norbi2222 Zgłoś Napisano 26 Lutego 2017 Jestem ciekawy jak to "błotko" wzbogaci florę bakteryjną i jak wpłynie na zbiornik i koralowce. Posiadam zbiornik SPS i kilkoma LPS z DSB/refugium, i od jutra rozpocznę podawanie tego specyfiku i zobaczymy. Za kilka tygodni podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 27 Lutego 2017 Sam jestem bardzo ciekawy tego produktu. Szkoda, że połowa wątku to hejt... Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 2 Marca 2017 Hejt to za dużo powiedziane, ale opis produktu jest co najmniej ogólny. Mnie się błotko kojarzy z obiegiem fosforanów, które gdzieś tam na dnach oceanów się odkładają i są. Ale skoro kolega zmierzył fosforany i wynik jest ok to uznaję swój błąd. Widocznie błotko pobrane z innego miejsca. Niemniej jednak nie bardzo mogę rozwinąć (czytaj: nie rozumiem) "pożywienia na życia" i "odświeżyc biologię" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
turek87 Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2017 I jak efekty?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gryadam Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2017 Ogólnie podaję po łyżeczce do herbaty na tydzień na około 130l wody w obiegu i nie stwierdziłem negatywnego wpływu na parametry wody. Od czasu, kiedy podaję faktycznie widać sporo więcej kiełży i mysis, a korale ładnie polipują i mają nieco żywsze kolory, ale tutaj w 100% nie przypisywałbym tego AF Life Source. Cytuj Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2017 Coś więcej już wiadomo czy warto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2017 Rozumiem że czasem strach odezwać się gdy ludzie na dzieńdobry widzą bzdet , ale czy nie powinien zabrać głosu " AquaForest " .Jak widzą swój produkt . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2017 36 minut temu, SU1 napisał: Rozumiem że czasem strach odezwać się gdy ludzie na dzieńdobry widzą bzdet , ale czy nie powinien zabrać głosu " AquaForest " .Jak widzą swój produkt . Bzdet że produkt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gryadam Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2017 Gdyby AF zabrało tutaj głos i pokazało efekty, jeśli takimi dysponują, to byłoby kapitalnie. Ja teraz od kilku tygodni odstawiłem, bo walczę z cyjano. I widać, że mysis i kiełży jest mniej, a korale nieco straciły na kolorkach. Jak wytępię cyjano, to wrócę do dozowania. Cytuj Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2017 Godzinę temu, elespero napisał: Bzdet że produkt? Są dwa rodzaje reakcji na polskie produkty ,albo wytykanie opisu z metki że nowość że super formuła , albo szukanie dziury w moście itd . Tak czy inaczej informacje od producenta o produkcie , takie bardziej ludzkie niż instrukcja użytkowania mile widziane . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Nie wiem jak to działa w funkcjonującym akwarium ale ja używałem tego "błota" do startu mojego systemu (w pełni syntetycznego) żeby wspomóc rozwój życia zaszczepionego w sumpie. Dziś mysis i jakiegoś innego robactwa mam na potęgę w sumpie a jedną z komór wygląda tak jak poniżej...Mysle że można śmiało założyć że preparat robi swoją robotę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Mam ten sam problem , mój sump prawie sam chodzi a siporax zarasta rurówkami regularnie . .Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 22 Września 2017 To nie ten sam bo moje są dużo ładniejsze :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Twoje wyglądają na nieruszane , ja to rwę bo narasta za szybko i atakuje mi pompy i wszystko. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Egon, Ty masz chyba inne rurowki Mają mniejsze i delikatniejsze pioropusze, prawie przezroczyste. Te od Walkera są raczej innego gatunku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gryadam Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Walker, ile tego dozujesz? Ja ostatnio znowu wróciłem do podawania i już widzę kiełży i mysis w panelu. A w okresie, kiedy nie dozowałem, nie było ich prawie wcale. Tak przy okazji - Siporax okresowo zmieniasz, płuczesz, czy nie ruszasz? Cytuj Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 22 Września 2017 Tak jak pisałem wcześniej już tego nie używam. Stosowałam tylko do startu zbiornika i było to jedna miarka na tydzień do komina i samo to się tam mieszało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 31 Października 2017 A jak to dozujecie? Wrzucacie zbita kulke do sumpa? Do ktorej komory? Czy rozpuszczacie i wlewacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gryadam Zgłoś Napisano 31 Października 2017 Ja wrzucam zbitą kulkę do panelu. Podobno stopniowo uwalnia wtedy składniki. Fakt jest taki, że po wrzuceniu kulki w ciągu tygodnia robi się warstewka błota na dnie, więc faktycznie powoli się rozpuszcza i uwalnia do wody, co ma uwalniać. Próbowałem też rozpuszczać i wlewać, ale strasznie zamula wodę i mam wrażenie, że po podaniu tego w formie rozpuszczonej wyrzuciło mi więcej cyjano i trochę brązowego nalotu na piasku. Jak dozuję w kulce to nie ma takich problemów, a korzyści w postaci rozwoju kiełży, mysis i innej gadziny widać wyraźnie - w panelu jest tego masa, a w skale zaczyna odżywać po ostatnim pomorze, wywołanym najprawdopodobniej cyjano. Cytuj Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 31 Października 2017 Ja wrzucam bezpośrednio do akwa. I przez cały tydzień ładnie się rozpuszcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 31 Października 2017 JA rozpuszczam i wlewam wieczorem, rano woda igła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 31 Października 2017 A można to stosować, jak nie ma odpieniacza? Tylko DSB i refugium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2017 ja nie mam odpieniacza ,mam dsb i refugium i stosuje odpowiednik od TM ,co prawda dopiero 3tyg wiec na obecna chwile rewelacji i zmian nie widać [emoji4] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Listopada 2017 A można to stosować, jak nie ma odpieniacza? Tylko DSB i refugium? Tym bardziej jest wskazane.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 1 Listopada 2017 ja nie mam odpieniacza ,mam dsb i refugium i stosuje odpowiednik od FM ,co prawda dopiero 3tyg wiec na obecna chwile rewelacji i zmian nie widać [emoji4] O jakim odpowiedniki piszesz ? Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach