Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To zrobimy :clowning

„Właściwą funkcją człowieka jest życie, a nie istnienie. Nie będę marnował swoich dni, próbując je przedłużyć. Będę wykorzystywał swój czas”.

. I to by było na tyle.  .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, inmar napisał:

Ja sobie niedawno zrobiłem,taki z 88m2 na palach to zabiorę z sobą.

No i elegancko, bierz go ze sobą, będziemy niezależni, bo diabli wiedzą jaki tam oni taras mają. 

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 4/9/2026 at 7:32 PM, katani said:

1. dadario + 1

2. VDR + 3 

3. Ironista

4. AnT 

5. Katani +1

Dyzma + 0.7

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam cześć i czołem!!!
Kończą się miejsca na tegorocznym zlocie akwarystów morskich. Jak zawsze frekwencja nie zawiodła, ale jesteśmy w stanie jeszcze kilka osób dopchnąć! Jeśli jesteś zainteresowany, wahałeś się albo czekałeś aż plany Ci się ułożą to może być ostatni moment na zgłoszenie. 
Zgłoszenie polega na poinformowaniu mojej skromnej osoby i wpłacie zaliczki!!!
Więc jednocześnie jeśli zrobiłeś tylko część z powyższego to po praw się proszę, ułatwia to dogranie wszelakich szczegółów!!!
Do zobaczenia!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.05.2026 o 10:41, dadario napisał:

Witam cześć i czołem!!!
Kończą się miejsca na tegorocznym zlocie akwarystów morskich. Jak zawsze frekwencja nie zawiodła, ale jesteśmy w stanie jeszcze kilka osób dopchnąć! Jeśli jesteś zainteresowany, wahałeś się albo czekałeś aż plany Ci się ułożą to może być ostatni moment na zgłoszenie. 
Zgłoszenie polega na poinformowaniu mojej skromnej osoby i wpłacie zaliczki!!!
Więc jednocześnie jeśli zrobiłeś tylko część z powyższego to po praw się proszę, ułatwia to dogranie wszelakich szczegółów!!!
Do zobaczenia!!!

Tu mamy raptem  .......  :clowning

„Właściwą funkcją człowieka jest życie, a nie istnienie. Nie będę marnował swoich dni, próbując je przedłużyć. Będę wykorzystywał swój czas”.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem wszystkim,

Trochę mnie nie było, a to dla tego, że sporo się działo. Z bólem serca ale muszę poinformować, że w tym roku nie dam rady się wstawić. Nie chodzi o czas, ale o finanse. Rozpocząłem budowę domu, liczę się z każdym groszem, a nie spodziewałem się, że tyle kosztują same formalności jak geodeta, geolog, architekt i sam projekt. 

Niemniej, postaram się chociaż podjechać do Was zamienić 2 zdania z każdym. Bądź co bądź nie chcę całkowicie z tego rezygnować. 

Tegorocznym uczestnikom życzę dobrej zabawy! 

PS. Stare akwarium ma się dobrze, nie cieknie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Opelin napisał:

... że w tym roku nie dam rady się wstawić.

Spoko, my "wstawimy" się za ciebie, na bank. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, inmar napisał:

Dokładnie,a kasę oddasz nam później .

Oooo to to, to to:yes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam się zastanawiać, czy stać mnie finansowo na Wasze towarzystwo :lol:

Udanej zabawy! Proszę tym razem nie śpiewać pieśni ludowych po 22 ;):lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że termin został przesunięty na czerwiec. gdyby nie to, to zlot wypadałby na ten weekend i znów byśmy zamarzali w nocy :D

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt..  

Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. 

Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus. Pictochromis aldabrensis. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są plusy dodatnie i plusy ujemne. Może i pizgało rok temu, ale za to alkohole były cudownie schłodzone. I to ekologicznie, bez lodówki, bez prądu. :clapping

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak tam - macie już w głowie jakie koraliki przywieziecie do baniaczka zlotowego :)

Ja cos tam tradycyjnie przywioze 

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

briareum.jpg

Jak widać na zdjęciu mogę wziąć briareum fluo. Może być z prawej strony baniaka, albo inna odmiana - z lewej strony baniaka, może być prostsze w hodowli czyli odmiana z przodu baniaka, lub też jeszcze łatwiejsza - odmiana z tyłu baniaka. No chyba że ktoś chciałby gatunek ze środka baniaka, ale to już wyższa szkoła jazdy, a dla ekspertów mam odmianę agresywną - zarastającą inne korale.  Do wyboru do koloru. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek skałą do wymiany. 

Jak ktoś coś chce ode mnie, to niech pisze, zdjęć i filmików z mojego akwarium nie brakuje. 

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat Tropic Creations 300, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt..  

Dozowanie: Modern reef. I nic więcej. 

Ryby i inne biegająco-pełzające: Zebrasoma flavescens, xantrurum, brzydal, Salarias ramosus. Pictochromis aldabrensis. Lysmata amboinensis x 3, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monti czerwona capricornis, digitaty stalowe, czerwone, samarensis też może się znajdzie. Jak ktoś chce grzyby czerwone, niebieskie i zielone to też coś znajdę. Mam też jedna acre do pocięcia fioletowo zielona, cielista czy żółta - w zależności od zbiornika. Ponoć Austera (ale nie banana) ;)

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.05.2026 o 11:55, Ironista napisał:

briareum.jpg

Jak widać na zdjęciu mogę wziąć briareum fluo. Może być z prawej strony baniaka, albo inna odmiana - z lewej strony baniaka, może być prostsze w hodowli czyli odmiana z przodu baniaka, lub też jeszcze łatwiejsza - odmiana z tyłu baniaka. No chyba że ktoś chciałby gatunek ze środka baniaka, ale to już wyższa szkoła jazdy, a dla ekspertów mam odmianę agresywną - zarastającą inne korale.  Do wyboru do koloru. 

U mnie kiedyś rosła jak głupia i się straciła,ale chętnie przygarnę.

Ja mogę zaoferować pavone cactus,może jeszcze sarco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw zacznijmy czy będzie akwarium ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi