Skocz do zawartości
Qbab

Mleko - reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

vodka + mleko = serek, nie wiem czy to idzie w parze.... alkochol scina bialko

A piłeś kiedyś malibu ? :thumbsup:

Zastanawiam się nad mieszanką- 200ml czystej + 50ml octu + 2 łyżki cukru + 50ml mleka.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie widze tego :) Za dużo cukru to raz, za duza ilosc roztworu to dwa, a trzy: jaki ma byc cel tej mieszanki?

Ocet zetnie Ci mleko. Na starcie klapa.

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jedną pompe dozującą. Chciałem mix zrobić.

Jaką role ma ocet w VSV ?

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ocet wodka cukier ma na celu namnożenie wiekszego spektrum szczepów bakterii niż sama wodka

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja po 2 tyg lania mleka łaciate2% 0,5ml na noc moge z całą odpowiedzialnością powiedzieć ze różnica jest widoczna,sarco stoi jak po viagrze napompowane,a jak na mordki ZOA które mi sie nie otwierały zacząłem dawać to {wstawić zdjęcie dla niedowiarków}sie zaczeły otwierać,pisałem o tym posta dostawałem rady żeby robić częściej podmianki żeby podmiankę zrobić z działającego zbiornika,nie posłuchałem zrobiłem terapie z mlekiem i teraz jest wszystko ok,aha i jeszcze jedno nie zgodzę się z tym że miękkie koralowce żyją dzięki składnikom odżywczym w soli i dobrym naświetlaniu może jestem tutaj krótko ale powiem że trzeba samemu kombinować i nie bać się tego.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mleko jest źródłem dla koralowców. W mleku też są cukry ale i tłuszcze i białka.

Może ocet wyeliminować ?! W sumie nie wiem, większego Sarco sobie nie wyobrażam.

I tak bez mleka mam farfocle, chyba kolonie bakterii.

Boże, w słodkowodnym nie było tyle zagwostek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bober, a zmierzyłeś poziom no3/po4 przed laniem jak i obecnie? Ciekaw jestem jak sobie system radzi przy takich dziennych dawkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry mierzyłem 2razy w tygodniu odkąd zacząłem mleko stosować i nic się nie zmieniło,od 3 dni zmniejszam dawke mleka bo nie widzę sensu lania co dzień,skoro wszystko wróciło do normy.Nie wiem jak reszta sie wypowie na ten temat lania mleka ale ja jestem zadowolony,brakowało moim przegłodzonym koralikom tego czegoś co ma mleko.A dodam jeszcze że Euphylli się mleko strasznie podoba.Sprawdzcie sami

Edytowane przez bober6662 (wyświetl historię edycji)

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kosmid - znasz takie ludowe madrosci: "co za duzo do niezdrowo?" albo "dwa grzyby w barszcz to o jeden za duzo"? albo "lepsze jest wrgiem dobrego?"

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dieter25

Stosowałem mleko i nigdy w życiu nie kapne już ani kropli.Uzasadnienie -po co?

Teraz bez kombinacji korale lepiej wyglądaja jak wczesniej a lałem i mleko i wit.C.Jak to pisze luft co za duzo to niezdrowo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kosmid - znasz takie ludowe madrosci: "co za duzo do niezdrowo?" albo "dwa grzyby w barszcz to o jeden za duzo"? albo "lepsze jest wrgiem dobrego?"

Znam znam i odpuszczam. VSV sprawdza się, niech tak zostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie po dwóch dniach lania 2 ml Łaciatego 2% wydaje mi się że ksenia zrobiła się bardziej puszysta, sarco może ma dłuższe polipy, ale chyba za wcześnie żeby stwierdzić na pewno. Zmętnienie wody (lekkie) utrzymuje się ok 1.5 h.

Aha, mleko pomaga zdaje się nie tylko koralom - właśnie była u mnie delegacja Aiptazjan w strojach ludowych, podziękować za troskę i opiekę którą ich otaczam smile.gif

do teraz nie moge sie przestac smiac z tej delegacji aiptazjowej w ludowych strojach :D udalo ci sie to ! :smilieA13:

narodziny - wrzesień 2012

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ssj44 jestem ciekaw co ci z tego wyjdzie

Pozdrawiam.

Irek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mleko to sam sypię. Ale miód?? Co poza cukrem jest w miodzie??

Sprzedam: Szczepki: http://nano-reef.pl/...i/#entry673554

_________Krewetki na aiptasie: http://nano-reef.pl/...wysylka-pkppks/

Strona hodowli sexy krewetka: https://sites.google...e/sexykrewetka/

________________________https://www.facebook.com/sexykrewetka

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli google dobrze wszystko tłumaczy to wspominają jeszcze o aminokwasach oraz mikroelementach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

A ja już myślałem, że potrafisz odczytać te ich śliczne wzorki.

Ciekawa koncepcja. Trzeba spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy też jaki miód?no ten od nich to raczej się nie nadaję...bo to nie miód tylko miodopodobne cos

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O miodzie pisalem i dozowalem jescze w 2011, ale jak to na poczatku bywa na wiele takich posuniec ludzie patrza z przymrozeniem oka.

Fajnie ze ktos to opanowal do prefekcji choc zdjecia mozna opublikowac rozne.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto trzymiesięczny efekt lania mleka. Ilośc jaką lałem mierzyłem przez pierwsze dwa tyg 2-3 ml, poźniej leciało prosto z butelki.

Sorki za lamerski timelaps, na szybko lepszego nie potrafilem zmontować.

wideo poniżej:

https://www.wevideo....ia/ci/246032156

czy to normalne tempo wzrostu ?

Edytowane przez Matchek (wyświetl historię edycji)

2d27f70120370386da2450fcccd34cf0u508a467.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto trzymiesięczny efekt lania mleka. Ilośc jaką lałem mierzyłem przez pierwsze dwa tyg 2-3 ml, poźniej leciało prosto z butelki.

Sorki za lamerski timelaps, na szybko lepszego nie potrafilem zmontować.

wideo poniżej:

https://www.wevideo....ia/ci/246032156

czy to normalne tempo wzrostu ?

ta seriatopora calledum tak szybko rośnie normalnie, wiec to raczej nie od mleka :)

pzdr.

TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/

Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781

Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700

SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.