ReefHub Report post Posted January 29, 2017 Ponad dwa lata temu na portalu Reefhub.pl popełniliśmy test (http://reefhub.pl/test-soli-drugie-starcie/) w którym w szranki staneło kilka rodzajów soli akwarystycznych. Temat okazał się bardzo interesujący, a artykuł jest jednym z najczęściej odwiedzamych tekstów na całym portalu. Zaraz po publikacji, wiele osób oferowało mi wsparcie i namawiało na kontynuowanie testu z nowymi rodzajami soli. Z pewnych względów nie mogłem powtórzyc testu od razu. Jednak w wiadomościach od Was często nawiązujecie do kontynuacji tych badań. Zdecydowałem się więc wykonać kolejny test. Tym razem na poniższych solach (już je mam): Microbe Lift Colombo Royal Nature AF probiotyczna Instant Ocean Jeśli chcielibyście wspomóc projekt o kolejne sole, proszę o emaila na kontakt@reefhub.pl PS - pamietajcie o glosowaniu finałowym na TOTM 2016 - głosujecie do końca stycznia http://reefhub.pl/glosowanie-finalowe/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
rafal.gorzow Report post Posted January 29, 2017 Fajnie by było, jakby w teście znalazła się sól Kordon Coral Sea Complete dostępna w akwarystyczny24. Tym bardziej że cenowo wypada całkiem nieźle, a informacji o niej jak na lekarstwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
TMK Report post Posted January 29, 2017 Używam soli kordon od długiego czasu. zawsze byłam zadowolona. Ostatnio na promocji kupiłam większe opakowanie i trochę mi skamieniało.Co najgorsze i dziwne teraz bardzo intensywnie śmierdzi formaliną. Zastanawiam się co jest grane i jak to możliwe? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kroczek Report post Posted January 29, 2017 poszło PW - sprawdźcie katalog SPAM Quote OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted January 29, 2017 Reef Salt od AF byłaby dobrym kandydatem. To dość często stosowana sól. Jestem ciekaw jej wyników. Oraz Preis Meersalz. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
FunWorld Report post Posted January 29, 2017 Ja chętnie bym zobaczył ATM Hot Salt w teście. Quote 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Share this post Link to post Share on other sites
rafal.gorzow Report post Posted January 29, 2017 34 minuty temu, katani napisał: Reef Salt od AF byłaby dobrym kandydatem A poprzedni test przeczytałeś? Była tam AF Reef Salt. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zwischen Report post Posted January 29, 2017 Może udałoby się zbadać sól od Korallen Zucht .... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tigr123 Report post Posted January 29, 2017 Moze kenta i preisa ;p Quote 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Share this post Link to post Share on other sites
grzegorz88wroc Report post Posted January 30, 2017 Fauna Marin!Wysłane z Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
katani Report post Posted January 30, 2017 8 godzin temu, rafal.gorzow napisał: A poprzedni test przeczytałeś? Była tam AF Reef Salt. Hey, Czytałem, ale od tamtego tekstu upłynęło nieco wody w Wiśle, po drugie to jest to z moich obserwacji sól bardzo często używana, po trzecie pojawiło się parę negatywnych opinii więc takie badanie byłoby bardzo poglądowe. Quote Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Share this post Link to post Share on other sites
jarex66 Report post Posted January 30, 2017 Wydaje mi się, że autorowi nie chodziło żeby wymieniać tu wszystkie sole na świecie. Raczej o wspomożenie projektu. Niech kupi jeden z drugim wiadro soli, wyśle do testów a nie wspaniałomyślnie wymieniać nazwy, jakie sie by chciało zobaczyć w teście. Quote Ehhh... żeby wyglądało tak jak kosztuje. zawsze chciałem mieć takie coś, tylko po to, żeby dłubać wciąż.. Share this post Link to post Share on other sites
Piotr1 Report post Posted January 30, 2017 Jarek sol to male piwo a gdzie wszystkie testy i czas na to? Quote 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Share this post Link to post Share on other sites
c-sys Report post Posted January 30, 2017 ciekawe co ta af probiotyczna będzie miala na pokrywce Quote Share this post Link to post Share on other sites
irek28 Report post Posted January 30, 2017 Ciekawy jestem wyników soli ATI. To może by tak wszyscy na testy zrobili by zrzutę [emoji3][emoji3] a ci którzy chcą zbadać sól to wyślą do testów [emoji6]Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
LTo Report post Posted January 30, 2017 11 godzin temu, ReefHub napisał: Ponad dwa lata temu na portalu Reefhub.pl popełniliśmy test (http://reefhub.pl/test-soli-drugie-starcie/) w którym w szranki staneło kilka rodzajów soli akwarystycznych. Temat okazał się bardzo interesujący, a artykuł jest jednym z najczęściej odwiedzamych tekstów na całym portalu. Zaraz po publikacji, wiele osób oferowało mi wsparcie i namawiało na kontynuowanie testu z nowymi rodzajami soli. Z pewnych względów nie mogłem powtórzyc testu od razu. Jednak w wiadomościach od Was często nawiązujecie do kontynuacji tych badań. Zdecydowałem się więc wykonać kolejny test. Tym razem na poniższych solach (już je mam): Microbe Lift Colombo Royal Nature AF probiotyczna Instant Ocean Jeśli chcielibyście wspomóc projekt o kolejne sole, proszę o emaila na kontakt@reefhub.pl PS - pamietajcie o glosowaniu finałowym na TOTM 2016 - głosujecie do końca stycznia http://reefhub.pl/glosowanie-finalowe/ Które sole z RN i ML macie do testów ? Czarne ? Co do głosowania na baniaczek roku to się opiera na zaufaniu bo wystarczy modem lub telefon i można klepać głosy.. :/ Quote 1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225 Share this post Link to post Share on other sites
Moljzesz Report post Posted January 30, 2017 (edited) 1 godzinę temu, LTo napisał: Które sole z RN i ML macie do testów ? Czarne ? Co do głosowania na baniaczek roku to się opiera na zaufaniu bo wystarczy modem lub telefon i można klepać głosy.. :/ Powiedz mi jak to zrobić? To może jeszcze wygram Ps. Mogę przesłać próbkę Red sea coral pro do testów, jeszcze jestem ciekaw BT sps Edited January 30, 2017 by Moljzesz (see edit history) Quote PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Share this post Link to post Share on other sites
FunWorld Report post Posted January 30, 2017 Jeśli można przesyłać próbki, to ja też mogę oczywiście przesłać, wraz z numerem partii i daty zakupu. Chętnie też bym się dorzucił na patronite na kolejne testy jeśli powstałby taki projekt na pokrycie kosztów zakupu, bo rozumiem, jeśli z różnych powodów badane będą tylko świeżo otwarte na miejscu opakowania soli. Quote 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Share this post Link to post Share on other sites
Nik@ Report post Posted January 30, 2017 Moim zdaniem przesyłanie próbek z własnego wiaderka nie ma sensu. Po pierwsze, badana jest higroskopijność produktu, więc musi to być świeżo otwarte wiaderko. Po drugie sól podczas przesypywania jej do innego pojemnika może zostać czymś zanieczyszczona i to spowoduje, że wyniki testów nie będą wiarygodne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Moljzesz Report post Posted January 30, 2017 42 minuty temu, Nik@ napisał: Moim zdaniem przesyłanie próbek z własnego wiaderka nie ma sensu. Po pierwsze, badana jest higroskopijność produktu, więc musi to być świeżo otwarte wiaderko. Po drugie sól podczas przesypywania jej do innego pojemnika może zostać czymś zanieczyszczona i to spowoduje, że wyniki testów nie będą wiarygodne. W sumie tak, więc jak coś mogę się szarpnąć na małe opakowanie BT SPS.. Ewentualnie proponuję zrobić zrzute na te sole i już Quote PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Share this post Link to post Share on other sites
Nik@ Report post Posted January 30, 2017 O ile pamietam w poprzednim tescie Bartek kupował opakowania minimum 2 kg, pewnie byl w tym jakis cel. Nie wiem tez, czy ma znaczenie czy sol zapakowana jest w wiaderko, czy w sam worek? No i moze woli zamowic sam, zeby miec 100% pewnosci, ze nikt w zaden sposob nie ingerowal w zawartosc? Quote Share this post Link to post Share on other sites
minio_p Report post Posted January 30, 2017 Ja proponuję Red Sea niebieską, jest często stosowana. Poprzednio była Coral Pro. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tester Report post Posted January 30, 2017 Witam, Cieszę się, że jest odzew, co potwierdza, że dobrze robię wznawiając ten temat. Parę uwag: Po pierwsze jak słusznie zauważył Jarek, znam różne sole i bardziej chodzi mi o dostęp do nich niż o ich nazwy Logistycznie jestem w stanie ogarnąć max 8-10 różnych soli i jeśli jesteście w stanie podesłać mi małe opakowania to super. Warunek jest taki, że muszą być świeżo kupione i oryginalnie zapakowane. Artykuł z testem, podobnie jak poprzedni, będzie dostępny dla Was na portalu ReefHub. Dyskusję tradycyjnie przeprowadzimy tutaj. Zapewniam, że dołożę wszelkich starań aby otrzymane wyniki i ich analiza były rzetelne Pozdrawiam i dziękuje za pomoc Quote 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Share this post Link to post Share on other sites
marios Report post Posted January 30, 2017 Fauna Marin profesionalRobią kontrolę jakości co 700 kg Quote Share this post Link to post Share on other sites
cezarycezary Report post Posted January 30, 2017 Świetny pomysł. A może faktycznie pomyśl też o jakimś PATRONITE https://patronite.pl Tapatalk. Najlepszy sposób na forum z telefonu i tabletu. Quote Share this post Link to post Share on other sites