Skocz do zawartości
seb

Tutaj się witamy :)

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.10.2018 o 05:52, Paragon napisał:

Nom jak tak teraz patrzę to po części czuję się oszukany bo udzielam się u kolesia który ma 5 lat doświadczenia a pyta o takie bały, żeby dostać się do targowiska?

Uważam że oprócz 50 postów powinien być dodany też obowiązkowo czas, bo jak wszyscy już zauważyli 50 postów można nabić w jeden wieczór :ph34r:

Nie czuj sie oszukany jak pytalem o nicne to szukam rozwiazania jak zapytalem o czyscik tez szuka. To np ballinga jak mialem przed reaktore. jakbym nie pytal to bym nie wiedzial np ze mozna tanie czyste srodki chemiczne a nie placic za firmowki drogie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomnę - piszemy na temat który tutaj brzmi "Tutaj się witamy" w moim wcześniejszym poście znajduje się odnośnik do wydzielonego tematu odnośnie regulacji targowiska.

Witam wszystkich nowych i starszych użytkowników forum. Oraz zachęcam do pisania na temat m.in własnych zbiorników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez czytam I sie nie udzielam. 

Mam pytanie to szukam :D Jak narazie nie odczuwam potrzeby udzielania sie;) moja wiedza raczej sie nie przyda....laik jestem I sie ucze:)

Ale przyznac niesmialo musze, ze czasami to nawet starch zapytac o cokolwiek.... mam na mysli wypowiedzi niektorych  uzytkownikow  :smile_cool:

Pozdrawiam was ciule tzn czule :D:clapping I dziekuje :czapkizgłów:):heart:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 19.10.2018 o 15:34, bestilka007 napisał:

Ja tez czytam I sie nie udzielam. 

Mam pytanie to szukam :D Jak narazie nie odczuwam potrzeby udzielania sie;) moja wiedza raczej sie nie przyda....laik jestem I sie ucze:)

Ale przyznac niesmialo musze, ze czasami to nawet starch zapytac o cokolwiek.... mam na mysli wypowiedzi niektorych  uzytkownikow  :smile_cool:

Pozdrawiam was ciule tzn czule :D:clapping I dziekuje :czapkizgłów:):heart:

Pozdrawiam :). Nie bój się pytać, zawsze znajdzie się ktoś życzliwy co postara się udzielić odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich . 

Mam  na imię Artur  właśnie zaczynam swoją przygodę z pierwszym akwarium Morskim . Wszystko gotowe w przyszłym tygodniu zalewam i startujemy. 

Pozdrawiam Artur 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

po 20 latach akwarystki słodkowodnej, przyszedł czas na morszczaka 250-350l. Na razie jestem na etapie planowania akwarium, szafki i osprzętu.

Pozdrawiam wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej 

Witam wszystkich

Jestem akwarystą słodkowodnym a chciałbym zacząć zabawę z "solniczką", stąd trafiłem właśnie tutaj. Jak na razie czytam i  się uczę a to forum to kopalnia wiedzy.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników

Roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! :welcome:  Jest sprawa! :surrender

Mieszkam w DE a w PL jestem kilka razy do roku. Niekiedy widze jakieś fajne szczepki Korali na OLX ale nie mam jak ich przechować w PL do wyjazdu za miedze. Może jest ktoś z forum kto mieszka niedaleko mnie? i mógłby mi raz za kiedy cos przechować? Mieszkam dokladnie w 42-772 Pawonków (w. śląskie) 

Pozdrawiam!

ccfd215f5ac41955gen.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Jestem Dawid.

Co prawda nie mam akwarium morskiego (choć bardzo bym takie chciał) a słodkowodne ale macie na tym forum dużo przydatnych dla nie informacji o sprzęcie akwarystycznym , sump'ach , hydraulice itp. O Słonej wodzie też czytam , jest to dla mnie interesujące :-)

Pozdrawiam

Edytowane przez r2d2_dawid (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 28.11.2018 o 11:10, r2d2_dawid napisał:

Cześć. Jestem Dawid.

Co prawda nie mam akwarium morskiego (choć bardzo bym takie chciał) a słodkowodne ale macie na tym forum dużo przydatnych dla nie informacji o sprzęcie akwarystycznym , sump'ach , hydraulice itp. O Słonej wodzie też czytam , jest to dla mnie interesujące :-)

Pozdrawiam

To czytaj i z czasem się przekonasz ze słone warto mieć:smile_wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :) Jestem tu nowy, akwarystyka zachwyca mnie od 3 lat obecnie posiadam zbiornik naturalny.. ale mam zamiar zrobić z niego nano reef.. tak na próbę czy podołam morskiemu wyzwaniu.. obecnie kompletuje sprzęt mam już szkło kaskadę grzałkę skimmer i tyle.. szukam światła potem jakiś falownik.. pomalutku do celu.

Mój obecny baniak

Pozdr

Gracjan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc :)jestem Adrian.Aktualnie mam słodkowodne  540l 180x60x50. Postanowiłem że przechodzę na morskie. Zbieram powoli graty. Mam.juz lampę aqua illumination sol blue 60w i odpieniacz aquamedic. Mam prośbę napiszcie mi proszę co potrzebuje sprawdzonego jeśli chodzi o pompę obiegowa i pompę cyrkulacyjna i inne potrzebne rzeczy.

Moi zbiornik planowany to kostka 60x60x50 Opti white

Sump 50x 40

Edytowane przez adrianoo (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 28.11.2018 o 21:11, gracjan87 napisał:

Cześć :) Jestem tu nowy, akwarystyka zachwyca mnie od 3 lat obecnie posiadam zbiornik naturalny.. ale mam zamiar zrobić z niego nano reef.. tak na próbę czy podołam morskiemu wyzwaniu.. obecnie kompletuje sprzęt mam już szkło kaskadę grzałkę skimmer i tyle.. szukam światła potem jakiś falownik.. pomalutku do celu.

Mój obecny baniak

Pozdr

Gracjan

Bardzo ładne akwarium, tylko ten termometr bym wywalił albo schował bo wyglada nienaturalnie ale oprócz tego kozackie. A co to za rybki tak fajnie ścigają?

39ab02c6bf502279.jpg5215f98825db8954.jpg

ryba-ruchomy-obrazek-0437.gif PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 28.11.2018 o 21:19, adrianoo napisał:

Czesc :)jestem Adrian.Aktualnie mam słodkowodne  540l 180x60x50. Postanowiłem że przechodzę na morskie. Zbieram powoli graty. Mam.juz lampę aqua illumination sol blue 60w i odpieniacz aquamedic. Mam prośbę napiszcie mi proszę co potrzebuje sprawdzonego jeśli chodzi o pompę obiegowa i pompę cyrkulacyjna i inne potrzebne rzeczy.

Moi zbiornik planowany to kostka 60x60x50 Opti white

Sump 50x 40

Po co taka mała kostka dawaj te 540 na morskie od razu bo i tak na tym się skończy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 28.11.2018 o 21:47, sith114 napisał:

Po co taka mała kostka dawaj te 540 na morskie od razu bo i tak na tym się skończy :D

Wiem ale muszę od was trochę wiedzy zasięgnąć.mysle że kiedyś  na tym skończy.:) na olx już 540l wystawione.latwo nie będzie sprzedać bo nie każdy ma warunki na taki baniak:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 28.11.2018 o 21:47, sith114 napisał:

Wiem ale chce zacząć od tego :) wszystko z czasem od razu nie chcę bawić się w wielkie baniaki z sumpem hydrauliką odpieniaczem i całą resztą 

W dniu 28.11.2018 o 21:42, Moljzesz napisał:

Bardzo ładne akwarium, tylko ten termometr bym wywalił albo schował bo wyglada nienaturalnie ale oprócz tego kozackie. A co to za rybki tak fajnie ścigają?

A dziękuje rybki to bystrzyk amandy mam ich 20 szt. a termometr w sumie moge wywalic mam w grzalce 2gi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 29.11.2018 o 11:18, gracjan87 napisał:

Wiem ale chce zacząć od tego :) wszystko z czasem od razu nie chcę bawić się w wielkie baniaki z sumpem hydrauliką odpieniaczem i całą resztą 

a myślisz ze będzie ci łatwiej?nic mylnego:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 29.11.2018 o 11:36, @Beti napisał:

a myślisz ze będzie ci łatwiej?nic mylnego:)

Z tego co wypatrzyłem akwarium kolega ma bez komina itp to i tak by musiał je zmienić. Ale zgodnie ze zdrowym rozsądkiem warto zacząć od największego na jakie możemy sobie pozwolić ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 29.11.2018 o 11:39, sith114 napisał:

Z tego co wypatrzyłem akwarium kolega ma bez komina itp to i tak by musiał je zmienić. Ale zgodnie ze zdrowym rozsądkiem warto zacząć od największego na jakie możemy sobie pozwolić ;P

Na etapie początkującego morszczaka z prawie zerową wiedzą myślisz ze prowadzenie akwarium bez sumpa odpieniacza itd jest czymś łatwiejszym? Bo ja tak nie uważam ( jeszcze może bez grzałki i filtracji) bo chyba jeszcze tego nie dodał przedmówca..:) a co tam jakaś hydraulika itd...

Raczej na tym etapie niech podszkoli może wiedzę poczeka chwilę i odpali akwarium takie aby miało to dla niego jakaś szkołę a jednocześnie nie byla jego udręką a cieszył też oko.:smile_wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi