nanorafa Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2012 W jakim kierunku będzie się rozchodziła fala generowana przez waveboxa w kostce (pewnie w zależności od miejsca jego usytuowania)? Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2012 Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2012 O dolewce zapomniał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 Mianowicie ? Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 taki żarcik, że na filmach ma mało wody w akwarium, a ma mało, żeby się nie wylewała od falowania Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 aaaaa, poniał Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 Heee... a ktoś twierdził że wavebox'y nie nadają się do kostek. Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 Wydaje mi się (patrząc na załączone filmiki), że ta fala potrafi w kostce zmieniać kierunek , co byłoby rzeczą super fajną Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 Ja tego nie widzę w swojej kostce. Chyba żeby obniżyć znacznie poziom wody jak u tego typa na filmiku. Ale wtedy co z kominem/pudełkiem? Raz woda spływa, raz nie spływa, raz spływa, a pompa cały czas działa, więc dolewka też by co chwila się włączała co by podniosło poziom wody na górze i wavebox by zaczął rozlewać wodę na podłogę. Może jakby pompę ustawić na jakiś powolny bieg to by nie zdążyła zmienić poziomu w sumpie... Ale fajny pomysł, mógłbym zastąpić tym te wszystkie cyrkulatory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 @kapitan: myślisz ze samym WB dałbyś radę załatwić cyrkulację? Ja w ciągu miesiąca będę zalany i własnie się drapię po głowie jak te moje 4 Tunziaki + WB w mojej kostce powiesić U tego gościa nie ma chlupania o którym piszesz bo z tego co widać to ma spływ na dole baniaka a nie w kominie. Ale dla mnie to już proszenie się o kłopoty (awaria pompy powrotnej imasz cały baniak na podłodze).... Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
3PIOTR4 Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 Fala na tych filmach jest za duża, zwłaszcza na pierwszym filmie, jak byś dał taką w akwarium to korale razem ze żywą skałą by się bujały Optymalna fala to moim zdaniem max 3cm. Największe wahania wody są na krańcach baniaka, a w środkowej części praktycznie poziom się nie zmienia, wiec tam pudełko powinno zdać egzamin. Ps ja mam komin i nic nie chlupie. Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 Na drugim filmie gość ma tyle zapasu lipnie to wygląda, wysokość fali jedynie tam wygląda optymalnie i bez męczenia oka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Leon Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 Ja tego nie widzę w swojej kostce. Chyba żeby obniżyć znacznie poziom wody jak u tego typa na filmiku. Ale wtedy co z kominem/pudełkiem? Raz woda spływa, raz nie spływa, raz spływa, a pompa cały czas działa, więc dolewka też by co chwila się włączała co by podniosło poziom wody na górze i wavebox by zaczął rozlewać wodę na podłogę. Może jakby pompę ustawić na jakiś powolny bieg to by nie zdążyła zmienić poziomu w sumpie... Zgadza się, przy mocnym bujaniu poziom wody opada poniżej krawędzi przelewu. Ale jak widać na filmie buja bardzo szybko więc woda nie przelewa się może przez sekundę, może dwie. Woda w kominie nie zdąrzy wtedy uciec przelewem i w momencie kiedy się poziom wody znowu podnosi po stronie komina - poziom wody w kominie jest uzupełniany. Fakt, trochę chlupie ale przyjemniejsze to chlupanie niż ciągłe buczenie jakiejś pompy. Tak to wygląda u mnie. Ale fajny pomysł, mógłbym zastąpić tym te wszystkie cyrkulatory. Nie zastąpisz. Ruch wody jest bardziej pionowy niż poziomy i Wavebox za słabo dmucha, żeby wymieszać wodę. Przyjedziesz w końcu do mnie to zobaczysz, co prawda nie w kostce ale... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 A tutaj prawie wcale (paskami/koralami) nie buja, ale za to hałasuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 Buja wystarczająco, jednak tylko w górę i w dół, jednak detrytus z dna doskonale podniesie. Potrzebne są jednak dodatkowe pompy/pompa cyrkulacyjna ,która to tera z zamiesza... Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 Wszystkie te filmy kręcone są przy pustych akwariach. Dołożenie konstrukcji z żywej skały spowoduje zmniejszenie falowania +/- o połowę. Poza tym wszystkie pompy Tunze używane do Waveboxów mają pełną regulację. Da się ustawić taką falę, jaka szanownemu akwaryście pasuje. Całej cyrkulacji wody w akwarium to jednak nie załatwia, choć bardzo pomaga Cytuj pzdr Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2012 Nanowavebox pracuje jak traktor kiedy na zasilaczu ustawi się 24V - tak jak to zrobił pewnie autor ostatniego filmiku. Ja w moim obecnym akwarium - robiąc testy z tym falownikiem zasilałem go 12V i nie hałasował - choć w odległości łokcia od zbiornika słychać takie irytujące "stuk/pstryk" kiedy pompa staruje (wirnik chyba jedzie do przodu i uderza o coś...) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach