rako1 Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Witam jestem posiadaczem filtra reaktora na złoże zraszane firmy Twistman od ok roku i chyba pierwszym w Polsce złożyłem zamówienie i został wykonany w 100% tak jak chciałem siporax mam poukładany jeden na drugi w ilości 18 L reaktor stoi w sumpie nad wodą(półka szklana) 100 % wody przelatuje przez złoże nie używam niczego na PO4 a winik 003 u mnie robi super robotę i na pewno jeszcze długo będzie chodził Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Panowie. Temat mocno się rozmydlił. Poprzez brak naszej czujności doszło do kolejnej pyskówki. Proszę o wypowiedzi wyłącznie na temat. Panowie silva i dale proszę o zachowanie spokoju i wzajemnego poszanowania w swoich wypowiedziach. Ponieważ prawo nie działa wstecz, od tego momentu wszelkie posty naruszające regulamin będą kasowane bez ostrzeżenia. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ibiza Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Rako1 wstaw jakies zdjecie poogladamy Cytuj zbiornik 120x60x60 +sump . odpieniacz Sebastek czarna perla na Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040 , cyrkulacja wp-40 rw-15 , obieg Jebao9000 , oswietlenie Gieseman Matrix II 8x39w . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Witam jestem posiadaczem filtra reaktora na złoże zraszane firmy Twistman od ok roku i chyba pierwszym w Polsce złożyłem zamówienie i został wykonany w 100% tak jak chciałem siporax mam poukładany jeden na drugi w ilości 18 L reaktor stoi w sumpie nad wodą(półka szklana) 100 % wody przelatuje przez złoże nie używam niczego na PO4 a winik 003 u mnie robi super robotę i na pewno jeszcze długo będzie chodził Pozdrawiam. A przed zastosowaniem reaktora miałeś wyższe PO4? Przed reaktorem również używałeś siporax. Czy może siporax był świeżo zalewany. Po jakim czasie użytkowania zaobserwowałeś spadek PO4 - bo rozumiem iż to po4 jest efektem pracy złoża zraszanego. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 4 Października 2016 Myślę że jedna i druga strona ma tu rację, kto ma kasę i nie chce tracić czasu na diy kupuje sobie reaktor firmowy a kto ma trochę wyobraźni i czasu dłubie sobie w garażu i też coś podobnego wydłubie, czy będzie miało naklejkę czy nie i tak będzie działać nie oszukujmy się i bez sensu taka pyskówka. Jedni wolą zapłacić i mają gwarancję i pewność że będzie działać (choć nie zawsze tak jest) a przy diy zawsze jest coś do poprawy metodą prób i błędów. Po za tym jest jeszcze wątek estetyczny W marketach budowlanych są zraszacze różnego typu, może coś z tego można by wycisnąć. Rurę z plexi można zastąpić pojemnikiem na makaron też przejrzysty do tego dwa sitka i lalunia, chyba sam się pobawię w wolnej chwili Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 5 Października 2016 Piotrek, zgadza się, możesz to zrobić tylko musisz zrozumieć zasadę działania złoża. Woda musi lecieć stale pod tym samym ciśnieniem - jak najmniejszym. Musi sama spływać z sita. Musi być jak najdrobniej rozbita nastrumienie, nie krople. Wtedy złoże jest wydajne, pracuje stabilnie i nie stwarza zagrożenia dla zbiornika. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Października 2016 Piotrek http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=Mini+Fish+House&search_scope=category-1118&bmatch=base-relevance-w2-hou-1-1-0812 do tego jakiś zraszacz czy deszczownica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rako1 Zgłoś Napisano 5 Października 2016 Jak nie miałem filtra zraszanego używałem cały czas wkład na fosforany Rowa i PO4 też było 003 005 przy filtrze zraszanym od roku nie używam nic na fosforany i mam podobny wynik może taki zbieg okoliczności Pozd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 5 Października 2016 Jak nie miałem filtra zraszanego używałem cały czas wkład na fosforany Rowa i PO4 też było 003 005 przy filtrze zraszanym od roku nie używam nic na fosforany i mam podobny wynik może taki zbieg okoliczności Pozd. Możesz pokazać fotkę.Interesuje mnie jak to masz zorganizowane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rako1 Zgłoś Napisano 5 Października 2016 Wieczorem wkleje zdięcie Pozd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 5 Października 2016 @rako1 Grzegorz, cieszę się że jesteś zadowolony. Rzeczywiście Twój BIO-R był jednym z pierwszych :-) Sam jestem ciekaw jak to u Ciebie wygląda po ponad roku użytkowania. Pozdrawiam Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
turek87 Zgłoś Napisano 6 Października 2016 Jak z obiecana fotka??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 8 Października 2016 Może taki pomysł na zraszanie siporaxu: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 8 Października 2016 Waldek ten sposób super wydajny taki by pasował... Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 8 Października 2016 To na co czekasz bierz się za robotę! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Października 2016 tego linka podałem w swoim pierwszym poście w tym temacie http://nano-reef.pl/topic/88384-siporax-pomysl-na-zraszanie/#entry897651 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomi1140 Zgłoś Napisano 8 Października 2016 To na co czekasz bierz się za robotę! Jak mnie denerwuje takie bezsensu pisanie....jakbym miał takie zaplecze to bym zrobił przemyslał nie takie rozwiązania. Film na pewno jest z jakiegoś grubego zbiornika ,czy też hodowli. Piszemy tu o przyziemnych rzeczach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Października 2016 tomek - najprościej to chyba będzie ustawić "piramidkę" i dać jakąś "deszczownicę" np. ps. to sitko od konewki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 18 Lutego 2017 (edytowane) Ja do swojego nowego projektu rozpocząłem budowę dwóch filtrów zroszeniowych. Do tego zakupiłem używane i uszkodzone dwa reaktory wody wapniowej firmy Aqua Medic za grosze. Były tanie bo miały zatarte pompy które są na stałe wklejone w ich pokrywy. Wyglądają tak: Do nich dokupiłem oryginalne płytki zroszeniowe i płytki zamykające takie w sklepie malawishop: Stare oryginalne pokrywy z zatartymi pompami usunąłem bo w ich miejsce wejdą płytki zroszeniowe i płytki zamykające. I właśnie w pokrywę zamykającą wkleiłem zawór którym będę regulował dopływ powietrza i podawał bakterie. Koszt jednego filtra to: 20 euro + płytka zroszeniowa 45,10 zł + płytka zamykająca 45,10 zł + zaworek za 20zł RAZEM około 200zł. Link do sklepu z płytkami: http://www.malawishop.pl/aquamedic-plytka-zamykaj-4271.html Wyszło to tak jak na fotkach poniżej, wygląda przyzwoicie i jest do zrobienia bez komplikacji: A tu jest link do aukcji gdzie za 10,50 euro + 5 euro za wysyłkę kupiłem jeden z reaktorów: http://www.ebay.de/itm/Aqua-Medic-Kalkwasserruehrer-ks1000-/192061951251?_trksid=p2047675.l2557&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&nma=true&si=OAt7HuImkgFEeayP6ZRjbI5QRqQ%3D&orig_cvip=true&rt=nc Kolega ma troszkę droższą wersję z 4 reaktorami i wygląda to tak: Dnia 8.10.2016 o 19:16, tomi1140 napisał: Jak mnie denerwuje takie bezsensu pisanie....jakbym miał takie zaplecze to bym zrobił przemyslał nie takie rozwiązania. Film na pewno jest z jakiegoś grubego zbiornika ,czy też hodowli. Piszemy tu o przyziemnych rzeczach. Może Ty piszesz o przyziemnych rzeczach! Poczytaj trochę nasze forum a zobaczysz ile ludzi i jakie zbiorniki ma w domach. Napisałeś że właśnie takie rozwiązanie by ci pasowało - stąd moja odpowiedź Edytowane 18 Lutego 2017 przez waldek123blau (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach