ninepm Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2013 Żywica żywicy nierówna. Ja ten problem wałkuje często jako ,że mam marną wode i po membranie wychodzi mi około 17. Trafiałem żywice które z 17 potrafiły mi ledwie 7 zrobić. Jak na razie u mnie lepiej sprawdzają się żywice o ciemnym kolorze. Staram się w pojemniku mieszać dwa rodzaje tych żywic (jasną i ciemną). Tak czy siak u mnie jeden wkład starczy na ledwie jakies 150 litrów wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Panowie zrobiłem test i tak na dwa litry odpadu miałem 1.2 litra wody RO/DI. Wynik 005 na TDS już po żywicy. Tak myślę może ja mam za wysokie ciśnienie i ciśnie a nie zdarzy odpowiednio wyczyścić wody. Ciśnienie mam 3.6 bar. Co myślicie? Witaj Margolee. Ciśnienie ma duże znaczenie ale zasada jest taka że im wyższe tym lepiej - sprawdzałem. Popatrz tu: http://nano-reef.pl/...e__hl__hydrofor Możesz dołożyć do zestawu RO/DI pompę podnoszącą ciśnienie. Jak już wcześniej ktoś wspominał. Na pewno zbiłbyś kilka oczek na TDS. Warto również sprawdzić "spód" membrany, tam gdzie są jeden lub dwa oringi - czasami zdarza się że to połączenie jest luźne - po prostu woda może wtedy częściowo przechodzić "bokiem" a nie przez membrane. Należałoby wtedy wymienić oringi na grubsze lub choćby owinąć to miejsce teflonem do hydrauliki i wsadzić na wcisk. A jeśli i to nie pomoże to moim zdaniem wina leży po stronie membrany - w/g mnie, membrany też mogą się różnić, jedna będzie miała lepszą a druga gorszą sprawność. Trzeba po prostu częściej wymieniać żywicę i mieć nadzieje że następna membrana jaką kupimy będzie lepiej pracować Pozdrawiam. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Luk (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2013 No i nareszcie konkrety ja stawiam na żywice, nie ma bata żeby z 009 po membranie żywica nie zbila do 000. Kupię nową to sprawdze. A żeby nie było oringi też oglądam. Nie pisz posta pod postem - używaj opcji "edytuj"! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Warszawiak dzięki lepiej się nie dało. Powiadasz 20/25%. Wodę mam 159 wejście czyli max według ciebie powinna dac wynik na wyjściu ok 030 ppm a ja mam 005 czyli sprawność jakieś 96%. Jak dla mnie git. A teraz pytanie tak wiem google he he. To w jaki sposób zrobić z tego 000 ppm? Co dołożyć jeszcze jedną zywice? Proszę o opinię ludzi z doświadczeniem a nie teoretyków. Bo to dwa różne światy. Ty piszesz o sprawności w czyszczeniu, ja napisałem o sprawności oczyszczania wody względem ilości ścieków. heheh... ja mam 450 ppm po kranie... za RO mam 4-11 a najczęściej utrzymuje się w granicy 4-6 ppm. Po żywicy mam 0 ppm. Jeśli masz po RO a PRZED żywicą 5ppm to jest to normalny wynik. Jedno złoże żywicy w korpusie 10" spokojnie powinno zejść na 0ppm. A możesz opisać kolejność korpusów w RO...? i ich rodzaje. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Warszawiak (wyświetl historię edycji) Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2013 Mam 5 ale po żywicy. Po RO mam 9. 9 po Ro jak dla mnie nieźle, choć widzę że wy macie mniej. Warszawiak sam pisales że masz nawet 11 i żywica zbije do 0. Według mnie mam do bani wkład z żywicą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2013 Według mnie też chodzi o żywicę. Czyli albo wymiana albo dołożyć jeszcze jeden blok z żywicą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ninepm Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2013 Dobra żywica nawet z 20 zbije do 0 , szybciej się zużyje ale powinna dać radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2013 Ok jak wymienię zywice to dam znać co się poprosiło. Panowie wielkie dzięki za pomocne rady. Warszawiak dzięki za dane o sprawnosciach żywić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2013 Erybka teraz sprzedaje żywicę w oryginalnych pudełkach,czyli nie na wagę i nie w woreczkach. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2013 Wielkie dzięki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2013 Kupuję żywicę w erybce i nigdy się nie naciąłem., Zawsze była rozważana i nie ma problemu. Też stawiam na żywicę. W swoim filtrze dołożyłem pompę podnoszącą ciśnienie - TDS jest taki sam 3-4 po membranie , ale woda leje się jak oszalała. Do tej pory 3 godz 10 l, a teraz 1 godz 20 min. Pamiętajcie aby bokiem spuścić pierwszy litr po memebranie - wskazania są u mnie od 150 i w dół - do 004. Tak mam zawsze jak stoi filtr z dobe. Później przekierowuję na żywicę i 000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Podam ciekawostke (przynajmniej dla mnie) jak filtr postał niecałe 24 godziny i zrobiłem pomiar po membranie to się za głowę chwyciłem. Wynik 38. Po zlaniu ok 1.5 L wynik 008. Jak dla mnie to w takiej sytuacji automatyczna dolewka traci sens, bo napcha syfu na początek na żywicę i żywica duzo szybciej padnie.Raczej postawię na grawitacyjną. To tyle z mojego spostrzeżenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amsam Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2013 No tak. Membrana to błona półprzeopuszczalna, jak w organizmie, jak stoi to same jony dyfundują na drugą i stad TDS duży. Automatyczna dolewka przez elektrozawór - na tak , częściej żywicę trzeba zmienić - choć ciekawe ile żywica wytrzyma przy pomiarze 100 a np 005? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2013 Membrana to polimerowe sito. I dziala doslownie jak sito. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2013 Membrana to polimerowe sito. I dziala doslownie jak sito. No chyba nie do końca. W sicie można mówić zasadniczo tylko o ciśnieniu hydrostatycznym, a w membranie o hydrostatycznym i osmotycznym. Jak zaniknie hydrostatyczne, to osmotyczne daje o sobie znać i stąd przenikanie zgodnie z gradientem stężeń (małe jony też mogą przenikać w drugą stronę). To może być właśnie ten problem pozostawienia wody w membanie. Nie pamiętam gdzie jest zawór odcinający, ale chyba przed membraną, dlatego przy zakręceniu kranika wylewki, spada ciśnienie na membranie. Tak mi się wydaje. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2013 Myslalem o sicie w rzece a nie w stawie Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2013 Dobre porównanie ;-) , czyli się zgadzamy? Rybki pod prąd też mogą płynąć, zwłaszcza za żarełkiem ;-). Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 15 Listopada 2014 Jakies 2 miesiace temu wymienialem wszystkie filtry (membrana zostala stara) I zywice na nowa. Od tygodnia po membranie leci 004, a po zywicy 001. Wsypalem do polowy, wiec pewnie za malo. Pytanie czy zostawic stara (2mies) I dosypac swiezej, czy wymienic calosc? Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 16 Listopada 2014 Nikt nic? Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 16 Listopada 2014 Marcin ja bym wymienił całą. Jak po starej membranie miałem 007 to, po żywicy 000, więc warto pilnować zasypu. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 16 Listopada 2014 Dzieki za odp. Zastanawialem sie tylko czy nie wyrzuce dobrej zywicy niepotrzebnie. Nie chodzi o te pare zl, ale moze masz racje. Nawet jak dosypie, to krocej "pozyje" Thx Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Panoramiks200 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2014 Moim zdaniem możesz dosypać by wycisnąć z niej "siódme poty" może ma jeszcze właściwości swoje,a potem wymieniasz całą. Ja miałem też przygodę że uszczelka przepuszczała ta od przykrywki pojemnika gdzie wsypuje się żywicę i nawet na nowej żywicy leciało 002 albo 001 nie 000 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 Odświeżę trochę . Powiedzcie mi czy to normalne zjawisko, że membrana po włączeniu puszcza przez kilka minut brudniejszą wodę niż po kilku minutach pracy? W tej chwili po włączeniu RODI mam na TDS po RO wynik 55ppm aby po paru minutach puszczania wody osiągnąć wynik 22 ppm. Zastanawiam się nad wymianą membrany, bo teraz na litrze żywicy zbieram ok. 300l czystej wody, więc chyba trochę mało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 zawsze na początku jest "brudna" ale wynik po membranie 22 to dużo... Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2016 No dużo, dużo . W tej chwili zasyp żywicą puszki 250ml pozwala mi na zebranie ok. 70 l wody . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach