Skocz do zawartości
lukasz.s4

Fitoplankton a rozkwit życia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nanokaczor

nanokaczor a Ty czym karmisz swoje hodowle?

PozdrT

Azotanami, fosforanami i mokroelementami.

Leję coraz więcej swojego fito do reefmaxa - dziś nalałem 0,5 litra tak że woda zrobiła się lekko zielona. Patrzę co się dzieje w zbiorniku - narazie nie ma żadnego wysypu glonów, cyjano... Tak naprawdę za jakis miesiąc będzie widać jaki naprawdę jest wpływ fitoplanktonu na zbiornik. Wylot piany z odpieniacza zatkałem watą filtracyjną tak że odpieniacz robi tylko za natleniacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ostatnim KORALU artkul "bomba" co kto lubi zjesc. Wszelkiej masci bakterie i fito to fundament zycia na rafie. a jeszcze gabki zbadali jak sa wstanie stymulowac korale. Ladna hipotezaa dlaczego SPSy padaja w swiezych baniakach mimo pokarmu i swiatla i parametrow

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze gabki zbadali jak sa wstanie stymulowac korale. Ladna hipotaza dlaczego SPSy padaj w swiezych baniakach.

to mnie najbardziej zaskoczyło, ale coś w tym jest.

W sumie można stwierdzić że pośrednio lanie fito daje tez pożywkę SPSom bo przeciez od fito się wszystko zaczyna - tak jak Prezes napisał.

PozdrT

zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium

MOJE AKWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do oceny fito to rzadka kolonia 30 wpw po 4 dniach dochodzi do ponad 200 wpw, im gęstsza na start tym szybciej przyrasta masa ale tego narazie nie sprawdziłęm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tester ja tam nie wiem - ale moje na parapecie bez specjalnego dokarmiania - same w sobie robi sie mega zielone bardzo szybko - znow mam 10 litrow i tak gestego ze nie wiem co mam z tym zrobic. Ostatnio w IKEI kupilem dwa plastikowe pojemniki 22litrowe - ciekawe kiedy i ten litraz stanie sie mega zielony ;] ;] W Milowce mialem 2 butle 2.5l - co niektorzy widzieli jaki kolor mialo ;] ;] Zreszta wrotki 5l tez stoi -- w dodatku artemia dorosla w niej plywa - nie wiem skad ;] Ale chetnie bym tez widlonogi porozmnazal ;]

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w jednej butelce mam wrotki, w drugiej artemie, a w trzeciej czyste fito

mi artemia wziela sie tam znikad - 2 sztuki plywaly do dzis - ale jedna dzisiaj przypadkiem poszla do glownego ;] jesli chodzi o artemie to mam jaja ale nie mam na razie miejsca aby odpalic hodowle - dwa taka hodowla to khmm malo pozywny tak na prawde pokarm -- kurde widlonogi chcialbym ! maaaa ktoooossss ??? ;]

A swoja droga jak rozmnazac i hodowac mysis - lasonogi ? bo to tez byloby ciekawe. Olalbym mrozonki ;] ;]

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

mi artemia wziela sie tam znikad - 2 sztuki plywaly do dzis - ale jedna dzisiaj przypadkiem poszla do glownego ;] jesli chodzi o artemie to mam jaja ale nie mam na razie miejsca aby odpalic hodowle - dwa taka hodowla to khmm malo pozywny tak na prawde pokarm -- kurde widlonogi chcialbym ! maaaa ktoooossss ??? ;]

A swoja droga jak rozmnazac i hodowac mysis - lasonogi ? bo to tez byloby ciekawe. Olalbym mrozonki ;] ;]

Dorosłą artemię masz we wrotce dlatego że ja specjalnie dodaję do hodowli wrotki trochę młodej artemii... Masz tam też pewnie widłonogi "harpacoid" - których też dodaję.

Widłonogi "calaoid" próbowałem hodować i przez miesiąc jakoś szło ale potem hodowla padła bo ją zaniedbałem - da się je hodować ale trzeba mieć na nie "patent" - patent już znam tyle że narazie nie są mi potrzebne więc ich nie hoduję.

Lasonogi bez większych problemów mozna hodować w zwykłym akwarium na suchym pokarmie.

Jeszcze łatwiej niż lasonogi hoduje się kiełże - wystarczy akwarium z dnem wyłozonym gąbką o grubych porach i suchy pokarm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ostatnim KORALU artkul "bomba" co kto lubi zjesc. Wszelkiej masci bakterie i fito to fundament zycia na rafie. a jeszcze gabki zbadali jak sa wstanie stymulowac korale. Ladna hipotezaa dlaczego SPSy padaja w swiezych baniakach mimo pokarmu i swiatla i parametrow

No i te 3/4 kilograma na dobę, które pochłania kawałek rafy odpowiadający akwarium o pojemności około 400 litrów.... no poprostu szczena opada....

T

akwarium: 140x60x60 OW (500l)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tester ja tam nie wiem - ale moje na parapecie bez specjalnego dokarmiania - same w sobie robi sie mega zielone bardzo szybko - znow mam 10 litrow i tak gestego ze nie wiem co mam z tym zrobic. Ostatnio w IKEI kupilem dwa plastikowe pojemniki 22litrowe - ciekawe kiedy i ten litraz stanie sie mega zielony ;] ;] W Milowce mialem 2 butle 2.5l - co niektorzy widzieli jaki kolor mialo ;] ;] Zreszta wrotki 5l tez stoi -- w dodatku artemia dorosla w niej plywa - nie wiem skad ;] Ale chetnie bym tez widlonogi porozmnazal ;]

z tymi widłonogami trzeba mieć takie by rozmnażały się i pływały w toni ja na razie jestem na etapie ich namnażania mam teraz ich już około 4 litrów ale póki co potrzebuję zbiornik z nimi minimum 50 litrów by miało to sens i nogi :)

akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Nie chodzi o rozmnażanie w toni wodnej tylko o to żeby pływały w toni wodnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak dlatego takich szukałem dość długo aż w końcu trafiłem :)

akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ktos probowal juz automatycznej dolewki z fito?

Cos prostego w stylu:

pompka dolewa np 10ml czystej solanki do zbiorniczka z fito a z niego wylewa sie 10ml "zielonki" do sumpa za odpieniaczem

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że Fito w przewodach do i z pompki po prostu zdechnie.

Było - Yarcio na słono 260

Obecnie - Yarcio na słono 650

650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013

40 kg LR +40 kg LS,

Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal

Oświetlenie ATI 8x54w

Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby przelewac kropelkowo to chyba nie. Staly przelew pomiedzy 20ml/h... Stad wyzej pytalem o przyrost fitoplanktonu. Czy nadazylby sie namnazac

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obmyśliłem sobie coś na wzór kroplówki prosto z butelki. Wężyk ok 3 cm i na nim ogranicznik tak żeby sobie kapało - kapukap. I oczywiście dopływ solanki i napowietrzanie.

40 kg LR +40 kg LS,

Oświetlenie ATI 8x54w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problem będzie taki że fito trzeba karmić jeśli będziesz stosował pokarm (No3 i PO4) one też będą się dostawać do wody

jeśli chodzi o problem z wodą słoną z fito to akurat odpieniacz załatwi tę nadwyżkę :)

jeśli chcesz dozować fito stale to one musiałby być w lodówce by nie padło

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez jak wlewam to tez sie dostaje. Uzywam odzywki F2 - stosuje 1ml na dwa litry kultury. W prawie 700L wody w obiegu (moje nowe akwarium) to to zginie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale jak podłączysz to pod działający zbiornik do hodowli fito to przez 2-3 dni będzie leciała tylko sama woda nim się namnoży fito chyba że chcesz po prostu dolewać już godowe fito wtedy warto go owinąć by nie miało dostępu do światła ja tam przechowuje swoje i wytrzymuje kilka dni bez problemu

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no... kombinuje pojemnik, butelke PET lub cos w tym stylu owinieta tasma led. W srodku kamien od brzeczyka na to kapie czysta solanka z predkoscia powiedzmy 10ml na godzine. Co nakapie to oczywiscie sie przeleje a ze butelka/pojemnik bedzie nad sumpem to wleje fito nakapie do sumpa. Na dobe 240ml. W tym czasie do butelki bedzie naplywala ta sama ilosc wody czyli 240ml. Fito sie namnaza , solanka kapie do "reaktora" a z reaktora fito do sumpa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamień to zły pomysł - lepiej sam wężyk

40 kg LR +40 kg LS,

Oświetlenie ATI 8x54w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, sam nie uzywam kamienia - tak mi sie napisalo.

Przyznam jednak ze powodu nie znam czemu nie mozna stosowac kamienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybko się zapycha - to jedna z kilku przyczyn.

było też coś o mnożeniu się bakterii, ale nie pamiętam dokładnie

40 kg LR +40 kg LS,

Oświetlenie ATI 8x54w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.