Tester Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Ja mysle ze pare zdjec baniaka rozwiaze watpliwosci czy Twoja metoda dziala. Niestety nie powie czy bedzie dzialala za rok lub dwa Sent from my SM-G900F using Tapatalk Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TABUX Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Ja mysle ze pare zdjec baniaka rozwiaze watpliwosci czy Twoja metoda dziala. Niestety nie powie czy bedzie dzialala za rok lub dwa Sent from my SM-G900F using Tapatalk Tester jak najbardziej jestem za masz racje.ja dopiero to dozuje od 3 miesięcy.Nie twierdzę ,ze mam racje ale na razie jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Chcialem Cie zachecic do pokazania fotek. Sent from my SM-G900F using Tapatalk Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TABUX Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Chcialem Cie zachecic do pokazania fotek. Sent from my SM-G900F using Tapatalk Własnie robie telefonem.Spróbuje je tutaj załączyć.nie wiem jak to wyjdzie Własnie robie telefonem.Spróbuje je tutaj załączyć.nie wiem jak to wyjdzie Tester wysłałem Ci maila.daj znac czy dostałeś bo jestem online a pokazuje mi ofline nie wiem dlaczego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Osadza się na dnie bo roztwór jest przesycony ,więc obliczenia FM biorą w łeb . Tak jak G.Dyzma napisał 84g w 1oooml wody i ani grama więcej w temperaturze pokojowej . Jaki ma sens w gorącej wodzie rozpuszczać skoro po ochłodzeniu się strąca i opada na dno w formie kamienia ? Stężenie będzie identyczne czy rozrobisz w 20stopniach 84g czy w 80stopniach 100g .Metoda balinga zakładała że pierwszy roztwór jest nasycony czyli dokładnie ten z wodorowęglanem sodu , potem stosunkowo do tego zostało obliczone stężenie Ca i Mg ,aby normalny użytkownik nie kombinował z proporcjami itd tylko po prostu lał po równo cała reszta mikroelementów to jest dokładnie pełna metoda balinga tylko pod fajną nazwą light a różnica poza stężeniami jest brak soli bez soli czyli trzeciego roztworu. Pytanie tylko po co FM produkuje sól bez soli skoro uważa że jest nie potrzebna ? Co do siarczanu magnezu w metodzie balinga nie występuje czy to w wersji Baling czy Baling Light. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Też mi się tak wydawało co zreszta napisałęm wczesniej. Tylko po co piszą żeby rozpuszczac wiecej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) No jest http://www.faunamari...-salt-1kg/a-91/ Czyli chcodzi glownie o to by wymyslic ta sama metode inaczej, powiedzic swiatu ze byl w bledzie, zastrzec nazwe i miec na to R .......For calcium and magnesium supplies aqaurien reef as an alternative or as an addition to calcium bioreactor. See our article "Balling®" and the enclosed operating manuals. Please note also the accompanying safety and store the chemicals and solutions so that in no case children or pets to the products arrive. Edytowane 20 Czerwca 2014 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TABUX Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Osadza się na dnie bo roztwór jest przesycony ,więc obliczenia FM biorą w łeb . Tak jak G.Dyzma napisał 84g w 1oooml wody i ani grama więcej w temperaturze pokojowej . Jaki ma sens w gorącej wodzie rozpuszczać skoro po ochłodzeniu się strąca i opada na dno w formie kamienia ? Stężenie będzie identyczne czy rozrobisz w 20stopniach 84g czy w 80stopniach 100g .Metoda balinga zakładała że pierwszy roztwór jest nasycony czyli dokładnie ten z wodorowęglanem sodu , potem stosunkowo do tego zostało obliczone stężenie Ca i Mg ,aby normalny użytkownik nie kombinował z proporcjami itd tylko po prostu lał po równo cała reszta mikroelementów to jest dokładnie pełna metoda balinga tylko pod fajną nazwą light a różnica poza stężeniami jest brak soli bez soli czyli trzeciego roztworu. Pytanie tylko po co FM produkuje sól bez soli skoro uważa że jest nie potrzebna ? Co do siarczanu magnezu w metodzie balinga nie występuje czy to w wersji Baling czy Baling Light. Tutaj logicznie to opisales z ta pojemnoscia.A co do soli to mi to tak tłumaczono zawsze ,ze soli używaj jak podmieniasz raz w miesiącu a ja zesciej to nie jest potrzebna.Damian ja wybrałem ta druga opcję.Dlatego Fauna to produkuje.Przynajmniej tak mi się wydaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Jednak wciąż nie rozumiesz po co jest sól bez soli ,ona nie ma nic wspólnego z podmianami .To jest nie istotne czy podmieniasz co tydzień czy co miesiąc ,czy co rok . Sól bez soli jest po to aby równoważyć ilość wyprodukowanego NaCl podczas stosowania CaCl2 i NaHCO3 .Im więcej lejesz tych płynów tym więcej produkujesz NaCl dla zbiornika mniej szkodliwy jest wzrost zasolenia solą morską niż NaCl . Dlatego napisałem że za rok dwa zaczną się jaja z parametrami itd . Kilka lat temu ludzie nie mieli tyle problemów co teraz ,a dlaczego- bo nikt nie wnikał po co ta sól i czy można zaoszczędzić po prostu ją dawał ,kto pamięta ten wie na rynku była wtedy tylko sól Preisa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TABUX Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Jednak wciąż nie rozumiesz po co jest sól bez soli ,ona nie ma nic wspólnego z podmianami .To jest nie istotne czy podmieniasz co tydzień czy co miesiąc ,czy co rok . Sól bez soli jest po to aby równoważyć ilość wyprodukowanego NaCl podczas stosowania CaCl2 i NaHCO3 .Im więcej lejesz tych płynów tym więcej produkujesz NaCl dla zbiornika mniej szkodliwy jest wzrost zasolenia solą morską niż NaCl . Dlatego napisałem że za rok dwa zaczną się jaja z parametrami itd . Kilka lat temu ludzie nie mieli tyle problemów co teraz ,a dlaczego- bo nikt nie wnikał po co ta sól i czy można zaoszczędzić po prostu ją dawał ,kto pamięta ten wie na rynku była wtedy tylko sól Preisa . Wiesz co Damian az sobie to wydrukuje:).Ja się ucze i opieram wiedzę na tych co z tego zyją i tak się do tego stosuje.Przeszedlem na lighta bo wydaje mi się łatwiejszy.Ale tak czytam Testera i Ciebie i idzie korby dostać w pozytywnym słowa znaczeniu.Kazdy chce żeby jego zbiornik był najładniejszy i zdrowy.jeszcze tak poczytam i z chemii z 3 na 6 zmienie oceny:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Jednak wciąż nie rozumiesz po co jest sól bez soli ,ona nie ma nic wspólnego z podmianami .To jest nie istotne czy podmieniasz co tydzień czy co miesiąc ,czy co rok . Sól bez soli jest po to aby równoważyć ilość wyprodukowanego NaCl podczas stosowania CaCl2 i NaHCO3 .Im więcej lejesz tych płynów tym więcej produkujesz NaCl dla zbiornika mniej szkodliwy jest wzrost zasolenia solą morską niż NaCl . Dlatego napisałem że za rok dwa zaczną się jaja z parametrami itd . Kilka lat temu ludzie nie mieli tyle problemów co teraz ,a dlaczego- bo nikt nie wnikał po co ta sól i czy można zaoszczędzić po prostu ją dawał ,kto pamięta ten wie na rynku była wtedy tylko sól Preisa . Tak Damian masz racje - ale jak robi się podmianki co tydzień, to równoważysz sobie zasolenie (przecież każdy ma salimetr ) Także nawet jak nie dozujesz sól bez soli to przy tak częstych podmianach wody można sobie ustawić wodę w zbiorniku. I wtedy odchodzi nam problem z podnoszonym wskaźnikiem zasolenia. Dlatego jedni stosują sól bez soli a inni tylko raz na jakiś czas. Ja już podjąłem decyzję na 3 pompy daję Ca , Kh i Sól bez Soli . Tak będę prowadził dozowanie z tym , że muszę przeliczyć sobie dawki. Mg nie będę dozował gdyż mam bogatą sól w Mg i przy podmianach będzie mi się uzupełniało a bardzo mało mi spada . Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 No jest http://www.faunamari...-salt-1kg/a-91/ Czyli chcodzi glownie o to by wymyslic ta sama metode inaczej, powiedzic swiatu ze byl w bledzie, zastrzec nazwe i miec na to R .......For calcium and magnesium supplies aqaurien reef as an alternative or as an addition to calcium bioreactor. See our article "BallingŽ" and the enclosed operating manuals. Please note also the accompanying safety and store the chemicals and solutions so that in no case children or pets to the products arrive. A nie jest to przypadkiem sól bez soli do standardowego Ballinga. Bo FM sprzedaje nie tylko chemie do Lighta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) rafik nie do końca . Mamy trzy rodzaje solanki : 1 - to solanka do kiszenia ogórków 2 - to solanka do peklowania 3 - to solanka do akwarium morskiego nie stosując soli bez soli zamieniamy pomału solankę do akwarium morskiego na solankę do kiszenia ogórków . Dlaczego tak ? a dlatego że w wodzie morskiej tylko 78% to NaCl ,reszta to inne sole .Dodając NaCl zwiększamy zasolenie ale też zwiększamy ilość NaCl . Wynika to z reguły Ditmara który mówi że woda morska ma dokładnie ten sam stosunek soli nie zależnie od zasolenia .Czyli jak chcemy podnieś zasolenie to nie sypiemy soli kuchennej, a morskiej. Stosując proszki takie jak CaCl2 i NaHCO3 produkujemy węglan wapnia dla korali ale także sól kuchenną, która podnosi zasolenie . Podczas podmiany te zasolenie niby wyrównujemy,ale wtedy nam parametry spadają wtedy podkręcamy ilość balinga i wzrasta zasolenie itd itd .Potem mamy pięćset postów pod tytułem parametry ok zasolenie ok a korale lecą co się dzieje ,albo dwa lata mijają i ktoś pisze że super wszystko i nagle zaliczyłem glebę nie wiem czemu. Oczywiście zaraz ktoś napisze ale K. Tryc nie daje soli bez soli i ma akwarium mega za***iste jednak pamiętać należy, że to jest K.Tryc który po ruchu polipów wie co należy dodać,a czego nie .Ile osób robiło dokładnie tak jak K.Tryc i nie ma takeigo akwarium ?? Nie wiem jak to prościej wytłumaczyć Edytowane 20 Czerwca 2014 przez Damian07 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TABUX Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) rafik nie do końca . Mamy trzy rodzaje solanki : 1 - to solanka do kiszenia ogórków 2 - to solanka do peklowania 3 - to solanka do akwarium morskiego nie stosując soli bez soli zamieniamy pomału solankę do akwarium morskiego na solankę do kiszenia ogórków . Dlaczego tak ? a dlatego że w wodzie morskiej tylko 78% to NaCl ,reszta to inne sole .Dodając NaCl zwiększamy zasolenie ale też zwiększamy ilość NaCl . Wynika to z reguły Ditmara który mówi że woda morska ma dokładnie ten sam stosunek soli nie zależnie od zasolenia .Czyli jak chcemy podnieś zasolenie to nie sypiemy soli kuchennej, a morskiej. Stosując proszki takie jak CaCl2 i NaHCO3 produkujemy węglan wapnia dla korali ale także sól kuchenną, która podnosi zasolenie . Podczas podmiany te zasolenie niby wyrównujemy,ale wtedy nam parametry spadają wtedy podkręcamy ilość balinga i wzrasta zasolenie itd itd .Potem mamy pięćset postów pod tytułem parametry ok zasolenie ok a korale lecą co się dzieje ,albo dwa lata mijają i ktoś pisze że super wszystko i nagle zaliczyłem glebę nie wiem czemu. Oczywiście zaraz ktoś napisze ale K. Tryc nie daje soli bez soli i ma akwarium mega za***iste jednak pamiętać należy, że to jest K.Tryc który po ruchu polipów wie co należy dodać,a czego nie .Ile osób robiło dokładnie tak jak K.Tryc i nie ma takeigo akwarium ?? Nie wiem jak to prościej wytłumaczyć Damian ale jeśli ja mam zużycie MG i Kh tylko a wapń prawie zero to nie mogę stosować równych dawek dlatego stosuje nie równe dawki do wyprostowania a jeśli tak się dzieje to jak mam zżywać sól bez soli.dobrze mówie? Edytowane 20 Czerwca 2014 przez TABUX (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 To znaczy,że masz nie stabilny system oraz rozjechane parametry . Baling nie jest od wyrównywania parametrów wody a od utrzymywania ich na stałym równym poziomie . Aby rozpocząć przygodę z balingiem należy zacząć od odpowiednich parametrów wody .Czyli zasolenie 1,025 kh 7, Mg 1320 ,Ca 420 ,K 390 wtedy zaczynamy lać balinga oczywiście mówię tu o pełnym klasycznym balingu .Nie dodajemy nic do wody poza aminokwasami czy pokarmem . Oczywiście dużą rolę pełni tu sól do podmian która powinna mieć dokładnie takie parametry,aby po podmianie nie było skoków i musi działać .Pewnie, że jest masę czynników które mogą to zaburzyć ale jest dużo łatwiej nad tym zapanować niż przy stosowaniu metod półśrodków .Prosta sprawa dlaczego przy stosowaniu reaktora mierzymy kh i reszta musi być ok ? bo rozpuszczamy materiał który ma zachowane odpowiednie proporcje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TABUX Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 To znaczy,że masz nie stabilny system oraz rozjechane parametry . Baling nie jest od wyrównywania parametrów wody a od utrzymywania ich na stałym równym poziomie . Aby rozpocząć przygodę z balingiem należy zacząć od odpowiednich parametrów wody .Czyli zasolenie 1,025 kh 7, Mg 1320 ,Ca 420 ,K 390 wtedy zaczynamy lać balinga oczywiście mówię tu o pełnym klasycznym balingu .Nie dodajemy nic do wody poza aminokwasami czy pokarmem . Oczywiście dużą rolę pełni tu sól do podmian która powinna mieć dokładnie takie parametry,aby po podmianie nie było skoków i musi działać .Pewnie, że jest masę czynników które mogą to zaburzyć ale jest dużo łatwiej nad tym zapanować niż przy stosowaniu metod półśrodków .Prosta sprawa dlaczego przy stosowaniu reaktora mierzymy kh i reszta musi być ok ? bo rozpuszczamy materiał który ma zachowane odpowiednie proporcje . To ja nie wiem co mi tak pozera Mg i Kh a wapń prawie wcale.Mg mam 1300,Kh 7,Ca 390 zasolenie 1024 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcosB Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Tabux czy możesz mi podać dokładne ilości płynów FM jakie lejesz do baniaka ? Chodzi mi o dawki dobowe. Może Ci się pomyliło i pożera Ci KH i CA a Magnez prawie wcale bo tak własnie powinno być. Chyba że masz jakieś magiczne korale które nie potrzebują wapnia do budowy szklieletu Zgadzam się z Damianem, po dwóch latach zaczynają się dziać cuda, dodam, że niektóre korale taką solankę dla ogórków wytrzymują, inne nie.Jak tylko zaniedbane zostaną regularne podmianki, zbliża się dzień problemów to raz, dwa to przy bardzo dużym zużyciu ten dzień nadchodzi dużo szybciej. Dlatego warto czasami podmienić 50% wody. Lub przelać przez zbiornik 100% nowej wody przez kilka tygodni. To są rzeczy do których niestety dochodzi się latami. Jestem ciekaw ile osób które ma SPSy kiedykolwiek przelało przez zbiornik np 50% wody w tydzień. Wzorowanie się na kimkolwiek jest pewnym sposobem, nalezy jednak pamietać, że mamy dziesiątki innych czynników które wpływają na jakość wody i kondycje zwierzaków. Damian czy znając dokładne poziomy NaCl w wodzie jestem w stanie ocenić czy równowaga jest zachowana ? Edytowane 20 Czerwca 2014 przez MarcosB (wyświetl historię edycji) Cytuj 1800L + 1500W + SPS = :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PokerFace Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) To ja nie wiem co mi tak pozera Mg i Kh a wapń prawie wcale.Mg mam 1300,Kh 7,Ca 390 zasolenie 1024 No jak ty masz takie stężenie robiąc 5l z 2kg CaCl2x2H2O to jak ma pożerać choć w zbliżonych ilościach Ca i KH. Mimo że konsumpcja jest pewnie równa to Ca lejesz mniej bo masz go stężonego. Edytowane 20 Czerwca 2014 przez PokerFace (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TABUX Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Tabux czy możesz mi podać dokładne ilości płynów FM jakie lejesz do baniaka ? Chodzi mi o dawki dobowe. Może Ci się pomyliło i pożera Ci KH i CA a Magnez prawie wcale bo tak własnie powinno być. Chyba że masz jakieś magiczne korale które nie potrzebują wapnia do budowy szklieletu no nie ma opcji zebym pojemniki pomylił.Sa opisane takim baranem nie jestem.i testów tez nie pomyliłem.Mg leje 32ml co 6 godzin,Ca 2ml co 6 godzin i Kh 37 ml co 6 godzin czyli wszystko razy 4 jako na dobe 24h.jak przestanę lac to tak mi spada a wapn w minimalnym stopniu spada i lej po równo dlatego zacząłem lać lighta z Fauny i mam teraz stabilnie.ale jak to się ma od chemicznego punktu widzenie nie mam pojęcia.damian madrze opisuje i logicznie tylko jak mam to przenieść w mój apraktyke to nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Rzucie okiem na takie proporcje na 2 litry 1.Chlorek wapnia 2 wodny FM -144g. ( do tego chciałbym dodać FM ultra trace B 1i 2 lecz muszę policzyć dawki). 2.Wodorowęglan FM -168g. ( tu też dawka ultra trace B 3 FM) 3. Sól bez soli FM- 50g. PS. TABUX naprawdę masz dziwnie z tym Mg. U mnie też Kh leci , Ca też a Mg prawie wcale. Edytowane 20 Czerwca 2014 przez rafik73 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TABUX Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Rzucie okiem na takie proporcje na 2 litry 1.Chlorek wapnia 2 wodny FM -144g. ( do tego chciałbym dodać FM ultra trace B 1i 2 lecz muszę policzyć dawki). 2.Wodorowęglan FM -168g. ( tu też dawka ultra trace B 3 FM) 3. Sól bez soli FM- 50g. PS. TABUX naprawdę masz dziwnie z tym Mg. U mnie też Kh leci , Ca też a Mg prawie wcale. Rozrabiam jak w książce błędu nie zrobiłem,zeby było smiesznie dla kogos kto nie czyta po angielsku są obrazki. nie można testów pomylić.po prostu tak spada i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcosB Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 Tabux czyli FM MG lejesz 128ml na dzien FM Ca lejesz 8ml na dzień FM KH lejesz 222ml na dzień W oryginalnym ballingu masz stężenie 9% Ca Jeżeli chlorek wapnia z FM ma stężenie 65% to i tak mi się nie zgadza, nawet jeżeli policzymy stężenie 100% to dalej wychodzi bardzo nierówno.Przy stężeniu 100% Z Twojej dawki 8ml wychodzi 80ml, może 90ml do 222ml KH. No chyba że KH jest po prostu bardziej rozcieńczone. Fauna Marin nie udostępnił informacji jakie są stężenia prochów. W aqua calculatorze funkcja ta jest zablkowana przez producenta ze względu na tajemnicę handlową... Cytuj 1800L + 1500W + SPS = :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregior Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 A czy kolega Tabux czasem nie zalał ostatnio baniaka na suchej skale I moze ona coś oddaje Ca. Cytuj 100x40x45,sump 90x30x38, światło 4xt5 39w, 2x koralia 4500l/h, obieg aqua one 2600l/h, odpieniacz Deltec APF600, pudełko przelewowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Marcos jeżeli znamy ilość Na ,to tak .Musimy utrzymać 78% Na(Sodu) w stosunku do innych makroelementów. Mówię tu o S,Ca,Mg,K,Br,B, bo reszta to są minimalne ilości prawie nie mierzalne . Czyli mniej więcej Na powinno być ok 10500mg/l, a reszty w odpowiednich ilościach ok 3000mg/l oraz musimy tu uważać na ilość siarki, gdyż bardzo łatwo przekroczyć 900mg/l(maksymalna ilość przy zasoleniu 1,025ppm) dlatego jest lepiej utrzymywać jej poziom poniżej tego pułapu i to jest powodem dla którego nie stosujemy w dzisiejszych czasach siarczanu magnezu w balingu . Edytowane 20 Czerwca 2014 przez Damian07 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TABUX Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2014 A czy kolega Tabux czasem nie zalał ostatnio baniaka na suchej skale I moze ona coś oddaje Ca. Jak zalewałem baniak to dałem prawie 300 kg zywej skały z baniaka co chodził dobre kilka lat i nie kupowałem z końca swiata.do tego mam jeszcze w sumpie prawie 100kg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach