esc Zgłoś Napisano 18 Stycznia Mini akwarium morskie założyłem nie tak dawno bo w okolicach maja 2025 dostając w spadku 5 krabów. Ponieważ tak naprawdę zawsze chciałem mieć słone akwarium chętnie podjąłem temat. Na start do akwarium 55 l. dałem Aquaforest AF Bio Sand oraz do rozrobienia wody użyłem soli równiez tej firmy. Zbiornik oświetliłem 2 chińskimi rurami led jedna biała jedna kolorowa a filtrem jest Sunsun HW-602B. Aby było trochę przewiewu wodę miesza Jebao MLW-10. Kraby sobie żyły fajnie więc kolo wakacji zacząłem dodawać korale jak np. grzyba Sarcophyton Green Fluo, Zoanthus Rasta i Utter Chaos a także ukwiał Entacmaea Quadricolor Rainbow. Po tygodniu czy dwóch wszystko wyglądało pięknie. Ukwiał falował, Zoanthusy fajnie się pokazywały a grzyb tak sobie ale tez nieźle. Fajnie się na to patrzyło. Szybko skapnąłem się ze potrzeba sporo dobrej wody wiec zakupiłem filtr RODI i produkuje, podmieniam wodę raz na tydzień, dwa. Wszystko to trwało pięknie jakoś do listopada czyli około 5-6 miesięcy od startu - i zaczęło się zielenic. Na początku niby zaczęło się niewinnie trochę na szybach trochę na piasku. Jestem osoba która lubi fora dyskusyjne ale głównie czytać tak wiec zagłębiłem się w lekturę i wyczytałem żeby się nie przejmować pierwszymi plagami oraz ze trzeba robić pomiary parametrów wody. Niestety mam wrażenie iż im więcej czytałem popełniałem więcej błędów. Zacząłem częściej wymieniać wodę. Zmieniłem sol z Aquaforest na Sps Sea Salt Profi Ref oraz zakupiłem 10W przepływową lampę UV. Niestety było coraz gorzej i coraz zieleniej. Kolejne podmiany wody oraz po kolejnym czasie użyłem preparatu Tetra Nitrate Minus obniżający azotany. Cały czas mam w głowie jednak żeby nie panikować i ze to normalne ze jest zielono ale to przejdzie. Problem jest tylko taki o ile ściąganie glonów z szyb nie jest problemem o tyle z piasku a jeszcze gorzej z koralów czy no właśnie glony opanowały nawet muszle krabów. Podałem druga dawkę preparatu Tetra Nitrate Minus - niestety wydaje mi się że właśnie po tym 2 z 5 krabów nie przeżyło i dlatego postanowiłem napisać. Co bym nie robił to i tak jest coraz zieleniej. Wszystko wygląda paskudnie i wszystko obumarło. Ukwiał obkurczył się tak ze myślałem ze zniknął. Jak miał około 6cm średnicy tak teraz ma może 1cm. Jedynie grzyb jakby ma się w tych warunkach lepiej. Ciężko mechanicznie ściągać kożuchy z piasku. Jeśli chodzi o pomiary. Do zasolenia od początku używałem spławika, potem doszedł chiński konduktometr, były paski i w końcu testy kropelkowe Zooleka. Zasolenie 1.03 pH 7.8 NO3 - 0 PO4 - 0 Nie dziwi mnie ze NO3 i PO4 jest zerowe w końcu niby wszystko ubijałem lampą UV i tym środkiem Tetry natomiast dziwi mnie to ze zieleni coraz więcej i więcej. Ktoś coś doradzi ? W załączeniu obrazki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 18 Stycznia cześć, zaraz poradzimy. opisz akwarium wg tego: Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
esc Zgłoś Napisano 18 Stycznia Oczywiscie tak to wyglada: 1. Wymiary akwarium (dl x szer x wys) i jego obietosc brutto 60x30x30 55 litrow 2. Calkowita ilosc wody netto w systemie (np woda w sumpie + woda w akwarium - skala) 51 litrow 3. Posiadasz filtr RODi i kiedy wymieniales filtry? Tak - Kupiony lipiec-sierpien 4. Jakie stosujesz metody filtracji ( model odpieniacza, refugium, wegiel, rowa etc) filtr Sunsun HW-602B wkłady standardowe gąbkowe plus dodatkowo ceramika 5. Jakiego oswietlenia uzywasz i jak dlugo swiecisz? (moc, rodzaj, barwa) Aquael Day&Night 2.0 - 28cm 7W/620 lm/7000k oraz 40cm color 10W - na poczatku swieciłem praktycznie od 8 do 22 - od pojawienia sie problemow swiece od 13-21 6. Jaka obsade korali posiadasz? 1x Sarcophyton Green Fluo; 1x Zoanthus Rasta; 1x Zoanthus Utter Chaos; 1x Entacmaea Quadricolor Rainbow 7. Jaka obsade ryb posiadasz? Brak; bylo 5 Krabów zostaly 3 8. Kiedy zbiornik wystatowal? Maj 2025 9. Ile masz zywej skaly? Ile masz piasku? Skały Brak / 7.5kg Aquaforest AF Bio Sand 10. Czy stosujesz jakas metode probiotyczna (vodka, VSV, biopelety etc) NIE 11. Uzywasz ozon, UV? Tak, od momentu pojawienia się glonów tj. z poczatkiem listopada zacząłem używać lampy UV 10W 12. Jakie masz parametry wody i kiedy ostatnio byly robione testy (NO3, PO4, KH, pH, Ca, Mg, zasolenie, temperatura) - testami jakiej firmy? Pomiary byly wykonywane co 2-3 tygodnie teraz wraz z problemamy raczej co tydzien. NO3-0 kropelkowy Zoolek ; PO4-0 kropelkowy Zoolek; pH 7.8 Konduktometr JQ008 ; zasolenie 1.03 Spławik Sera Marine; temp 26 stopni. 13. Jak duze podmiany wody robisz (procentowo - w przeliczeniu na tydzien) i jaka sola? poczatkowo 10 litrow czyli 20% od listopada bardziej kolo 20 litrow czyli 40% z sola Sps Sea Salt Profi Ref 14. Ile i czym karmisz ryby? Kraby granulki (1mm ma 2mm) okolo 5 szt raz dziennie 15. Ile i czym karmisz korale? Nie karmie 16. Przebyte plagi lub inne problemy w ciagu ostatniego miesiaca (skok temperatury, brak pradu, etc) Zielone glony - brak innych zmian 17. Czy stosujesz suplementy (jesli tak to jakie)? NIE 18. Jaka masz cyrkulacje? Jebao MLW-10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 19 Stycznia (edytowane) Hey, To co rośnie u ciebie to dino. Plaga glonów jednokomórkowych dinoflagellata. Są w każdym zbiorniku wodnym. No może poza gorącą kawą/herbatą. W normalnych warunkach nie występują jako plaga, bo mają konkurencję pokarmową. u ciebie żadnej konkurencji nie mają, więc mnożą się na potęgę. Dino łączą się w kolonie pokrywając powierzchnię zielonym całunem. Pod spodem jest mało tlenu, więc potrafią zadusić korale. Główną konkurencją w akwarium są koralowce i bakterie. Popatrz sobie na akwaria poniżej. Musisz dołożyć jakieś koralowce, jakąś rybkę lub dwie, krewetkę. Przestań podmieniać wodę. Przy takiej obsadzie to nie ma sensu. Wprowadzasz nowe nutrienty do akwarium, którymi karmisz dino. Lampą UV młócisz bakterie - konkurentów dino. Dino możesz delikatnie odsysać, ale to doraźna metoda. Jak nie będzie stabilności to będziesz miał plagi. Niestety każdy to przerabiał i im mniejsze akwarium tym trudniej nad tym zapanować. Brałeś od kogoś trochę wody na start? Najlepiej od kogoś wziąć pół garści piasku, odessać wodęz syfkiem z sumpa. Z wodą z dojrzałego akwarium przyniesiesz skorupiaki planktonowe, które żywią się dino. Ślimaki w akwarium morskim to mus. To tak na początek. Edytowane 19 Stycznia przez katani (wyświetl historię edycji) Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
esc Zgłoś Napisano 20 Stycznia (edytowane) Dziękuję za podpowiedź. Niestety pomimo, że jestem ze sporego miasta to nie znam tu nikogo kto ma morskie akwarium pewnie to by sporo ułatwiło. Dlatego nie miałem ani wody, ani piasku jak wspomniałeś na start ani jakiejś dobrej rady. Aby się nie rozpisywać zbędnie mam takie wnioski na najbliższy czas (jeśli coś źle zrozumiałem proszę o poprawę): - lampy UV nie włączam - nie podmieniam wody (no ale muszę dolewać tak czy inaczej) - wyłączyć na dzień dwa oświetlenie / ograniczyć oświetlenie lub włączyć niebieskie światło (ponoć na dino daje dobre efekty) - wprowadzić bakterie - Seachem Stability, Arka Microbe-Lift Special Blend lub cos podobnego - rozumiem że dobrze by było karmić czymś żywym np. mrożoną artemią tylko ponieważ nie mam co karmić to dodać rybke czy dwie - krewetkę jakąś specjalną - bardzo podoba mi się ta bokserka ale czy ona nie jest za bardzo terytorialna ? - czy ślimaki jakieś specjalne ? - czy koralowce raczej twarde czy miękkie czy nie ma to znaczenia ? Jeśli chodzi o te tematy - to ja je już kiedyś czytałem w nich się dużo dzieje, jest tam dużo wiadomości, tylko że one nie kończą się happy endem ciężko jednoznacznie wyłowić, że coś komuś super pomogło. W poprzednim wieku przez przeszło 20 lat miałem różnej wielkości akwaria słodkowodne ale nigdy nie zdarzyło mi się zobaczyć tylu zmian co w akwarium morskim przez pol roku - a w tamtych czasach miałem byle jaką żarówkę i jedynym środkiem chemicznym czy lekarstwem był nadmanganian potasu. Trochę przez przypadek wystartowałem z akwarium morskim i nie ukrywam, że nieco mnie to przeraża ale widok jaki miałem przez te pierwsze miesiące był tak kapitalny, że chciałbym do niego powrócić. Edytowane 20 Stycznia przez esc (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 20 Stycznia Morskie to jest kompletnie inna liga. Też miałem słodkie latami i tego się nie da porównać. To jak jazda rowerem vs latanie odrzutowcem. Zaciemnianie dobrze działa na dino ale to też metoda doraźna. 46 minut temu, esc napisał: - krewetkę jakąś specjalną - bardzo podoba mi się ta bokserka ale czy ona nie jest za bardzo terytorialna ? Krewetkę do takiego małego akwarium najlepiej Lysmata amboinensis. Czyści nie tylko rybki ale również akwarium z innego bałaganu. 46 minut temu, esc napisał: - czy ślimaki jakieś specjalne ? ślimaki turbo/columbella. Ludzie sprzedają od złotówki za szt. Korale takie jak ci się podobają, na początek caulastrea, duncanospammia, nie są inwazyjne, są tanie i łatwo je potem wymienić na coś innego. Jakieś 1-2 małe rybki typu parka błazenów, jakaś mała babka, itp. mi się podobają takie małe akwaria obsadzone różnymi odmianami zoanthusów. PS. Te twoje lampy to są tak średnio profesjonalne do morskiego. i raczej będą za słabe dla koralowców. Dodaj jakąś konstrukcję skalną, będzie gdzie korale sadzić. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekS Zgłoś Napisano 21 Stycznia Może jeszcze w kwestii lampy. Na początku przygody miałam podobną moc. Nic nie rosło i miałem wrażenie że wszystko się kisi. Odkąd zmieniłem lampę, podział się problemem z glonami, z dino i kilkoma innymi problemami. Nie żeby światło było receptą na wszystko ale dobre światło to zdrowy koral, zdrowy koral to konkurencja dla reszty co tam rośnie. polecam https://youtube.com/@sebholcer?si=PdFWlSium0YncdN0 w jednym z odcinków opowiada o lampach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 22 Stycznia miałeś 5 krabów w tak małym akwarium i nie atakowały się?? były tego samego gatunku czy różne?? Cytuj 80) Trzecie gruzowisko, mniejsze, tańsze z miękasami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
esc Zgłoś Napisano 22 Stycznia 1 godzinę temu, mazmaciek napisał: miałeś 5 krabów w tak małym akwarium i nie atakowały się?? były tego samego gatunku czy różne?? 4 były takie same - zdaje się ze to Clibanarius erythropus ma pomarańczowe wąsy i oczka a jeden to nie wiem ale taki trochę przezroczysty (przedostatnie zdjęcie widać oba). Nigdy nie zdarzyło mi się żeby się atakowały a nieraz są kolo siebie. To są raczej małeńkie krabiki 2cm wiec nawet w tak małym akwarium to praktycznie zniknęły. 22 godziny temu, jacekS napisał: Może jeszcze w kwestii lampy. Na początku przygody miałam podobną moc. Nic nie rosło i miałem wrażenie że wszystko się kisi.. Oglądałem faktycznie i jego i nie tylko jego wypowiedzi o lampach i naświetlaniu na pewno dają do myślenia. Czytam i patrze ale od razu pojawia się parę następnych pytań i problemów. Niestety miejsce na akwarium mam jakie mam i na akwarium patrze raczej w górę. Natomiast jak widzę większość lamp jest albo podwieszana albo na pałąkach co nie tylko mi się wizualnie nie podoba ale istnieje szansa ze patrząc się na akwarium patrzył bym się prawie pod światło. Do tej pory światło mam w pokrywie. I teraz pytanie czy znajdę w miarę godną polecenia lampę która będzie na tyle cienka żeby się zmieściła w pokrywie i sama się w niej nie ugotowała. Do tego albo lampy są jakieś wyjątkowo małe rzędu 25W-50W albo już sporo większe ale to i większe obudową i finansowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mazmaciek Zgłoś Napisano 22 Stycznia po pierwsze wywal pokrywę , bardzo ogranicza wymianę gazową Cytuj 80) Trzecie gruzowisko, mniejsze, tańsze z miękasami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano Piątek o 22:35 (edytowane) W dniu 20.01.2026 o 17:20, esc napisał: Jeśli chodzi o te tematy - to ja je już kiedyś czytałem w nich się dużo dzieje, jest tam dużo wiadomości, tylko że one nie kończą się happy endem ...." Nie wydaje mnie się Moje oba projekty porażką się nie okazały A 30 - to w ogóle dla wielu była czymś niemożliwym i w takim litrażu niedoścignionym. Ponad 7 lat bez resetu w 30 litrach Edytowane Piątek o 22:36 przez r_33 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano Sobota o 11:17 (edytowane) 12 godzin temu, r_33 napisał: Nie wydaje mnie się Moje oba projekty porażką się nie okazały A 30 - to w ogóle dla wielu była czymś niemożliwym i w takim litrażu niedoścignionym. Ponad 7 lat bez resetu w 30 litrach Romek a Ty to tak ciągle bez akwarium? a co do kolegi @esc Morskie i pokrywa to nie porozumienie trzeba temat przemyśleć. Zmienić lampę, zasiedlić akwarium prostymi koralowcami. I cieszyć się hobby. Wrzuć zdjęcie całości akwarium. Edytowane Sobota o 11:22 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano Sobota o 11:58 40 minut temu, sith114 napisał: Romek a Ty to tak ciągle bez akwarium? nie wiem czy moge zdradzic ale...... szykuje sie come back Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
esc Zgłoś Napisano Poniedziałek o 20:37 Sporo u mnie w akwarium się dzieje mam nadzieje, że na lepsze. Od tych dwóch tygodni kiedy dostałem pierwsze porady posprzątałem mechanicznie co się dało ale prócz tego przygasiłem światło zostawiając tylko niebieskie z krótszym czasem dziennym, przestałem wymieniać wodę i wpuściłem dawkę bakterii Arka Microbe-Lift Special Blend. Wydaje mi się, że już to wiele pomogło, ponieważ zwykle już po tygodniu miałem kolejną warstwę na szkle i piasku, a tymczasem jakby odpuściło i przez kolejny czyli ten tydzień jakby w odwrocie. Nie mniej teraz doszła myślę że rewolucja. Do tej pory miałem marny mały kawałek skały jakieś muszelki pierdoły nie było w zasadzie gdzie dać korala. Zoanthusy jak kupiłem na podstawce to tak je wkopałem w piasek - a niedawno wyczytałem ze one raczej nie lubią piasku dookoła. Natomiast teraz od jednej osoby mam spory kawałek skały oraz rybki nemo. W skale widać oznaki życia, rybki pływają dostają pokarm więc zaczyna się przemiana. Przy okazji trafiły mi się ze 3 ślimaki w tym jeden turbo. Choć ten turbo jakiś niemrawy bo jeszcze nie widziałem żeby się poruszył jest przyklejony do skały. Do tego przyjąłem jak to @katani określił trochę wody z mułem z sumpa. Jak zobaczycie na zdjęciu postawiłem teraz moje biedne Zoa na górze ale na których nie umiałem pozbyć się zielonych glonów tak żeby całkiem ich nie uszkodzić (o ile jeszcze coś z nich będzie) - może ktoś podpowie czy to zostawić czy próbować czyścić? Jedynym koralem, który dzielnie znosił wszystkie te trudy to grzyb Sarcophyton on jakby w tych problemach najlepiej się odnalazł, ale co ciekawe jak teraz wrzuciłem te wszystkie nowe rzeczy to na tyle się zpompował ze aż go przechyliło. Czy on w ogóle ma mieć taką długą nogę ? czy on się nie złamie? Jak oglądam w internecie to raczej sporo ludzi ma wydaje się krótsze. Każdy też skupia się na obcinaniu korony ale o nodze nic nie widziałem. I mam jeszcze jedno pytanie do znawców. Znajomy od którego mam kraby i owego grzyba miał w małej kostce 30x30x30 błazenki. Kiedy właśnie coś zmieniał czy czyścił jak się potem zastanowił mówi że jakby oderwał grzyba od skały na następny dzień rybki były martwe (kraby przeżyły). Czy jest możliwe, że Sarcophyton wydzielił jakąś toksynę z uszkodzonego miejsca ? Oczywiście to mogło być coś innego ale wole zapytać, żeby mieć świadomość zwłaszcza ze on jak na moje akwarium tez jest sporawy, dlatego dopytuje o niego i tą jego słabą nogę. I jeszcze jedno pytanie mam - dzisiaj obserwując tą nową skałę zobaczyłem jakby małą białą główkę z dwoma oczkami. Zrobiłem zdjęcie (to jest makro więc to naprawdę było małe) no ale ponieważ to się nie ruszało to sobie odpuściłem - niemniej po jakiś kolejnych 2 godzinach już tego nie było. Kojarzycie coś takiego ? Tak więc tyle na razie u mnie, póki co cieszę się ze trochę przejaśniało. Gdyby nie to przeraźliwe zimno to liczę na krewetkę, a w przyszłym tygodniu mam mieć trochę nowych korali. No i oczywiście czekam na lampę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano Poniedziałek o 21:10 Co to jest to: Skałkę całkiem fajnie ustawiłeś. Zoantusy ja wolę na osbnych skałkach. Bywa, że w dobrych warunkach stają się inwazyjne. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 9 godzin temu W dniu 31.01.2026 o 12:17, sith114 napisał: Romek a Ty to tak ciągle bez akwarium? Ponoć tak @VDR ma dobre info hehe Ale póki co w wersji słodkiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
esc Zgłoś Napisano 6 godzin temu (edytowane) 19 godzin temu, katani napisał: Co to jest to: Skałkę całkiem fajnie ustawiłeś. Zoantusy ja wolę na osbnych skałkach. Bywa, że w dobrych warunkach stają się inwazyjne. Pan od którego kupiłem rybki likwidował akwarium a jednym z powodów tego było uszkodzenie światła jakiś czas wcześniej. Ponoć to nie jest Crispa a niebieskie i zielone quadri - ale jak na razie są białe przez brak oświetlenia - no zobaczymy bo jest ich pare na tym kawałku skały. Edytowane 6 godzin temu przez esc (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach