edi Zgłoś Napisano 4 Listopada 2013 witam. w jaki sposób najlepiej przykleić do podstawki d.axifuge ? nie wiem jak to zrobic bo cały szkielet jest zarośniety tkanka. mam klej poxipol ale boje sie go użyć, jest na bazie żywicy epoxydowej, i pisze na nim że działa toksycznie na organizmy wodne.... to sie nie nadaje? musi być cyjanoakrylowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2014 (edytowane) kup klej w tubce PARFIX CYJANOAKRYLOWY Jest bardzo gęsty można nim kleić pod wodą 20 zł kosztuje. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez SunRose (wyświetl historię edycji) Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2014 Pattex żel, Klei pod wodą ale trzeba troszkę potrzymać bo jakiś czas wiąże. Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slovy Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2014 Kropelka w żelu , poza akwarium się sprawdza. Nawet dzisiaj kleiłem twardego , ale już dłużej ją stosuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2014 akurat d. axifuga lepiej klei się klejem dwuskładnikowym niż cyjanoakrylem. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2023 Odgrzeję temat ale nie chcę zakładać nowego. Dużo osób poleca pattex i okazuje się że mam w domu ten klej https://www.castorama.pl/klej-uniwersalny-pattex-total-repair-50-g-id-98390.html Pattex total repair. W składzie ma N-(3-trimetoksysilylo)propylo) etylenodiaminia. Niestety nic mi to nie mówi. Czy ten klej jest bezpieczny do klejenia korali pod wodą? Jest napisane że wiąże do 30min a pełen efekt po 24h. Ktoś używał? Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokomag Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2023 Kolego Danonek kup sobie dedykowany klej, patex i inne seczepy moze cos do wody wydzielic po za tym w kontakcie z woda po jakims czasie i tak pusci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2023 jak po taniości i na szybko dostępne to TADAM w formie żelu i Milliput Terracota lub Standard w formie plasteliny, czasem i kropelka pomocna. Nie używaj POXYLINY w ulotce pisze że jest toksyczna dla zwierząt wodnych. JM ma tanie kleje w żelu. A z pewnych plastelin to AF i DD są godne polecenia. Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danonek Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2023 Dzięki, w takim razie zostanę przy kropelce w żelu. Cytuj Moje 31l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2023 Ja używam TADAM, zdecydowanie najlepszy klej. używałem też parfix 3454. TADAM jest lepszy, bo nie zasycha i można długo go używać z tej samej tubki. Parfix albo kropelka w żelu zasycha i zakleja końcówki. Tadam mało się marnuje przy okazjonalnym użytkowaniu. Z klejów dwuskładnikowych używam grotech coralfix classic. Polecam. AF plastelinę użyłem raz, u mnie spowodował zmętnienie wody i wyrzut zooksantelli przez korale SPS. Więcej go do mojego akwarium nie włożę. https://nano-reef.pl/forums/topic/95224-katańska-pięćsetka-po-wrocławsku/?do=findComment&comment=1112351 Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2023 Michał czy Tadam lub Prafix po otwarciu jak zostanie końcówkę wyrzec papierem , zakręcić i do lodówki. Ja tak robię od lat ani jeden mi wysechł. Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomasz303 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2023 Hej. Używał ktoś kotwy chemicznej do klejenia korali? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/72226-nietypowa-kostka-70l/#entry736777 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach