Grzegorz T Zgłoś Napisano 24 Lutego 2015 -kanał niebieski 3 diody - kanał czerwony 2 diody - Kanał biały 13 diod .................. czy możesz wyjaśnić w jakim celu ma tu być 13 białych diód ? To raczej słabe rozwiązanie z którego ani ty ani twoje zwierzaki nie będą zadowolone. Poczytaj forum - często są podawane optymalne stosunki niebieski/biały. Zobacz u mnie w stopce co mam w lampie ....... nie mówię że to zestaw idealny bo za dużo jest czerwonego i brak UV ...... ale twój zestaw to porażka. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) Kurcze a ja boje się że będzie za niebiesko 1x dioda 400-405nm 2x dioda 450-455nm 2x dioda 565-560nm 13x diody12000-15000 po lektorze np tropicjungle.blox.pl http://www.discusfor...-led-vt7889.htm i innych stron, uznałem że zakupię wyżej wymienione diody. diody białe mają przesunięty zakres w "stronę niebieską". Na badzie informacji jakie udało mi się uzyskać o diodach i o świetle sądzę że zrobiłem dobrze. niestety mam ograniczony budżet i nie mogę kupić wszystko co bym chciał, ale i tak jestem zadowolony. Tylko nie wiem jako to wszystko podłączyć ;/ możecie coś podpowiedzieć ? Edytowane 25 Lutego 2015 przez qni (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 26 Lutego 2015 (edytowane) qni kupiłeś radiatorki pod ledy które są wszędzie ze sobą zwarte, na zdjęciach które wstawiłeś robisz zwarcie. Jeżeli nie chcesz ze sobą zwierać poszczególnych kanałów, pomiędzy każdą diodą musi pozostać 1 wolne gniazdo na diodę. Na zdjęciu nie widać jakie mają kolory diody, jeśli wstawisz zdjęcie jak chcesz rozmieścić kolory, to pomogę ci to podłączyć. I zaznacz jak wlutowałeś diody 0 gdzie jest + i -. Edytowane 26 Lutego 2015 przez jerzyk (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 27 Lutego 2015 nie jest nic zwarte. na szynach można połączyć diod w szereg. nie wiem czy to widać na zdjęcia ale gdy są koło siebie czerwona i niebieska dioda to ścieżka jest wydrapana. Kanał czerwony i niebieski podłącze równolegle poprzez driver do zasilacz 12V 1A Kanał biały podłączę do zasilacz 12V 2A tylko nie wiem ile połączeń równoległy i ile diod w szeregu. Nie podłączyłem masy, zrobię to to na końcu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 28 Lutego 2015 (edytowane) No to jest dość ważna informacja że wydrapałeś ścieżki, na szybko stworzyłem jak możesz to podłączyć, nie mówię że jest to optymalne podłączenie. Kolorami masz zaznaczone 4 obwody. Aha i 13 diody nie masz jak podłączyć, dlatego że driver na wyjściu ma mniejsze napięcie niż na wejściu i przy 12V dałbym max 3 diody w szereg. Edytowane 28 Lutego 2015 przez jerzyk (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 Witam, Panowie co może być przyczyną że ds1307 głupieje co parę dni ?? W jednej obudowie mam arduino, przekaźniki z 230 i drivery led, czy możliwe że 230 albo drivery sieją na zegar ? Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 Witam, Panowie co może być przyczyną że ds1307 głupieje co parę dni ?? W jednej obudowie mam arduino, przekaźniki z 230 i drivery led, czy możliwe że 230 albo drivery sieją na zegar ? Rezystor podciągający między Vcc a DATA lub sam DS pada ......... zmień go to grosze Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 Witam,Panowie co może być przyczyną że ds1307 głupieje co parę dni ?? W jednej obudowie mam arduino, przekaźniki z 230 i drivery led, czy możliwe że 230 albo drivery sieją na zegar ? Czy nie rośnie zbytnio temperatura wewnątrz, co powoduje rozregulowanie zegara? Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 Nie temperatura na pewno nie jest powodem bo obudowa jest otwarta, ds jest podpięty na samej górze tak że na pewno nie ma problem z temp. Co do rezystora, może ktoś mi pomóc jaki powinien to być rezystor ? Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 ds-y mają albo baterię albo akumulator, weź miernik i zobacz jakie ma napięcie. Jesli na ds masz pin oznaczony "bat" to podepnij go do gnd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
meteormode Zgłoś Napisano 6 Marca 2015 Nie temperatura na pewno nie jest powodem bo obudowa jest otwarta, ds jest podpięty na samej górze tak że na pewno nie ma problem z temp. obudowa jest otwarta czy typu otwartego? Poza tym jak nanorafa stwierdził podwyzszenie temperatury wewnątrz może wpływać na pracę rezonatora kwarcowego (tej klasy i jakości rezonatory nie posiadają kompensacji temperatury) zatem nie jest wykluczone, że należy brać pod uwagę temperaturę. Jest też faktem, że wcale nie musi chodzić o kwestię temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qni Zgłoś Napisano 13 Marca 2015 Panowie czy ten zasilacz da rade ? http://www.aliexpress.com/item/AC-100V-240V-to-DC-24V-2A-48W-Voltage-Transformer-Switch-Power-Supply-for-Led-Strip/32291537992.html myślę o dokupienie jeszcze kilku led aby zrobić 6 czerwony, 6 niebieskich i 3x6"białych" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smoku Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 Pomóżcie w rozwiązaniu problemu w sterowaniu przekaźnikami. Wgrałem program do sterowania dwoma wyjściami PWM + dwa wyjścia przekaźnikowe + odczyt temperatury. Niestety ale wyjścia cyfrowe wykorzystane do sterowania przekaźnikami nie działają. Nie wiem czy czegoś nie skopałem w kodzie programu. Żeby sprawdzić co się dzieje podłączyłem diodę LED przez rezystor pod wyjście cyfrowe i nie świeciła. Ta sama led-a świeci po podpięciu do wyjść PWM. Gdy do linijek kodu odpowiedzialnych za sterowanie przekaźnikami wstawiłem PIN wyjścia PWM zamiast cyfrowego, dioda LED również nie świeciła. Dla informacji sterowanie wyjściami PWM i odczyt temperatury działa wzorowo. Przekaźnikami chciałem sterować włączeniem/wyłączeniem T5. Pomoże ktoś w rozwiązaniu problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 Ja używam PWM do sterowania przekaźnika i działa wzorowo. Soft na 5 kanałów led - 3 idą na led, 2 na T5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smoku Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 No kurcze wszystkim działa OK, tylko u mnie pod górę. Możesz podesłać mi twój kod? Porównałbym, czy gdzieś babola nie strzeliłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 Mam kod wprost z pierwszej strony tego tematu. Bez zmian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smoku Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 W sumie to tego nie ściągałem tylko z dalszych stron. Ściągnę i zobaczymy co się będzie działo. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał28 Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Witam Trochę pogrzebałem w kodzie żeby wyszło 4 kanały pwm 2 przekaźniki odczyt termometru z wyświetlaniem na ekranie załączanie po przekroczeniu temperatury wentylatorów, ale za chiny nie mogę sobie poradzić z menu. Jak chcę ustawić temperaturę załączania wentylatora to włączają się ustawienia 5 kanału pwm który został usunięty. Poza tym uciekło mi stopniowe rozjaśnianie przy utracie prądu. Czy mógłby ktoś bardziej uzdolniony programowo zerknąć na kod i ewentualnie go poprawić. Pozdrawiam _4pwm_2przekazniki_termometr_wentrylator.zip Edytowane 24 Marca 2015 przez Michał28 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smoku Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 (edytowane) Mam kod wprost z pierwszej strony tego tematu. Bez zmian Masz rację działa. Mój błąd. Edytowane 25 Marca 2015 przez Smoku (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 No i tak ma być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil_rc Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2015 Mam taki problem, mianowicie nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi jak konkretnie podłączyć lcd keypad, w programie mam LiquidCrystal lcd(8, 12, 4, 2, 6, 7); rozumiem ze sa to piny arduinio, tylko do którego pinu podłączyć lcd? Najlepiej będzie jeżeli weźmiemy schemat lcd; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smoku Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2015 Mam taki problem, mianowicie nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi jak konkretnie podłączyć lcd keypad, w programie mam LiquidCrystal lcd(8, 12, 4, 2, 6, 7); rozumiem ze sa to piny arduinio, tylko do którego pinu podłączyć lcd? Najlepiej będzie jeżeli weźmiemy schemat lcd; może to Ci pomoże: http://botland.com.pl/content/31-arduino-i-wyswietlacz-lcd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek2 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2015 Jeżeli kolega kupił LCD keypad shield i rozumiem ze zamierzasz go podłączyć (włożyć) w prost na arduino to podłączenie będzie wyglądało: LiquidCrystal lcd(8, 9, 4, 5, 6, 7). Czyli musisz dokonać zmian w programie. Jeżeli chcesz podłączyć tego shielda inaczej to bierzesz kupę przewodów i robisz po swojemu tylko po co wtedy kupować shilda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamil_rc Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2015 Super, pomogło. Ale niestety nadal coś nie działa, myślałem ze to wina lcd ale wziąłem nowe i tez nie działa. Próbowałem różnych programów i przysłowiowa "d*pa". Jutro jeszcze posprawdzam raz jeszcze może zaskoczy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Smoku Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2015 Super, pomogło. Ale niestety nadal coś nie działa, myślałem ze to wina lcd ale wziąłem nowe i tez nie działa. Próbowałem różnych programów i przysłowiowa "d*pa". Jutro jeszcze posprawdzam raz jeszcze może zaskoczy:) No to jeszcze jedna podpowiedź. Mam zrobione dokładnie jak z linku poniżej i wszystko bangla. http://nano-reef.pl/topic/43647-kontroler-lampy-led-diy-parainstrukcja-budowy/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach