póki co 5ml dziennie. I chcę poprawić przepływ przez media bo mam wrażenie że większość wody przelewa się bokiem. Planuje włożyć je do reaktora i zrobić bajpas na powrocie tylko pytanie czy to zadziała? Tak samo chciałbym zrobić reaktor na węgiel i absorbenty Quote Share this post Link to post Share on other sites