Tester Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Tomcio, nie wiem bo byl tylko jeden wezyk w pudelku. Nie mniej jednak zastosowalem dwunastomilimetrowy. Wiec to nie tedy droga Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) Wydaje mi sie, ze przewage biora wypowiedzi osob, ktore BK nawet w reku nie mialy. Chetnie sprzedalbym ich pare na "Targowisku", ale ich po prostu uzywanych nie ma. Podobnie jest z Schuranami. Inne, jak H&S i Delteki trzymaja cene. Mam wrazenie, ze wlascicieli BK nie trzeba o dobrej inwestycji przekonywac a sceptykow nie potrzeba, bo wiedza swoje. Kyzak, jesli przetestowales BK to powiedz, co masz przeciw niemu ? Dotknij tego "kawalka tworzywa" i przemysl to. Ostanio mialem w reku BK majace wezyki powietrza 3 mm grube. To nie jest wyznacznikiem, ale Twoj pewnie ma 6 mm na zewnatrz ? To inna polka i tyle. Po prostu nie sa dla "kazdego" i kto go nie mial, tewn nie powinien porownywac... Porownywuj dalej torebki i sukienki z odpieniaczami. Nie dziwie sie, ze wiele kolorowych plastikow ma super wziecie szczegolnie, gdy chociaz jedna z rurek jest czerwona. Nie bierz tego jakos tak osobiscie do siebie, ale naprawde ogladnij wirnik "wyrzezbiony" z jednego kawalka. pleksi 5 mm grube, body skladane na wcisk, bez zadnych uszczelek itp. i przekonasz sie o jakosci. Edytowane 12 Listopada 2012 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) Tester A jest ktoś w Twojej okolicy co by miał baniak abyś przetestował bk w innej wodzie? to by wykluczyło winę wody... Mozna by też założyć zawór kulkowy na połączenie pompy z odpieniaczem i chwilowo zmniejszyć dmuchanie pompy w body bo wydaje się być prawie pewnym iż to pompa jest za mocna.... może po czasie takiego tlumienia odpieni co ma odpienić i sie uspokoi... Edytowane 12 Listopada 2012 przez Łapa (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Podobno zdrowsze dla pompy jest zduszenie na wlocie a nie na wylocie. Za godzine bede w domu i zobacze co i jak Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) to obojetnie gdzie ale zastosuj taki zaworek kulkowy i zmniejsz to dmuchanie ... to na 100% umozliwi wyregulowanie... A na boku to bez 2 zdań schuran wygrywa bo taki zawór ma seryjnie instalowany , a widać ze czasem moze sie ów zawór przydać Dodam jeszcze ,że przykrym jest fakt iż w tle naszej dyskuji o fenomenie i dobrodziejstwach BK jawi się wielki problem Testera.... Prawdą jest iż nie mogę sie wypowiadac o Bk bo takiego nigdy nie mialem nawet w rekach , ale skoro BK jest lepszy od schurana to dlaczego ja nie mam problemów po odpaleniu schurana tylko Tester z Bk? Edytowane 12 Listopada 2012 przez Łapa (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Tester, jest odwrotnie, nigdy nie tlum pompy na wlocie. Zawor na wyjsciu symuluje wyzszy poziom, jaki pompa ma do pokonania, na wejsciu grozi kawitacja, znana tym, ktorzy plywali na motorowkach szybciej niz Arek z Marzenka na wdzydzkich kajakach. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyzak Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 @Stani - nie mam nic Ale cud techniki to nie jest:, nie jeździ, nie gra, nie świeci, nie dymi...jak torebka Cytuj Obecnie suchy dok... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 ale skoro BK jest lepszy od schurana to dlaczego ja nie mam problemów po odpaleniu schurana tylko Tester z Bk? spokojnie jeszcze nie wiadomo czy to Tester ma problem z odpieniaczem czy odpieniacz z Testerem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) To nawet nie chodzi o torebke, ani zeby tych kilka odpieniaczy ustawic obok siebie. Widze to tak: BK mialby pewne problemy, wyciagnac duzo za Schuranem o podobnej wydajnosci. Odwrotnie tez. Moim zdaniem, sa to w tej chwili najlepsze produkty, w miare osiagalne dla nas. Trudno powiedziec, ile czasu moga pracowac. Wydaje sie, ze po 10-ciu latach nie ma roznicy w wydajnosci. Jasne - pompy sie zmienia... Kyzak - narazie to jest "cud techniki", nie oszukujmy sie. Jestem tej znanej firmie wdzieczny, ze takie rzueczy robi. Poczytaj o produkcji, testach, materialach i ich przerobce i portownaj z "testami" innych (rowniez polskich) odpieniaczy. Potem go podlacz i sie odprez (dotyczy wszystkich poza Testerem ). To zadna "bajka" - to BK. Edytowane 12 Listopada 2012 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Stani ! ale dowaliłeś "To zadna "bajka" - to BK. " jak ulał pasuje do tego temetu Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 jestem jestem... Sytuacja po 24h z wyjeta rura spustowa wyglada nastepujaco: - odpieniacz nie przelal - i to jest dobra wiadomosc. Jednak NIC nie odlozyl w kubku poza odrobina piany na sciankach. - kubek jest na tyle brudny w wewnetrznej rurze ze w zasadzie nie widze piany przez niego. - wcisnalem rure na maxa w dol i ozstawilem maxymalnie otwarta - odpieniacz zaczal przelewac w ciagu kilku sekund. - zrobilem pomiary elektryczno-energetyczne i tak: napiecie w sieci 245V, pobor pradu 0,66Amp, pobor mocy 54W, W tak zwanym miedzyczasie, dostalem PW z informacja ze w poprzednim akwarium odpieniacz byl na glebokosci 15cm (!!!) i dzialal jak ta lala. W instrukcji jest rzeczywiscie napisane, ze odpieniacz moze pracowac na glebokosciach z zakresu 15-30+ cm. Problemem jest to ze nie mam miejsca w szafce zeby go uniesc tak wysoko. Musze wiec rozwazyc sprawe zmniejszenia srednicy dyszy. A ze te same pompy sa z roznymi dyszami (widzialem na YT 19mm) to mysle ze zwezenie swiatla wlotu nie bedzie problemem dla pompy w swietle tego co napisal Staś. Dzisiaj zdobylem kawalek rurki srednicy 22m i grubosci scinaki 1mm. Na koncu rurki jest kolnierz wystajacy 1mm. Rureczka idealnie pasuje do dyszy pompy i zmniejszy jej srednice o 2mm. Pytania: - na jakiej glebokosci pod powierzchnia wody ustawia sie Wam granica miedzy woda a piana? - zauwazylem ze odpieniacza jest ogromnie wrazliwy na napiecie powierzchniowe wody. Wystarczy wlozyc reke i po kilku sekundach odpieniacz siada o kilka(nascie)centymetrow. Boje sie o to co napisal Mirek wyzej. Kazde dodanie amino, ReefBoostera, czy innych suplementow bedzie nioslo za soba ryzyko przelania. Jak to wyglada u Was? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Mysle ze tak jest, tak ma i ATI, wkladasz reke i siada. amino nie wnika, jedynie co rusza to reefbooster - no ale wiadomo bo to olej. jak dasz reefbooster to po podaniu ustawiasz kubek krzywo. ale nie ma problemu aby zrezygnowac z RB i stosowac np. Red Sea enery A, cylopeese, color booster.. Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Wydaje mi sie, ze za dodawanie jakichkolwiek "extrasow" nie mozna winic odpieniacza. W tym przypadku, problem lezy raczej w wydajnosci pompy, uwarunkjowanym napieciem w sieci. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) Tester proszę mnie nie załamuj, była mowa że Bk są mega stabilne i nie reagują na delikatne zmiany w baniaku typu karmienie ,albo wkladanie rąk do wody.... tu cos musi być nie tak... Chciałem też dodać iż zdaza sie sytuacja w której dodajemy do baniaka coś co zwieksza drastycznie piennienie np Chemiclean na cyjano... dobry odpieniacz powinnien mieć wystarczająco duzo mozliwości regulacji , aby w razie takich histori dawało się go uspokoić... Mam racje? Edytowane 12 Listopada 2012 przez Łapa (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 jasne, po to masz regulacje ale nie wtedy kiedy mu przelewa ja w ATI jak laduje reefbooster albo wrzucalem chemiclean odkrecalem bramowy 2-3 obroty i bylo spoko Mysle ze tak samo jest w BK. Z drugiej strony wolalbym uchylic kubek niz pozniej znow szukac idealnego ustawienia zawory bramowego Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Witam Kurcze 245V w sieci ? Nikt mi nie powie że napięcie nie ma wpływu na wydajności pompy. U mnie gdy napięcie spadło o 5 V to w kominie była Niagara. Myślę, że tu jest cały problem . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 JerzyB - to fizyka :-) Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 a jakie jest rzeczywiste w Polsce? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Ma być 230 , ale u mnie waha się od 223 do 228 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 220-230-240 zalezy od miejsca i tak u nas ciagniemy do UE Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Tester ale Ty masz produkt kupiony i wypuszczony na UK wiec pompa musi byc przystosowana na prąd tu a nie w pl. Jak czytam ten temat to nikt nie powie, ze ten odpieniacz sie podlacza i zapomina. Zapytaj poprzedniego właściciela dlaczego go sprzedawał, moze ma wadę produkcyjna i bez reklamacji sie nie obejdzie. Tapatalk Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Mysle, ze zadnej wady ten odpieniek nie ma. Wyzsze napiecie powoduje wyzsza wydajnosc. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 Mysle, ze zadnej wady ten odpieniek nie ma. Wyzsze napiecie powoduje wyzsza wydajnosc. To dlaczego pozostałe kilka milionów silników i urządzeń w uk działa prawidłowo a ten u Testera nie? Tapatalk Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 nie znam poprzedniego wlasciciela ale ufam osobie ktora go polecila. Tu watpliwosci nie mam. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 12 Listopada 2012 @Stani Zgadzam się z Tobą w 100% Na tabliczce znamionowej pompy jest napisane 230V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach