mikas Zgłoś Napisano 7 Września 2021 Jaki polecacie węgiel aktywny? Kupowałem Aquaforestu bo ma mało fosfornaów (tak słyszałem) Ale tanio nie wychodzi przy moim litrażu i szukam czegoś dobrego, ale tańszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hoom Zgłoś Napisano 7 Września 2021 7 minutes ago, mikas said: Jaki polecacie węgiel aktywny? Kupowałem Aquaforestu bo ma mało fosfornaów (tak słyszałem) Ale tanio nie wychodzi przy moim litrażu i szukam czegoś dobrego, ale tańszego. @norbi2222ma dobry węgiel napisz do niego . Ja używam węgiel w filtrze przepływowym i dla mnie był troszkę za drobny ale do drobnego woreczka idealny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 7 Września 2021 5 godzin temu, mikas napisał: Jaki polecacie węgiel aktywny? Kupowałem Aquaforestu bo ma mało fosfornaów (tak słyszałem) Ale tanio nie wychodzi przy moim litrażu i szukam czegoś dobrego, ale tańszego. Co to znaczy taniego do morskiego? Jest na allegro 1litr za 4zl będzie tanio. Tym sposobem myślenia, wybacz...nie tędy droga. Zalewasz wrządkiem węgiel ? wiesz czemu się zalewa ? ps.jesli Cię stać na duże akwarium to na stówę na węglu oszczędzisz upss.. Ja używam AF, nie uważam że jest drogi, można zamówić 5 litrów wychodzi taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 7 Września 2021 Pytanie jaki węgiel ? Makro czy mikro porowy . Do czego makro czy mikro nie muszę pisać lektury - już było pisane. Do czego chcesz używać , cały czas w akwa czy doraznie . Cena to inna kwestia . Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikas Zgłoś Napisano 7 Września 2021 1 godzinę temu, Beti napisał: Co to znaczy taniego do morskiego? Jest na allegro 1litr za 4zl będzie tanio. Tym sposobem myślenia, wybacz...nie tędy droga. Zalewasz wrządkiem węgiel ? wiesz czemu się zalewa ? ps.jesli Cię stać na duże akwarium to na stówę na węglu oszczędzisz upss.. Nie chodzi mi o najtańszy, tylko w dobrej cenie. Zalewam by pozbyć się fosforanów. 20 minut temu, AnT napisał: Pytanie jaki węgiel ? Makro czy mikro porowy . Do czego makro czy mikro nie muszę pisać lektury - już było pisane. Do czego chcesz używać , cały czas w akwa czy doraznie . Cena to inna kwestia . Chce używać cały czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 7 Września 2021 (edytowane) Powiem tak przeczytaj ten cały watek nie ma dużo . Dokładnie chodzi o to co pisze @SirNick . Pewnie tego raczej nie czytałeś . ? Pozdr. Edytowane 7 Września 2021 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
benua Zgłoś Napisano 7 Września 2021 Ja używam i sobię chwałę Matrix Carbon Seachem, drobne granulki w woreczku ale wymiana raz na trzy-cztery miesiące. Cytuj Szkło Reefmax;odpieniacz Hydor Slim Skim 135; obieg - firmware; cyrkulacja - Jebao rw4 + jvp 100; oświetlenie t5; skała - Real Reef Rock 15 kg + żywy piasek 4,5 kg Natures Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MayFly Zgłoś Napisano 7 Września 2021 zawsze to może nakierować na wybór węgla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikas Zgłoś Napisano 11 Września 2021 A czy węgiel może leżeć w woreczku luzem w sumie, czy lepszy efekt bedzie jak go dam do reaktora i woda bedzie się przez niego przeciskać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek77 Zgłoś Napisano 11 Września 2021 (edytowane) 6 minut temu, mikas napisał: A czy węgiel może leżeć w woreczku luzem w sumie, czy lepszy efekt bedzie jak go dam do reaktora i woda bedzie się przez niego przeciskać ? Zależy co chcesz osiągnąć. Jak chcesz się czegoś szybko pozbyć (np leków) to dajesz w największy możliwy przepływ (może być i reaktor tylko tak aby granulki nie latały ocierając się o siebie), a jak profilaktycznie np dla przejrzystej wody, to w umiarkowanym przepływie. Edytowane 11 Września 2021 przez Arek77 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 11 Września 2021 Ostatnio się zastanawiałem czym się różni ten węgiel https://www.coralhouse.pl/aquaforest-carbon-1000-ml~p34354 od tego https://www.coralhouse.pl/aquaforest-carbon-fresh-1000-ml~p252038 Miałem już oba i mi się wydaje ,że to ten sam towar,tylko w morskim cena "robi lepszą robotę". Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Września 2021 14 godzin temu, Kris81 napisał: Ostatnio się zastanawiałem czym się różni ten węgiel Przeczytaj dokładnie instrukcje , a może znajdziesz różnicę Jeśli miałeś oba to czy stosowałeś tak samo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 12 Września 2021 Co jest napisane to wiem, tylko nie widać różnicy. Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Września 2021 Ten cały ,,carbon - fresh,, jest bardziej agresywniejszy także różnica pojawi się z czasem na bank Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach