komar3333 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2013 ja mam uas od 2 tygodni. pierwszy tydzien wiadomo nic prawie, teraz caly ekran w dino... rece opadaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chudy112 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2013 Wczoraj wlałem 4 raz wodę utleniona I ku mojemu zdziwieniu potrze dziś i widzę że dino wyblakło więc jest szansa! panowie strat w koralach anij w rybach nie mam no jedynie coś się stało z dokorkiem ale to jeszcze przed stosowaniem wody utlenionej Więc chyba pomaga za zaciemieniem nic nie robiłem! Jedynie ograniczyłem na ledach światło białe Pozdrawiam Cytuj Jest: Akwarium 170x60x60(650L). Odpieniacz Ati 250. Obieg H2O 4500. Skała około 50 kg. Cyrkulacja 2x Tunze 6105 Było Akwarium 100x55x40(220L). Od pieniacz H&S 150 na pompie Tunze Hydrofoamer Silence 9430.040. Obieg NJ 3000. Skała około 24 kg! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VITUL2 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2013 kiedy zamierzasz zwiększać oświetlenie? Cytuj 360l+120lsump,beast1200,TUNZE 6045+jvp102,NJ4500,LED CREE 4X12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 6 Lutego 2013 (edytowane) Za Wikipedią: Od czasu do czasu przechodzą eksplozje populacyjne, które są przyczyną czerwonych przypływów (zakwitów). Podczas takich zakwitów, niektóre bruzdnice produkują toksyny, będące przyczyną masowego wymierania ryb. Więc nie wiemy, czy to H2O2 jest niebezpieczne dla życia, czy toksyny Dinoflagellaty. Toksyny jednak nie są szkodliwe dla ostryg i omułków. Edytowane 6 Lutego 2013 przez Świrek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 6 Lutego 2013 od 11 dnia zamierzam zrobić + 5% białego co 3 dni żeby bezstresowo pomalutku wrócić do normy Za Wikipedią: Od czasu do czasu przechodzą eksplozje populacyjne, które są przyczyną czerwonych przypływów (zakwitów). Podczas takich zakwitów, niektóre bruzdnice produkują toksyny, będące przyczyną masowego wymierania ryb. Więc nie wiemy, czy to H2O2 jest niebezpieczne dla życia, czy toksyny Dinoflagellaty. Toksyny jednak nie są szkodliwe dla ostryg i omułków. Ale o co chodzi? Bo szczerze to nie zaczaiłem tego posta. PS Jak kopiujesz z Wiki to wywalaj hiperłącza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 6 Lutego 2013 Mysle, ze Swirek zwrocil uwage na fakt, ze gdy dino beda szybko padac, to toksyczne pozostalosci po nich moga gwaltownie osiagnac stezenia szkodzace rybom. Jak zwykle u nas ; "co nagle to po diable". Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 6 Lutego 2013 Mysle, ze Swirek zwrocil uwage na fakt, ze gdy dino beda szybko padac, to toksyczne pozostalosci po nich moga gwaltownie osiagnac stezenia szkodzace rybom. Jak zwykle u nas ; "co nagle to po diable". Ok czyli to oznacza że walka z dino jest tym bardziej skuteczna i tym mniej szkodliwa dla zbiornika im dłużej trwa - generalnie ma to sens. Tylko zastanawiam się jak to przełożyć na metodę z H2O2? Zmniejszyć dawkę i wydłużyć kurację? Nie wiem czy przy niższym stężeniu będzie ona skuteczna? Może ktoś podejmie się w swoim zbiorniku eksperymentu na mniejszych dawkach? Ja u siebie już nie mam dino więc nie mam na czym eksperymentować, muszę tylko "płynnie" zakończyć swoje doświadczenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 6 Lutego 2013 PS Jak kopiujesz z Wiki to wywalaj hiperłącza Poprawione Mysle, ze Swirek zwrocil uwage na fakt, ze gdy dino beda szybko padac, to toksyczne pozostalosci po nich moga gwaltownie osiagnac stezenia szkodzace rybom. Jak zwykle u nas ; "co nagle to po diable". Dokładnie tak Ale jest jeszcze jedna kwestia. Jeśli jest dużo dino, to zapewne wywala ono toksyny do wody. Co za tym idzie, ewentualna śmierć ryb może być bardziej związana z toksynami dino, niż H2O2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil80 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2013 Ja wczoraj wlalem druga dawke tj 8ml H2O2 na 350l wody czyli znacznie mniej niz jest zalecane... Swiatlo ograniczylem tylko biale, zobaczymy po kilku dniach czy przyniesie to jakikolwiek efekt... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 6 Lutego 2013 O, Kamil, to byloby fajnie gdy dasz znac tym bardziej, ze gdy metoda dziala bez zaciemnienia, to nie mamy sie dokad spieszyc, wiec mozna experymentalnie ustalic najmniejsza dzialajaca dawke. Przy duzych dawkach, staralbym sie jak najwiecej dino odessac. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 6 Lutego 2013 Fajnie że temat się rozwija może jak skończymy "lanie wody" uda się zrobić z tego jakąś konkretna receptę i podpiąć w tym dziale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinM Zgłoś Napisano 6 Lutego 2013 Witam. Mam jedno pytanie: Jeśli H2O2 wytłucze wszystkie glony i bakterie (pożądane i niepożądane) to zabraknie pierwszego elementu "mikro " łańcucha pokarmowego w zbiorniku (bakterie-pierwotniaki-itd...). Czy nie będzie to miało wpływu na dalsze funkcjonowanie ekosystemu w zbiorniku? Ewentualne dodawanie bakterii (wyselekcjonowanych szczepów) w trakcie jak i po okresie stosowania H2O2 moim zdaniem może nie naprawić w całości powstałych ubytków w "mikro" łańcuchu pokarmowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VITUL2 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2013 przyznam się że też stosuję tą metodę, i mam zamiar niedługo opiać moją walkę. Kamil80- proponuje na początku zostawić samo niebieskie, bo to białe powodowało u mnie rozkwit dino. Cytuj 360l+120lsump,beast1200,TUNZE 6045+jvp102,NJ4500,LED CREE 4X12 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ali_Maga Zgłoś Napisano 6 Lutego 2013 Bardzo ciekawy wątek, pierwszy post czytam codziennie - jak dobry kryminał Mam pytanie do praktyków - czy H2O2 oddziaływuje Waszym zdaniem też na inne niz dino glony? Cytuj The cure for anything is salt water - sweat, tears, or the sea. Isak Dinesen (Baroness Karen Blixen) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ZenonPL Zgłoś Napisano 6 Lutego 2013 Też się podpiąłem pod nowy trend ;-) Tydzień lania H2O2, ok 10 ml na 300 litrów, z cyjano zostało mało co, ledwie blady osad na piasku - znacznie mniej, niż było. Inne życie bez zmian, korale bez różnicy. Mam odrobinę glonów nitkowatych tu i ówdzie, na razie nie widzę, żeby coś się z nimi działo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 6 Lutego 2013 Jak widać miejsce dawki dobre są tez na cyjano ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszekk40 Zgłoś Napisano 13 Lutego 2013 Mam zamiar spróbować H2O2 w związku z powyższym jedno pytanko. Jeśli leję vodka to podczas kuracji H2O2 zaprzestać dawkowania gorzałki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 13 Lutego 2013 Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że powinieneś przestać - a dlaczego? Dlatego że wódeczka jest pożywką dla bakterii a H2O2 wręcz przeciwnie i sensu nie widzę w stosowaniu jednocześnie dwóch znoszących się metod nawet jeśli obie służą czemu innemu Ale jak napisałem ekspertem nie jestem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polecki Zgłoś Napisano 13 Lutego 2013 Czyli jak dobrze rozumiem vodke odstawic. A ile polecacie lac h2o2 na 200 l ? Piasek potraktowalem odmulaczem i malem tylko male skupisko na skale takie wielkosci 5 zl monety, dodam ze zaciemnianie nic nie daje z gory dzieki za odp pozdrawiam Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj 275 l,Sump 80l, 2x Ecotech RADION xr30w,Bubble King Mini 200, Reef Octopus MF-70 na ROWA, Skimz + AllInOne BioPellets, Vortech MP-10 x2, JEBAO DC6000 obieg, Grotech TEC III NG FM Balling Light, 25kg LR, 18kg LS i pare zwierzaków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 13 Lutego 2013 10ml i jeśli jest taka możliwość to lej na miejsca gdzie się pokazuja gluty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszekk40 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2013 Podobnie rozumuję jak Ty - Staff, że jedno wyklucza drugie i logika tak nakazuje. Tylko niestety nie wszystko co logiczne jest też i praktyczne. Tym niemniej vodka narazie aut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszekk40 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2013 A tak apropo w sumie nie pochwaliłeś się jaki skutek końcowy przyniosło u Ciebie " lanie wody" i czy juz zaprzestałeś całkowicie. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
88malolat Zgłoś Napisano 14 Lutego 2013 Witam. Wszystko jest opisane w pierwszym poscie. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polecki Zgłoś Napisano 14 Lutego 2013 Panowie a te H2O2 to taki czysty perhydrol 3% czy moze byc zwykla woda utleniona z apteki ? Pytam bo ta z apteki to ma jeszcze dodatki jakies, z gory dzieki za szybka odp pozdrawiam Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj 275 l,Sump 80l, 2x Ecotech RADION xr30w,Bubble King Mini 200, Reef Octopus MF-70 na ROWA, Skimz + AllInOne BioPellets, Vortech MP-10 x2, JEBAO DC6000 obieg, Grotech TEC III NG FM Balling Light, 25kg LR, 18kg LS i pare zwierzaków Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 14 Lutego 2013 ja mam z apteki 3% bez dodatków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach