Konradek Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 Witam, pytanie jak w temacie. Czy możecie opisać tutaj jak szybko przyrastają Wam koralowce w akwariach? Ile cm SPS na miesiąc, jak wiele główek LPS itp.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 chyba nikt się takiego pytania nie spodziewał, rosną kilka- kilkanascie mm w rok Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 różnie to bywa . czasami nie rosną wcale a czasami rosną po kilka cm w ciągu miesiąca. Pierwsza fotka zrobiona 19 października 2016. Druga 28 kwietnia 2017. Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konradek Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 Szutarek, świetne porównanie, widać półroczne przyrosty wielu korali. Co do milimetrów na rok to bym się nie zgodził Diable Prawdziwy. Odkąd wsadziłem Milkę do akwa (około dwóch miesięcy) przyrosła ponad centymetr na każdym końcu. Ciekawią mnie obserwacje innych osób. Może ma ktoś jakieś dane, linki, artykuły o tym jak szybko rosną w naturze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 (edytowane) Zapomniałem napisać że większość tych korali między czasie była kilkukrotnie cięta . Dodam jeszcze fotkę z 4 lutego 2017 Edytowane 28 Maja 2017 przez szutarek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 37 minut temu, Diabeł prawdziwy napisał: chyba nikt się takiego pytania nie spodziewał, rosną kilka- kilkanascie mm w rok no nie przesadzajmy że w ciągu roku,raczej w ciągu miesiąca te przyrosty Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 To przycinaj czasem korale Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 (edytowane) Nie można ujednolicać że wszystkie sps czy lps rosną tak samo szybko. Pomijając parametry wody i jakość światła każdy koral jest inny. Dla przykładu mam 2 stylopory, rosną na tej samej wysokości obok siebie. Zielona rośnie powoli natomiast milka rośnie jak szalona. Podobnie sytuacja ma się z caulasterą, fluo dzieli się znacznie wolniej niż pistacjowa. Jest też zależność między szybośkością wzrostu sps a ich kolorami. CA i MG w górnej granicy to szybszy wzrost, w dolnej granicy lepsze kolory ale mniejsze przyrosty. Edytowane 28 Maja 2017 przez pinki (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 Ale w sumie ciekawe pytanie??? A jak u Was forumowicze jest na przykład z zoanthusami??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 Jednej strony ciekawe pytanie z drugiej cóż pisać możemy do woli (parametry,światło,chemia itp ) Dlaczego ? U każdego i tak będzie rosło inaczej - chyba tyle w tym temacie (możecie nawet sobie włosy z głowy wyrywać i na mnie też pojechać ) czy to sps.lps,np,miekie ,zoa ,korkowce itp Pozdrawiam Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konradek Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 No właśnie o to chodzi, że u każdego rosną inaczej, dlatego właśnie postawiłem to pytanie. Chciałbym mieć jakiś punkt odniesienia jak szybko rosną korale z poszczególnych gatunków, odmian itp. Wiedząc, że u kogoś milka rośnie 5 centymetrów na miesiąc a u mnie 1 centymetr to mniej więcej mam obraz w jakim stanie jest mój system, że można zrobić coś lepiej itp. Niektórzy piszą, że caulastrea dzieli się jak szalona ale co to znaczy? 1, 2 czy 5 główek na miesiąc? Pytanie jest dość ogólne ale fajne byłyby takie przykłady jak wstawił Szutarek78. Myślę, że temat do dyskusji jest ciekawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 9 godzin temu, Sygen napisał: no nie przesadzajmy że w ciągu roku,raczej w ciągu miesiąca te przyrosty OK ale ja myslę że kilka cm w rok to jak maja naprawdę dobre warunki, bo wystarczy kilka wahnięć w parametrach i zwalniają lub przestają rosnąć. A u osób zaczynających tę przygodę ? Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 29 Maja 2017 No to jedziemy , na pierwszy plan montipora tależowa. Pierwsze zdjęcie z dnia 06-01-2017, następna fota z dzisiaj 29-05-2017. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 30 Maja 2017 Dnia 28.5.2017 o 11:44, Konradek napisał: Może ma ktoś jakieś dane, linki, artykuły o tym jak szybko rosną w naturze? Na tym filmie masz półroczne przyrosty w naturalnej hodowli (tak od 1.35) Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konradek Zgłoś Napisano 30 Maja 2017 Przyznam, że takiego tempa wzrostu się nie spodziewałem. Rosną bardzo szybko, nijak to się ma do warunków akwariowych Czy ktoś jeszcze pochwali się jakimiś zdjęciami albo chociaż danymi liczbowymi jak to u niego jest w zbiorniku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SOQL Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2017 Kwiecien- lipiec. Ale różne idą w różnym tempie. Acropora stała w miejscu przez pół roku, a gdy podniosłem lampę o 15cm w gore, skoczyła 1cm w 2 tyg....Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aragorn1 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 Ja bym powiedział ,że średnio powiększają się o 100% przez rok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 5 minut temu, aragorn1 napisał: Ja bym powiedział ,że średnio powiększają się o 100% przez rok czyli jak jest główka caulastrea to za rok będą 2 główki? Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aragorn1 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 średnio tzn ,że np jakiś talerzowy sps po roku przyrośnie o 30%, a np. ukwiał podzieli się przez ten czas dwa razy. Caulastrea u mnie na rok powiększa się o minimum 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafael31 Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 Myślę, że na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Wszystko zależy od wielu parametrów: światła, wody, suplementacji itd. U mnie np. dunka kupiona w styczniu z 2 główkami na tą chwilę ma ich 8 więc nie można powiedzieć że urosła o 100% w rok. Cytuj Rafa Rafała http://nano-reef.pl/...f-30-bydgoszcz/ Rafa Rafała vol.2 http://nano-reef.pl/topic/90864-rafa-rafala-vol2-112-l/#entry919748 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 Watpie zeby chodzilo o jedna konkretna odpowiedz. Wiadomo ze akwarium to nie natura poza tym nie kazdy umie zapewnic najlepsze warunki koralowcom chociaz niektorym wydaje sie ze potrafia. Dla mnie np info o przyrostach u was to informacja czy jestem ok jakiejs sredniej czy mam lepsze warunki czy gorsze. tak hipotetycznie niektorzy ciesza sie bo po roku korale przyrosly o 1cm a czasem to oznacza ze koral prawie zdycha i powodow do radosci tak na prawde brak. Ale zeby to wiedziec trzeba miec jakis punkt odniesienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łukasz_jeden Zgłoś Napisano 11 Grudnia 2017 Kiedyś zauwazylem ze kupuje szczepki i przez kilka miesiecy nic nie rosnie ,nic z tym nie robilem a na ta chwile ,musze co chwile przestawiac w inne miejsca bo sie parza, koralowce dziela sie na potege ,twarde tozrostaja sie w szybkim tepie ,wszystkie slimaki rozowe z glonow wapiennych ,mnostwo rorowek i innych wieloszczetow ,chodz mam rybe co caly dzien wyjada zycie ze skał. Kiedys dostalem kilka ampulek reef bostera i wlalem jedno razowo,mozliwe ze to pomoglo. Na ta chwile grzyby dziela sie raz /dwa na miesiac twarde rosna ok 5/10mm na miesiac. 5 godzin temu, Sygen napisał: czyli jak jest główka caulastrea to za rok będą 2 główki? Kupiem jedna glowke po 6tygodniach podzielilo na dwie na ta chwile dzieli sie kolejna gowka ok.9tygodni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach